Как ни промени пандемията? Адаптиране към старото нормално

Но-ниска толерантност към различните мнения
58
Как ни промени пандемията? Адаптиране към старото нормално
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пандемията остави у всекиго различни преживявания, но няма някой, който да я е забравил напълно, коментира в интервю за БТА психологът проф. Маргарита Бакрачева. Кризата и непредвидимостта, които преляха в кризата, в която сме в момента, още повече доведе до ескалация в междуличностните отношения и поляризиране на мненията „за“ и „против“, без да има толкова място за баланс и всичко между двете полярности. Това крие опасности от екстремни реакции и поведения, взимане на едностранни решения, а в личен план - до дисбаланс, предупреждава психологът.

Връщането към „старото нормално“ -  нов тип адаптиране

Две години са доста продължителен период, който предполага адаптацията, независимо от първоначалните неприятни промени, да е приключила, отбелязва проф. Бакрачева. Тя допълва, че връщането към „старото нормално“ изисква нов тип адаптиране, особено забележим при тези дейности и професии, при които е имало най-голяма промяна.

Например връщането на студенти и преподаватели от висши училища от онлайн режим в залите също е съпроводено както с позитивни емоции, така и с пренастройване на режима и с припомняне на времето за път. Много хора все още ползват маските – най-вече в обществения транспорт, но и на публични места, макар че отпадна задължителното изискване.

Това са най-видимите затруднения в процеса на възстановяване на стария ритъм. Лошото е, че адаптирането остава често без най-важното – отчитане на ползите и научените уроци, които просто се забравят и хората се връщат към ситуацията отпреди, посочва психологът.

Пандемията  - как ни промени

Неизвестността и липсата на усещане за контрол преляха в новата криза, в която сме. Непредсказуемостта е основна причина за  тревожност и стрес, които се засилват, преди хората да са имали време и възможност да си поемат глътка въздух, коментира проф. Бакрачева.

За щастие умората от дългия период на такива преживявания ще се тушира от летния сезон, но, за да премине, основно значение има стабилизирането на ситуацията в глобален план, смята тя. Инфлацията в момента води до промяна на потребителското поведение, което е особено осезаемо в нестабилни финансово страни. Преминаването към по-евтини стоки, търсене на стоки на промоция, мислене за текущите разходите са само част от тревожността и стреса, които съпътстват всекидневието, отбелязва психологът.

Според нея страхът за здравето и живота и за финансовата стабилност, които се появиха още от първия ден на неизвестността, свързана с пандемията, сега са също така осезаеми, дори в по-голяма степен.

Пандемията се е отразила и на общуването ни. Това, което в най-висока степен се промени, са някои изгубени приятелства и по-ниската междуличностна толерантност към различните мнения, констатира тя. „Разприятеляването“ става не само в социалните мрежи, но и в реалния свят. За щастие това не води до намаляване на броя хора, споделящи общи пространства, допълва психологът и отбелязва, че заради пандемията трайно ще остане и по-високата степен на съпричастност и мисълта за другия.

Животът оттук нататък -  научени уроци и без розови очила

Това, което всеки може да направи за себе си, е да се върне към тези преосмислени в индивидуален план ценности и дейности, които ни помогнаха в дните на страх в периода на локдаун, смята проф. Бакрачева. Общите линии бяха преоткриване на значението на отношенията с близките, опазването на природата, всички ежедневни действия, които запълниха времето, а бързо забравихме в рутината на всекидневието. Много организации също не успяха да намерят баланса в хибридното, търсейки ползите от присъствена и дистанционна работа. Именно балансът и златната среда са това, от което има най-силна нужда в момента, коментира психологът.

Тя признава, че в една или друга криза, животът никога няма да бъде същият като преди, но отбелязва, че научаването на уроците и извеждането на факторите, помогнали за плавното преминаване през периода на пандемия, могат да бъдат поставени в по-широк план и пренесени в бъдеще.

Това, което се очерта като глобална, наднационална, надвъзрастова и надкултурна стратегия за справяне със стреса, е „акомодативният копинг“ - отчитане по-често на реалната ситуация, какво може и какво не може, не само негативите или позитивите, и адаптиране на собствените желания спрямо това, обяснява проф. Бакрачева.

