Арабската лига към САЩ: Ерусалим – столица и край на мира

Йордания: Решението ще предизвика гняв сред мюсюлманите
Обновена: 4 дек 2017 08:23 | 4 дек 2017 08:20, Анисия Иванова
66
Арабската лига към САЩ: Ерусалим – столица и край на мира
Снимка: БТА

Признаване на Ерусалим за столица на Израел от правителството на Доналд Тръмп ще насърчи фанатизма и насилието и няма да е от полза за мирния процес между израелци и палестинци, предупреди снощи лидерът на Арабската лига, предаде Франс прес.

"Жалко, че някои настояват прилагането на тази стъпка, без изобщо да се вземат предвид опасностите, които тя представлява за стабилността в Близкия изток и целия свят", заяви пред журналисти в Кайро генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит.

Йордания също предупреди вчера президента Тръмп до какви опасни последици може да доведе такъв ход от негова страна, на фона на спекулациите, че той може да се произнесе по въпроса още тази седмица, предаде ДПА.

"Такова решение ще предизвика гняв сред арабите и мюсюлманите, ще увеличи напрежението и ще опропасти усилията за постигане на мир", написа в "Туитър" йорданският външен министър Айман Сафади.

Палестинците искат Ерусалим за столица на бъдещата си държава, а международната общност не признава претенциите на Израел над целия град - дом едновременно на юдейски, мюсюлмански и християнски светини.

Тръмп все още не е решил дали да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести посолството на САЩ от Тел Авив в свещения град, чиято източна част палестинците искат за тях, обяви зетят на Тръмп и негов близък съветник Джаред Къшнър, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс. Къшнър обясни, че президентът на САЩ продължава да претегля голям брой факти преди да оповести решението си по въпроса - нещо, което се очаква да стане следващата седмица.

Преди няколко дни представители на администрацията на Тръмп казаха, че той се готви да признае Ерусалим за столица на Израел - ход, който би променил датиращата от няколко десетилетия позиция на Съединените щати по въпроса - но за пореден път ще отложи преместването на посолството на САЩ от Тел Авив. Според тях президентът ще обяви своето решение в сряда.

Статутът на Ерусалим е един от най-мъчните проблеми пред решаването на израелско-палестинския конфликт. Палестинците искат източната част на града, окупирана от Израел през 1967 г. и анексирана от него, за столица на бъдещата си държава. През юли 1980 г. Израел обяви Ерусалим за своя "вечна и неделима" столица - акт, който не е признат от международната общност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
0
 
! Отговори
2 преди 6 години
......остават да дискутират,какво да се напише в Библията и какво не.По-рано самата държава на израелците също е създадена с помощта на римляните и един евреин Ирод,любимец на Ливия.Първоначално изпратен като управител на тази римска област,по негово собствено желание,но впоследствие става самостоятелен владетел.С много кръв и жестокост,за което са го ненавиждали и самите евреи,той успява да създаде държава,разваля отношенията си с Рим,защото убива римските пратеници,които отиват да проверят
59
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 6 години
Като изключим политиката,мога да кажа само,че ми е все тая на кой ще е града,стига трите религии да имат свободен достъп до светините си.Според мен,това е град трите религии неслучайно,защото техните свещени книго и,писания си приличат. Християните помагат на Константин да завладее трона и така той им дава пълна свобода,приема християнството за официална религия,а Библията е написана,като се събират мъдреци и записки от различни краища на Римската империя,като няколко от мъдреците остават да дис
58
1
 
1
 
! Отговори
Обичам експерти преди 6 години
Поредното напрежение в Близкия изток, САЩ са готови на всичко, само и само войната да не спира. Израел може да си вкара голям автогол ако се поведе по крайния национализъм. За Европа подобно развитие също ще е катастрофално защото може да доведе до огромна война в Близкия изток и съответстващите десетки милиони мигранти, което е и истинската цел на САЩ.Тука гледам тримата евреи в България са се активизирали и ръсят глупости. И преди 3 и преди 5 хиляди години, евреите не са били единствени в Еру
57
1
 
