Полша – новата сила в региона, обединява недоволни от Брюксел

Кой има интерес от проекта "Три морета" в Европа?
25 май 2018 21:30, Елка Василева
79
Полша – новата сила в региона, обединява недоволни от Брюксел
Снимка: архив, Reuters

През първата половина на май Варшава посрещна двама високопоставени гости от съседни страни. Пръв - на 10 май, пристигна на официално посещение президентът на Чехия Милош Земан. Той разговаря в полската столица с президента Анджей Дуда, премиера Матеуш Моравецки и председателите на Сената и Сейма. Естествено, положи и цветя пред Гроба на Незнайния воин и паметника на жертвите от Смоленската трагедия.

По време на срещата Дуда и Земан обсъдиха по-специално проблеми на сигурността "в контекста на НАТО" и икономическото сътрудничество в Европейския съюз, а също така работни въпроси на Вишеградската група и инициативата "Три морета".

По-късно на пресконференцията Анджей Дуда открои специално преговорите за "Три морета". "За нас е от значение между страните ни да се изграждат по-ефективни пътни, железопътни и енергийни връзки, които да ни осигурят туристически и бизнес обмен, както и енергийна сигурност", отбеляза полският държавен глава.

Кшищоф Шчерски, шеф на кабинета на полския президент, посочи пред журналистите, че Варшава е втората столица, посетена от чешкия лидер след преизбирането му през януари т. г. Гостът "е много добър събеседник за дискусии по европейската и световната политика, както и по събитията от нашия регион", заяви той.

Ще припомним, че Милош Земан е смятан в Европа за политик с ясно изразени прокремълски възгледи - неведнъж се е изказвал против санкциите срещу Русия, подкрепи и строежа на газопровода "Северен поток-2", пише Денис Петровски от РОСБАЛТ.

След това, на 13 май, във Варшава пристигна премиерът на Унгария Виктор Орбан; той също има срещи с Дуда и Моравецки. Това бе първото посещение на унгарския държавник в Полша, след като партията му ФИДЕС спечели парламентарните избори, а той вече за четвърти път бе преизбран за министър-председател.

В дневния ред на полско-унгарските преговори влязоха наред с двустранните проблеми общоевропейски въпроси и взаимодействието между двете страни в ЕС, свързано по-специално с новия бюджет на Евросъюза за периода след 2020 г. и с миграционната политика. Отделно внимание бе обърнато на проблемите в регионалното сътрудничество, засягащи Вишеградската група и "Три морета".

На другия ден полският премиер разказа, че в разговора с Орбан са били повдигнати въпроси около дългогодишното финансово планиране, миграцията и бежанците. И нещо по-забележително: унгарският министър-председател изтъкна във Варшава сходството в позициите на Полша и на страната му по въпроса за новия бюджет на ЕС. Виктор Орбан заяви, че и двете държави се стремят да защитят интересите на фермерите в рамките на новия европейски бюджет. Той добави, че според него бюджетът на ЕС трябва да е ориентиран към такова бъдеще, в което най-важна роля да играе единен вътрешен пазар на ЕС с честна конкуренция. По думите на унгарския политик т. нар. стари членки на ЕС печелят от такива страни като Полша и Унгария.

Сегашните събития представляват всъщност "бюджетен бунт", какъвто "млада Европа" се опитва да вдигне срещу страните-основателки на ЕС. Предварителен вариант на бюджета на Европейския съюз за поредния финансов период бе представен в началото на май. И предизвика недоволството на Полша, според която свиването на средствата за селското стопанство и за политиката на сближаване може да се окаже прекомерно.

"Фактически нещата не опират до бюджета. Това е само повод укрепващите страни от Централна Европа да заявят амбициите си, желанието си да играят по-значима роля в европейските работи - каза в коментар за РОСБАЛТ експертът на Вишеградския фонд Кшищоф Замировски. - През последните две десетилетия полската икономика демонстрира темпове на растеж, близки до китайските. Тъй че Варшава става естествен силов център в региона и същевременно изразител на интересите на т. нар. Младоевропейци."

