Почина най-възрастният човек на земята

117-годишната японка Наби Таджима издъхна в болница
22 апр 2018 10:33, Красимир Ангелов
17
Почина най-възрастният човек на земята
Снимка: БТА

Японката Наби Таджима, смятана за най-възрастния жител на планетата, почина снощи на 117 години на родния си остров Кикай, съобщи представител на местните власти, цитиран от Франс прес.

Таджима е родена на 4 август 1900 г. Тя е починала към 20 часа местно време снощи от естествена смърт в болница на о. Кикай, префектура Кагошима, каза Сусуми Йошиюки от управлението по здравеопазване.

"Г-жа Таджима живееше в дом за възрастни хора. През януари тя беше приета в болница. Почина в резултат на напредналата си възраст", каза Йошиюки.

През септември 2015 г. Таджима стана най-възрастният човек в Япония, а според японски медии след смъртта на 117-годишната жителка на Ямайка Вайълет Браун през септември 2017 г. тя е станала и най-възрастният човек на света.

Годишният справочник Световните рекорди на "Гинес", който проучваше въпроса след кончината на Браун, обаче не бе признал до момента Таджима като най-възрастният жител на планетата. Вместо това на 10 април обяви 112-годишният японец Масадзо Нонака за най-възрастния мъж на света.

Япония е известна с дълголетието на жителите си. Официална статистика от миналата година сочи, че в страната живеят близо 68 000 столетници. За сравнение, през 1963 година, те са били 153-ма, отбелязва Ройтерс.

Според "Гинес" абсолютният рекорд по дълголетие, доказан официално, държи французойка - Жана Калман, починала през 1997 г. на 122 години и 164 дни.

По данни на американската Група за геронтологични изследвания сега най-възрастният човек на планетата отново е японка - жителката на Йокохама Чийо Мияко, която след десет дни ще навърши 117-години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Гошо темерута преди 6 години
И са кво, останахме само млади!?
11
1
 
2
 
! Отговори
Тралала преди 6 години
Прилича на Айнщайн, или по скоро на Франкенщайн.
10
5
 
4
 
! Отговори
До Я па я... преди 6 години
Един виц ще ти кажа. В едно село от 5 години живеела баба Цонка. Един ден имала рожден ден и навършвала 101 години. Купела бонбони и черпела комшийките си и получавала пожелания. Една от комшийките и рекла, еее бабо Цонке господ здраве да ти дава късмет от скоро си в това село , до 100 години да живееш. И баба Цонка я секнала на мига, аа чадо ти в божиите дела недей са меси...ЩОТ тя люснала 101-та вече. Че и твойта работа живота над 80 бил мъка, не е така, има хора живот живуркат на тези годин
9
8
 
7
 
! Отговори
Да добавя преди 6 години
До Анонимен 2 И не само това.Хилядарка на месец.
8
5
 
17
 
! Отговори
Я па я...! преди 6 години
Живота след 80 г. става мъка.Вижте на какво прилича. Стотина столетници у нас и пенсионната система е рухнала.Нали знаете за онзи на 95г. дета каза: Ама ги излъгах тия комунистите.Тредесет години им работих, 45г.пенсия вземам.
7
7
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Евроценности + Бойковизъм = здрав и дълголетен организъм.
6
4
 
27
 
! Отговори
к преди 6 години
хубаво погледнете на снимката - това е най-черния кошмар за еврейската лихварска пенсионна система
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ли...
4
8
 
28
 
! Отговори
Абеее преди 6 години
на наш цецо мяза ама гаче по-убава!
3
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е то по тази логика, заради Чернобил трябва да живеем ние и до 200.
2
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-възрастния човек на планетата-японката еди коя си е умряла на 117 годишна възраст в старчески дом от естествена смърт.А в български старчески дом и на 60 год.възраст да отидеш,след три месеца вече са ти видели сметката и си се преселил в по-добрия свят.Открийте разликите.
1
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямаха ли някоя снимка от времето на студентските й години за некролога, в бг е класика да се спомине някои на 80г и да му сложат снимка от казармата..