4
 
! Отговори
Хонорик преди 6 години
Мир на Йерусалим!Никой да не напада този свещен град,а народите да залягат да имат мир с него и помежду си!Уверен съм,че Бог закриля този град и Той ще му помогне да бъде чист и осветен.
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евреите като са били в Ерусалим, други е нямало. Що за претенции?!
55
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До колкото си спомням, за столица едно време се спрягаше Симферопол.
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото е било, било е. Истина е, че евреите винаги са правели мръсно на християните. Но Той гледа. Ще дойде Видов ден и за тях.
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хм много интересно , нима отричате че Петър/Шимон, Яков, Матей, Йоан, Вартоломей, Матей , Тома , Филип и т.н. е са евреи . Та какви са според вас те и първите християни. Елементарно Уотсън Нима Мария/ Мириам не е еврейка или Йосиф или другата Мария нарочена от църквата за безпътна за да е непорочен Иисус.
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ерусалим неможе да бъде само на евреите. Той е на 3-те религии--------------------------------Йерусалим е бил преди 3000 години столица на еврейската държава и след 3000 години пак ще продължава да бъде столица на еврейската държава.
51
4
 
7
 
! Отговори
1 преди 6 години
Да живее ИЗРАЕЛ!
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 48Доколкото е известно и Исус е роден евреин. Бил е вярваш, религиозен човек, Не е позволявал на своите сънародници по пътя към храма да правят пазар и да продават. Тогава евреите решили да се отърват от него и го наклеветили пред Пилат.Не са лесни хора, но между тях има и много честни. Преди години живях в религиозен еврейски квартал Бней Брак. Колко пъти забравих колата си с отворен прозорец. Никога нищо не ми липсваше.Ерусалим неможе да бъде само на евреите. Той е на 3-те религии
49
4
 
3
 
! Отговори
До 48 преди 6 години
След 21 дни празнувам Рождество Христово. Христос казал на евреите: Ваш баща е дяволът и вие желаете да вършите похотите на баща си. Той беше открай време човекоубиец и не устоя в истината, защото в него няма истина. Когато говори лъжа, той говори своето, защото е лъжец и баща на лъжата". А когато Пилат казал, че не намира Христос за виновен, евреите рекли: "Нека кръвта Му бъде на нас и нашите деца.".
48
5
 
3
 
! Отговори
46 и 47 преди 6 години
Не съм антисемит. В групата на семитите, освен евреите, влизат още и арабите, към които не тая никакви лоши чувства. Голяма част от днешните евреи, обаче, са наследници на хазарите - тюркско племе, счита се, че е дошло от централна Азия. Тоест аз няма как да съм антисемит. Аз съм антиюдеин, защото юдаизма, както виждаме от Талмуд, е една човеконенавистна религия. "Евреите са божествени! Ако гой удари евреин, то гоя трябва да бъде убит! Да удариш евреин значи да удариш Бог."(Sanhedrin, 58b.)
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
48 Талмуда е стария завет в Библията
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
45 какво ще празнуваш след 20 дни
45
2
 
2
 
! Отговори
До 44 преди 6 години
Защо да не цитираме Талмуда? Всеки е свободен да цитира, каквото си пожелае. В случая новината се отнася до евреите, а не до християните.
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
45 товА са пълни глупости
43
8
 
5
 
! Отговори
До 42 и 43 преди 6 години
Холокоста е измислица. Финалното решение е било депортация в Мадагаскар. Най-голямата грешка е било, че не сме си дали евреите, защото 80% от комунистите у нас са били евреи. "Евреите са наричани човешки същества, но не-евреите не са човешки същества! Те са чудовища!" [Талмуд: Baba mezia, 114b.] "Закон е да убиеш този, който отрича Тората! Християните принадлежат към тези, които отричат Тората!" [Coschen hamischpat, 425; Hagah 425, 5.] Нямам повече място. В това вярват "кадърните" евреи. :)
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господа не ми цитирайте Тората и Талмуда защото вие първо Библията не сте чели тогва щяхте да знаете че те са на практика Стария завет от нея
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
41това са глупости. Къде го пише тоеа