Да напомним най-мащабното разширяване на Европейския съюз преди 14 години - на 1 май 2004 г. в общността влязоха 10 държави: Полша, Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Словакия и Словения. По-късно се присъединиха България и Румъния (през 2007 г.), след тях Хърватия (през 2013-а). Но доста преди разширяването на ЕС, малко след краха на Варшавския договор - през 1991 г., в Централна Европа се формира собствено регионално обединение - Вишеградската група, съюз между Полша, Унгария, Чехия и Словакия (тогава все още Чехословакия). Официално групата бе оформена при среща между лидерите на трите постсоциалистически страни - Лех Валенса, Вацлав Хавел и Йожеф Антал, в унгарския Вишеград. Там бе подписана съвместна декларация, изразяваща стремежа на държавите да се интегрират в европейските структури.

За четвърт век оттогава "вишеградските" страни получиха желаното членство в Евросъюза, укрепнаха в икономически и политически план. Закономерно нараснаха и амбициите им.

Така се роди геополитическата концепция за "Три морета" - европейския регион в триъгълника между Балтийско, Черно и Адриатическо море. По замисъла на авторите (предимно с варшавско "жителство") инициативата трябва най-вече да консолидира икономически страните от Вишеградската група, балтийските държави (Литва, Латвия и Естония), а също така Хърватия, Австрия, Словения, България и Румъния. В бъдеще към новия геополитически съюз ще може да се присъединят Беларус, Украйна, Молдова, Сърбия, Македония и Черна гора.

"Вишеградските страни виждат в "Три морета" отговор едновременно на две предизвикателства. От една страна, това е начин да отстояват интересите си пред "стара Европа" и най-вече пред оста Берлин-Париж. Оттук идва впрочем и стремежът на Полша и Унгария да поддържат "специални отношения" със САЩ - посочи Кшищоф Замировски. - Нещата тръгват между другото от проект със същото име, предложен от Юзеф Пилсудски. Идеята му от периода между двете световни войни бе да обедини славянския Запад и против Германия, и против Съветския съюз."

А през последните десетилетия проектът на Пилсудски доби нов живот като геополитическа концепция, целяща да обедини постсъветските страни от Балтийско до Черно море. Варшава обаче не забравя и неуморно напомня на всички останали къде точно се е родил замисълът. И явно няма намерение да изостави претенциите си за лидерство в Централна и Източна Европа.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: есПолшатри морета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 5 години
Vive la France!
50
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 5 години
Без Франция нямаше да има САЩ. Франция е най-великата и най-значимата страна от времето на Рим насам, а САЩ ги има на картата само благодарение на Велика и Вечна Франция. ЕС е основан от Франция, а поляците са малка комрлексирана нация с леки жени, която не може да се сравнява с французите. Vive la France!
49
1
 
0
 
! Отговори
USA преди 5 години
До La FranceПоляците са достоен народ, за разлика от франзелите. И да благодарите на Тръмп, че американците ви спасиха в две световни войни, иначе сега щяхте да говорите немски.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Става интересно- бате взима от вишеградците убеждението да се бори за равноправие и честност в ЕС, а вишеградците взимат от бате неговия мек и диалогичен стил без резки изхвърляния... Жалко за ЕС обаче - грешка е да се допуска заради дребни бакалски сметчици да са поражда недоверие и противопоставяне и да се бъркат чужди на ЕС фактори.
47
2
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Голяма сила,маниии...Когато Русия въведе ответни санкции,нямаше кой да им купи ябълките.
46
8
 
8
 
! Отговори
La France преди 5 години
До USAХаха, надявай се кравар тръмпанарски. Ако на поляците нещо не им изнася да напускат Съюза и да видим кой ще финансира полските сeляни. Полша без ЕС е жива-умряла. Малка, л***йняна държавичка, пълна с комплексари и леки жени. Vive la France!
45
9
 
12
 
! Отговори
Еврокомисар преди 5 години
Президента на Полша е дуда,значи поляците са дуди всичките,за полякините да не говорим,те са си дудите на Европа и света,значи кво става тогава-Полша е една голяма Дуда,и всеки нормален човек ще ги издудачи,хахахаха,жалки ***.ници,хнванали сте се за хорото,ще го играете докрай,нещастн.и дуди полски
44
4
 
6
 
! Отговори
Сотир преди 5 години
при полякините задния двор е широко отворен ,предния двор се пази за мажо...
43
3
 
