Омикрон - последният пик, преди пандемията да утихне?

Да не се успокояваме от това, че той протича по-леко, предупреждава доц. Гломб
Обновена: 3 яну 2022 20:04 | 3 яну 2022 20:00, Веселина Йорданова
125

Според експертите до 2-3 седмици Омикрон ще стане доминиращ.

"Вероятно броят на случаите ще се увеличи драстично нагоре. Това са поне наблюденията от страните, където има вече Омикрон. Кривата на инфектируемостта хвърчи като ракета отвесно нагоре. В страните, в които има Омикрон, той вече се е превърнал в доминиращ. Пикът идва бързо, но и бързо отшумява. Дано и при нас да е така. Това, което се знае до момента за Омикрон е, че се разпространява по-бързо, но протича по-леко", посочи вирусологът проф. Любомира Николаева-Гломб.

Според нея това не трябва да ни успокоява, тъй като в България процентът на имунизираните и на преболедувалите не е голям, предаде Bulgaria ON AIR.

"Да не се успокояваме от това, че той протича по-леко. Да, той ще протече по-леко, но това, което знаем, идва от страни, където става въпрос по-скоро за реинфекция, а не за първична инфекция. При нас най-вероятно ще бъде първична инфекция", заяви вирусологът.

Освен, че протича по-леко, Омикрон може би ще е последният пик преди пандемията да утихне.

"Вероятно ще стане един сезонен вирус, подобен на останалите респираторни вируси. Вероятно ще разчита на по-голяма заразност, отколкото на по-тежко преболедуване", изтъкна проф. Любомира Николаева-Гломб.

Експертите препоръчват спазване на мерките и ваксинация. А и днес пред имунизационния пункт на "Пирогов" се стигна до опашка от желаещи да се имунизират срещу Ковид-19, с надеждата, че по този начин ще се предпазят и от новите варианти на вируса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: Омикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
3
 
! Отговори
само хипохондрици преди 2 години
се ваксинират срещу настинка
89
1
 
3
 
! Отговори
мърморко преди 2 години
Някой ще ми каже ли каква е разликата между Ковид и Омникрон? Как я различават от тестовете тези ***...Грип като диагноза не съществува ли вече?....Защо няма статистики за заболели от грип? Светнете ме...щото се обърквам и все едно живея в Матрицата....Май нещо ни халосват...Не им вярвам. Пазя се и се лекувам като за грип. Не е чак толкова зле както го описват...
88
1
 
1
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Бля-бля-бля... Глупости! И този пик ще отмине без да се ваксинираме. Колкото до въжделенията за задължителна ваксинация, нека глупците охладят мераците си! Нали заради това сме се снабдили със сертификати! Решили сме си проблема.
87
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сладки приказки , преди да наложат задължителното ваксиниране , за да ходиш на РАБОТА
86
2
 
17
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
Истинския въпрос е къде са "програмиста", "германеца" и "бау" дето цяла година цвилиха, че ще ни ваксинират насила щото сме стадо, а останаха единствените трима ваксинирани в историята на държавата като единия дори не живее тук.
85
2
 
33
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Слушаме с 3 уши какво казва Витанката, а не чухме какво говори създателя на технологията рнк терапията, която ни пробутват за ваксина, не чухме и откривателя на СПИН какво дудне, нито множество специалисти от кариерата.. Защо бе хора? Защо изгубихте всякаква здрава мисъл и позволявате да ви поставят в клетка и да ви отнемат права извоювани с кръв и безброй години? Нарича се масова психоза и историята помни какво стана в Германия преди доста години, сега на глобално ниво..
84
2
 
40
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Искат спешно, под заплаха и принуда да ви набучат с някакви субстанции. Твърдят, че така ще сте защитени.. От какво? От ребрандирана настинка? Щото според данните този последния хит е точно настинка! Пандемия практически не е имало. Всичко е продукт на масовата психоза до която докараха хората. Вируси бог дал на тая земя бол, но всичко живо да се вглъби в това е безумието, от което трябва да се отървем.
83
1
 
26
 
! Отговори
До 105 преди 2 години
Ами забавлявай се. Не е симулация. Мнозинство сме си. 80%.
82
7
 
7
 
! Отговори
До PH преди 2 години
Къв Омикрон1 бе, ейй..., вече се появи нов щам - Флурона (Flurona). Комбинация между Ковид и епидемичен грип (инфлуенца)! Новият вариант е бил регистриран в Израел у бремена жена. Израел---------------------Вярно е! Аз научих за новия щам от полско Ел. издание още преди Коледа. Ама в България новините идват със седмици закъснение!
81
0
 
20
 
! Отговори
До Гломб преди 2 години
Имаш грешка и ще те поправя. В България процентът на имунизираните е ГОЛЯМ. Малък е процентът ваксинирани. В Израел процентът имунизирани е 0%, поради което капят като круши, а процентът им ваксинирани е 100% . Ако не вярваш, виж статистиката.
80
0
 
18
 
! Отговори
ПХ преди 2 години
Айде, от мен да мине, днеска преводи на заглавията безплатно! Ей го новия "виц" на БионТех ЦЕО : Омикрон: 3 дози ваксина са недостатъчни да спрат новия Ковид вариант (има се предвид охМакарона). Източник: Euronews Omicron: 3 vaccine doses are not enough to stop the new COVID variant, warns BioNTech CEO
79
1
 
16
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Има ли грип бе ? Че го морите ли с игли ? Две години оcpaхтe света с дuaрuя!
78
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас! Южна Корея съобщи за първи починал от омикрон! 90 годишен с две дози само. Трябва да си ударя утре рано една доза,че се нас..ах от страх.
77
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашенския антиваксер е ритуално недоносен.
76
1
 
15
 
! Отговори
ПХ преди 2 години
Къв Омикрон1 бе, ейй..., вече се появи нов щам - Флурона (Flurona). Комбинация между Ковид и епидемичен грип (инфлуенца)! Новият вариант е бил регистриран в Израел у бремена жена. Израел..., най-ваксаната държава с по четири дози!!!!!!!!! Нъл ви казаха, бе! Ваксаните са източника на новите щамове! Ха, ся бягайте пак за Бустерна доза! ПС - Спите ли, бе, Днес.бг , ей ви го Източника: Евронюз. За превод съ плаща.
75
4
 
7
 
! Отговори
Данке преди 2 години
Схемата е ясна:Измират старите хора-нормално, вируса така е замислен.Измират отровените с експерименталките-Нормално, Фалшиви сертификати така си заслужават.Измират антиексперименталистите-В реда на нещата да изчистят бунтарите, следващия щам ще ни събори и тези без експерименталките.ЗаключениеНека БОГ е с нас АМИН.
74
0
 
25
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Не знам дали е последния пик или последния ак, но пандемията е "добър бизнес", който ще се разраства.
73
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЗападаДа лъжеш, ама чак толкоз... В копейки ли ти плащат?
72
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Люк Монтагние, френски вирусолог и нобелов лауреат предупреждава за много опасни странични реакции от иРНК ваксините - тежки неврологични дегенеративни болести. Във Франция вече има 7 случая на болест на Creutzfeldt-Jacob за последната година, която е супер рядка и се води като бум за държавата. Единственото общо между заболелите е, че са били ваксинирани с по две дози РНК Ковид ваксина. Не могат да направят пряка връзка, но те кара да се замислиш, нали?
71
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имунитетът е 3 месеца. Ще затихва и пак ще се вдига вълната. Затишието ще е през лятото. Август, септември пак отначало. Който иска да си боледува . Който не иска, да се ваксинира.