Сваляме маските, свършиха противоепидемичните мерки

Според специалисти обаче, това решение може и да е прибързано
1 апр 2022 07:20, Петя Славова
62
Сваляме маските, свършиха противоепидемичните мерки
Снимка: БГНЕС

Отпадат всички мерки, въведени от здравните власти заради COVID-19, а носенето на предпазна маска остава само силно препоръчително, най-вече за градския транспорт и лечебните заведения.

Още по темата

С приетите в четвъртък промени в Закона за здравето на първо четене, след отпадане на извънредната епидемична обстановка, при нужда, министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор, ще може да въвежда противоепидемични мерки на територията на цялата страна или за отделна област. От 1 април България вече няма да е в ситуация на извънредна епидемична обстановка.

От 1 април отпада изискването за задължително носене на защитна маска за лице на обществени места, спазването на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограниченията при посещение на присъствено обучение, забраната за свиждания в болниците и заведенията за социални услуги. От същата дата спират работа COVID-зоните, предава БГНЕС.

За срок до три месеца след отмяна на епидемичната обстановка остава възможността НЗОК да заплаща на изпълнителите на медицинска и дентална помощ средства за работа при неблагоприятни условия, както и продължава действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена трудоспособност и степен на увреждане.

Според Главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и след отпадане на извънредната обстановка е силно препоръчително носенето на защитна маска за лице в градския транспорт, лечебните заведения, както и когато има струпване на много хора на открито.

От 1 април остава в сила изискването за предоставяне на цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR или антигенен тест или аналогичен документ на граничните пунктове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Сваляме маЦките------ураааааа!
42
0
 
4
 
! Отговори
Като свалим и преди 2 години
сваляме и презервативите и става страшно
41
2
 
0
 
! Отговори
жалко преди 2 години
Пълно е с мечтатели, пълно е с дихатели. 1200 случаи на ден и си свиркаме. Случаите почват отново и пак ще има зелен сертификат.Прото Киро зашото не иска да свали инфлацията, подхвърля книжен кокал нанпростия народ за да оставят да си свърши работата за която е докаран. Да накаже бг народа и да вкара макетата.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Путин е виновен . Язък ,за хубавите лаборатории на САЩ и НАТО в Уркия ,дето ни мислеха доброто и щастието !
39
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като започнат пак да се покачват ще се освестите, а ако не се, пак ще пълните чувалите. Вече официално 36 ХИЛЯДИ се отказаха от мерките, а неофициално са двойно повече. Това е един град като Благоевград.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия и Красная ни освободиха отново. Този път от Коби. Факт.
37
1
 
8
 
! Отговори
Долу маската! преди 2 години
Аууу сега ще се окаже, че неносенето на маски няма никакво отражение върху броя на заразените. И всичките тези теории, че маските предпазват, ще се окажат градски легенди.Моите уважения към Кунчев, ама има ли доказателства, че можеш да се заразиш в градския транспорт ако не носиш маски? Но да не забравяме, че носенето им не е забранено. Който иска и със скафандър да ходи. Останалите нормални хора ще дишаме свободно!
36
3
 
16
 
! Отговори
Тц преди 2 години
Аз съм в чуденка... Тези дето ходят още с наморни... извинете маски, те не са ли в нарушение на онзи закон, който забранява на публични места, части от лицето да бъдат скривани?!? Те по кой закон и как ще се третират, щом вече отпадана извънредната епидемична обстановка? Значи ли че от хипохондрици станаха просто обикновенни потенциални вагабонти?
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По голямото зло елиминира по-малкото. Войната в Украйна сложи край на тормоза с К-19.
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Връщаме се отново към нормалния свят.Днеска ходих в мола и 99,9 процента бяха без маски.
33
0
 
23
 
! Отговори
До Септември преди 2 години
Набоцкаха с 3 дози над 90 % от населението в Западна Европа и ще е много трудно сега да ги накарат да си бият 4, 5 доза. Ще изчакат да мине валидността на ваксините ( 9 месеца) и цирка почва наново.....
32
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубава априлска шега.
31
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И никога вече не ги връщайте!!! Ще ви е ба и Мики маусовите номера
30
24
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Нося маска,защото още е рано.
29
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много се радвам. Отдавна трябваше да отпаднат.
28
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анономен 30 Ние се оказахме с най-голям процент неграмотни хора в ЕС, които не вярват на учените си. От ............ народ, толкова.,........А такааааааааа - и ти като се случи от "умните" - какво?????Само умните не се вързаха на тоя абдализъм. Слава Богу , че все още се намират мислещи хора!
27
37
 
13
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Не е разумно да се махат маските при над 1200 нови случая средно на ден. Разумното е да се махнат при под 100 случая средно на ден.
26
9
 
31
 
! Отговори
Skunka преди 2 години
В метрото 95% от хората бяха с маски. Аз моята съм я свалил поне преди година. Ама всеки има право на избор, щом си мисли, че маската помага- ок.
25
33
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено ! След като руснаците изкорениха байдънските лаборатории в украйна - първоизточник и разпространител на заразата, няма да има повече пандемия!
24
45
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-важно е да бъде свален от трона си диктатора в Кремъл...