11
 
! Отговори
Име преди 5 години
новата сила в региона не е полша, а силата на онез, които сме против нелегалните сметки на миниминството на джендърите начело с евреите меркел, макрон, обама, клинтън.. спонсорирани от сорос, ротшилд и други безскрупулни крадци на благата, които всеки работещ създава. полша винаги е била една стоянка, за който я забърше.
42
7
 
10
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 5 години
Нова сила срещу Брюксел ? Само за 3 месеца да върнат митата върху полските картофи и ябълки и пак ще са си обикновенни поляци...Верно ,че не се дадоха без бой -цяла седмица устояха на немците
41
15
 
16
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Полша няма от какво да бъде комплексирана, защото никога не се е предавала без бой. Виж, евразийската *** сдаде половин Европа и половин Азия без пушка ***, поради неспособност, най-вече ментална, да създадт работещ модел на икономика и цивилизация. И затова сега ги избива на фашизъм и реваншизъм.
40
10
 
34
 
! Отговори
Да бе преди 5 години
Полша е дъблоко комплексирана нация чиято единствена роля е да играе прости-утка на САЩ. САЩ използват Полша за да държат изолирани двете супер сили Германия и Русия защото за евроталантиците най-големият кошмар е съюз между Русия и Германия Полша обаче ще се спихне икономически в момента в който еврофондовете намалеят.Тя е най-големият бенефициент от тях.
39
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ИТАЛИЯ ЩЕ КЪСА НЕРВИТЕ ЗА ЕВРОЗАД`НИЦИТЕ В БРЮКСЕЛ.
38
1
 
14
 
! Отговори
PD преди 5 години
Турция не е балканска държава!Албанския бандитизъм е на мушка, и скоро ще избяга по посока Косово и Черна Гора (където е истинския им гръб).По тази тема с Сърбите ще си помагаме.С гърците ще е най сложно. Но от към мързела, ще ги лекуват други, щото вече няма свободни пари за тях.
37
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До PDИ с кой ще се обединим на Балканите?С мързеливите гърци,националистите сърби,мафиотите албанци или с Турция на Ердоган?Хайде няма нужда от такава компания.
36
10
 
27
 
! Отговори
PD преди 5 години
Поляците са болни от краен шовинизъм и нямат бъдеще. Нито Чехите, нито Унгарците ще играят тяхната игра до край. Икономическото им чудо е спонсорирано от ЕС през натиска на крайните евро-атлантици, с които централно Европейските сили скоро ще се разделят. Новата реалност е, истински суверенитет на държавите, в рамките на нови обединения. Полша не е суверенна, а маша на САЩ и Англия, в опит да се повтори сценария от ВСВ. Нашата игра е в центъра на Балканите, но много по мощно и плътно от досега.
35
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А поляците винаги са били гръб на САЩ. Не виждам какво правят в ЕС освен да тровят климата там. ЕС е договор. Когато се присъединяваш си се съгласил на правилата. Всички след 2000 г. са включени едва ли не по милост. ЕС е било икономическо обединение за правилата на чиято търговия са мечтали не само Полша. От Поша файдата е само в това че са зарили България и цяла Европа с ужасно гадните си ябълки. Явно искат още повече *** да внесат чрез Куфланд с този вой.
34
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коалиция на държавите от Източна Европа е най-доброто решение.Много по-близки сме като манталитет до поляци и чехи,отколкото до немци и австрийци.Няма бежанци,няма узаконяване на джендъризма.Единствено трябва да решим въпроса с ромите.
33
12
 
11
 
! Отговори
фуй преди 5 години
В тия три морета можем само да се издавим!Това ,във времето на глобализацията,е бълнуване на болни националистически мозъци,които могат да донесат само беди на народите си.Като са много ербап защо не излязат от ЕС-а,а смучат милиарди от него.Не че той няма недостатъци,но проблемът е в създаване на единна и мощна Европа-икономика,наука,култура,армия,на които няма да може да устои нито един от сегашните световни играчи!"Нашият" пък е заболял на тема западни балкани като че ли ние сме цъфнали и вър
32
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Европа няма памет, и вечно разни Орбанци и Земанци(и не само те) се кланят на Русия, нищо добро не я чака.Русия без врагове не може да съществува.