Това не значи компромис, отказване или активно преследване на целите в случаи, в които това не е възможно, а адаптирането на целите, което възстановява усещането за личен контрол, посочва психологът. Става дума за реалистична обща, а не едностранна картина. Именно поради това не е розови очила или самозалъгване, а активно възприемане на реалната среда и себе си по възможно най-здравословен начин, отбелязва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: пандемиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С нищо не ме е променила, само спрете да ни напомняте тая лудница дето сътвориха навсякаде.
54
1
 
6
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
Трябва да има съд за медицинските комунисти. След това по дърветата да ги бесят. Има само нормално,но те се опитаха да наложат извратеня си ред , както искат с гай паради и останалите изродщини. Смърт на медицинския комунизъм и неговите слуги.
53
0
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До мед сестра 52 Разбираш ги тези световни далавери. А абогат можеш ли да поставяш ?
52
4
 
4
 
! Отговори
мед сестра преди 1 година
До Да допълня... 49 Няма ковид имаше масово тровене с БОВ! Благодарение на Русия изчезнаха лабораториите в украйна ,бълващи отровите,които предишните години променяха природата и климата ни и унищожаваха хората -суша,безводие,липса на дъждове ,болести по културите!
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
стига с този фашив менте хамерикански вирус време е да изметем киртак кирчо и кокорчо тва е
50
2
 
7
 
! Отговори
мед сестра преди 1 година
Няма как да ме промени една световна лъжа ,ако човек се информира! Само съжалявах за пациентите, идващи в болницата отровени от алчни и болни мозъци на разни дccъртаци -извратеняци ,опитващи се да завладеят и унищожат целия свят!
49
7
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Пандемията промени живота ми, като уби съпругата ми.Връщане към старото за мен няма да има. Сега съм сам и много болен. Тя вярваше на Радев и не вярваше на Ковид.
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен не ме промени по никакъв начин.
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Организираната и насила наложена пандемия ни изпразни джобовете и напълни сметките на ненаситните сатанисти и техните верни слуги политиците.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'Айде, бЕгайте да коментирате войната в Украйна, професори! Акъл от шофьорчета и бачкери да искаш...
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам как са я опазили природата бустерираните, лошо ми става. Още хвърчат мръсни маски по улиците. Хиляди са! А колко изкупиха милиони.
44
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои хич не сме си правили труда да се адаптираме към "новото", мерси
43
3
 
17
 
! Отговори
титикака преди 1 година
Американското мислене при нас удари на камък,не сме толкова неинформирани и нерзнаещи колкото им се искаше.
42
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фармафията си вкара автогол- разкри се като фашистка такава. А искаха нас да ни прекарат. В България не им мина номера.
41
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"адаптирането остава често без най-важното отчитане на ползите и научените уроци," - Аа, не е така. Научих урока. Никакви "маски" повече, и докато съм жив - никога повече "ваксина" за каквото и да било.
40
4
 
29
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 1 година
Няма СТАРО НОРМАЛНО, има НОРМАЛНО или пандемично параноично истерично.
39
4
 
17
 
! Отговори
aa преди 1 година
мдаа мдаа умнокрасивите показахте колко ви е акъла, само до нивото на бтв-та нови мови. Другите хора си живехме нормално и сега си живеем нормално
38
12
 
11
 
! Отговори
Ларавел преди 1 година
Аз съм много доволен, че вече се работи от вкъщи. Не губя по два часа на ден в трафика, не се "бием" за градусите на климатика, никой не ме разсейва и работя по ***.
37
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да е старото нормално. Край на медфашизма , ограбването на касата и прикриване на лекарски грешки,,довели до увреждане на здраве, или смърт. Да почват да се адаптират към затвора всички кукумявки от бранша на гломб и кунчев.!
36
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога не съм спазвал никакви мерки. Не вярвам на нищо спрямо целия тоя цирк. Пазарил съм си от малките магазини, че последната година дори и в големите. Да малко скандали :) но пазарих - викам ок, оставям всичко на касовата лента ... и ме обслужваха :) . Разходки, и т.н. без проблем. Така че, няма къде да се адаптирам и връщам хахаха. Всеки сам избира как да живее и на какво да вярвя - отворете си очите и вярвайте на това което виждате и чуствате ..