Гърция маха COVID мерките през април, връща ги септември?

Предлага се постепенно отпадане на маските до месец май
28 мар 2022 11:25, Елка Василева
20
Гърция маха COVID мерките през април, връща ги септември?
Снимка: архив, БГНЕС

Очаква се всички мерки срещу разпространението на COVID-19 в Гърция да отпаднат през април, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Прото тема“.

Обсъжда се мерките да бъдат отменени през следващия месец и отново да бъдат въведени през септември, когато се предполага, че може да има нова вълна на пандемията.

Още по темата
Гърция продължава постепенно да се отдалечава от острата фаза на епидемията. Последният бум на Омикрон е под контрол, а натискът над здравната система бавно намалява. Благоприятните епидемиологични условия в съчетание със задоволителното ваксинационно покритие (85 на сто при възрастните и 90 на сто при гражданите над 60-годишна възраст) и смяната на сезоните позволява на ресорните власти да предприемат решения, които ще възстановяват нормалния ритъм на живот за всички, а не само за ваксинираните граждани, коментира „Прото тема“.

През миналата седмица здравното министерство обяви, че отпада задължителния характер на ваксинацията срещу коронавируса за гражданите над 60-годишна възраст, което от своя страна води до отпадане на глобата в размер на 100 евро при неизпълнение на задължението.

На заседание на експертната комисия в сряда – 30 март, ще се обсъжда диагностиката за COVID-19, здравните протоколи за закритите помещения и здравните сертификати.

Правителството предлага постепенното отпадане на предпазните маски до май, като посочва примера на други държави, където влизането и престоят в закрити помещения са разрешава и без маски. Плановете предвиждат през лятото маската да остане задължителна само в градския транспорт, здравните заведения и старческите домове. По-голямата част от експертите обаче са на мнение, че носенето на маска трябва да остане, особено ако се реши здравните сертификати да отпаднат, пише „Прото тема“.

В неделя – 27 март в страната са регистрирани 13 429 новозаразени с COVID-19, съобщава агенция АНА-МПА. Смъртните случаи, свързани с COVID инфекцията, са 52. Настанени в интензивни отделения са 342 пациенти.

От началото на пандемията до момента в Гърция има 2 930 321 потвърдени случаи на COVID-19, а смъртните случаи са общо 27 268.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
идва нова преди 2 години
Следващата вълна ще е от психически отклонения...
17
1
 
7
 
! Отговори
хм преди 2 години
Значи ли, че ще махнат задължителните тестове за влизане в Гърция?За един приАтел хотелиер по Бетономорието питам, че ако няма никаква бариера за българите, по Черноморието ще са кът туристите. Кой възмутен от мутрите, кой от бетона, кой от украинските мини, кой от чалгата.И на чужденци няма да могат да разчитат от Русия,Украйна и Беларус, западняците пък са казали съвесем да не ги чакаме покрай войната в Украйна. Очертава се красота,а се гласяха да ни съдерат кожухчетата това лято тез канибали
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да изгорят къщите на заразените. Така е било винаги най-сигурно.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туй е защото хората спазват "мерките". Правят ги на луди
14
1
 
40
 
! Отговори
Мангъра преди 2 години
Хитри са маляките, ще приберат на цяла Европа паричките през лятото, а наесен, ще затворят стадото в кошарите отново - с четвърти и пети бустър на ваксината.
13
1
 
28
 
! Отговори
MR Buch преди 2 години
преди ходех всеки месец или на почивка или на риболов през земния сезон/допада ми мекото време и че ги няма тълпите, за разлика от лятото/, но тази зима не съм ходил, както и много други приятели. Гърците са си направили изводите и скоро им почва сезона, ако не маханат тези глупави мерки ще се закопаят, затова магически напролет изчезва вируса...Ха-Ха
12
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвсем прозрачно е вече - няма никаква пандемия. Просто лятото не се отказваме от приходите от туризъм, но есента, когато сезонът приключи, отново започват да тормозят населението и да го изнасилват за употреба на отрови.
11
2
 
26
 
! Отговори
ууу преди 2 години
Ако войната продължава нови мерки няма да има.
10
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин обърка плановете на рептилите и почват да дават заден ход
9
1
 
44
 
! Отговори
Ягуар преди 2 години
Еми и вирусите излизат лятото в отпуска! Няма само хората я!
8
5
 
15
 
! Отговори
123 преди 2 години
Браво на гърците пак с цялото ми семеиство ще изкараме два месеца почивка през лятото
7
1
 
27
 
! Отговори
Док преди 2 години
Почти 28хил души имат починали от Ковид. Ако още малко се понабоцкат и позаключат вкъщи може и да ни подминат. И това е при брутално многократно бустериране на тълпата.
6
3
 
43
 
! Отговори
Кибика преди 2 години
По-скоро вируса излезе в пенсия заедно с унищожаването на биолабораториите на Пентагона на територията на Украйна.
5
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След първия, който се оплаче със суха кашлица и повишена температура, налагат маски, сертификати и задължително 5-кратно боцкане.
4
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тук ще е така, навсякъде ще е така.
3
2
 
29
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Явно и кловий ще си почива , и зимата пак ще дойде. Защото така е изгодно на твърде много хора.
2
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-скоро края на октомври, ноември, със завръщането на гриповете и настинките! Иначе ще ви хванат лъжата!
1
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, на това се казва план! Ха ха ха...