Местните избори – най-сложни досега. Ще има ли хаос с бюлетините?

Няма сигнали за купуване на гласове, обясниха от ЦИК
Обновена: 14 окт 2019 11:27 | 14 окт 2019 10:32, Петя Славова
55

Няма да е пресилено, ако се каже, че предстоящите местни избори ще са най-сложните досега. В някои места ще се гласува освен за кмет на община, за общински съвет, но за кмет на кметство и за район.

Към това се добавят и възможността листите за общински съветници, които ни предлагат партиите да се пренареждат според предпочитанията на избирателите. Всичко това трябва да се преброи в края на изборния ден и да се преработва от избирателните комисии.

"ЦИК още на 2 септември излезе с решение. Предложихме на Общинската избирателна комисия в София да бъде разделена в 3 различни пункта, като се осъществява конферентна връзка.

Още по темата

Общинската избирателна комисия реши приемането на бюлетини да бъде по друг начин - всички ще бъдат в "Арена Армеец", но вътре в залата ще има три пункта. Надявам се да има добра организация, редът се определя от Общинската избирателна комисия". Това каза говорителят на ЦИК Таня Цанева в студиото на "България сутрин".

Тя сподели, че ЦИК е предложила друг вариант, за да не се получават ексцесии.

"Секционните избирателни комисии в страната вече са назначени, започват и обучения. Опитахме се финансово да ги компенсираме добре, тъй като този труд не е никак лек. Надяваме се да успеем да проведем едно адекватно, добро обучение. Призовавам партиите да не сменят в последния момент членове на секнционни избирателни комисии", коментира Цанева.

По думите ѝ по-сложна ще бъде обработката на бюлетините за общински съветници, тъй като там има и преференции.

"До този момент за купуване на гласове няма сигнали, които са постъпили в ЦИК. Имаме такива, че социологически изследвания, които се публикуват, не са с необходимата информация. Апелирам да бъдат добре обучени членовете на секционните комисии, за да протича изборният ден по-лесно", обясни говорителят на ЦИК в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
КРУМ преди 4 години
Една грешка повторена......означава идиотизъм.....сега даже ще е по-тежко от 2015 година.......броят се в София 4-5 избора......След фиаското/неизбежно.../тези от ОИК трябва да се застрелят....Запомнете поста ми......
49
0
 
1
 
! Отговори
чудна работа преди 4 години
Чудно ми е, как другарката Фандъкова плаща за да се рекламира, какви планове крояла за София в бъдеще, след като и предстоят избори?Значи това изглежда много чудно. Например, да вземеш да приготвиш едно барбекю, да накупиш дървени въглища, да заредиш скарите, да накупиш няколко каси бира и да заредиш с тях хладилниците, да поканиш гости, защото... ще ходиш в гората на лов за глигани?!?!?!?
48
0
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
Аз винаги съм твърдял, че при бай Тошо беше лошо, и при бай Борисов също е лошо.Не ми слагайте думи в устата които никога не са изричани!
47
0
 
4
 
! Отговори
Э73 преди 4 години
Тези луди ли са - какви 5 минути за минаване на една комисия при предаване на протоколите. Не по-малко от 20 минути и то при абсолютно верни протоколи. Малей, как ще се стои по 2 дена в Арена Армеец.
46
3
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До човек 44 Нали казвате че при бай Тошо било много добре. Защо тогава плюете по Борисов че, бил същия като Тошо ? Тошо изкара 33 г. на власт. На Борисов му остават още 23. Да е жив да ги изкара.
45
5
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 31 Разбира се че Радев работи много. Цял ден гледа през прозореца , пишат му ветото и речта за празниците и да разхожда втората дама Десито по света.
44
2
 
1
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
До Анонимен 30 Не се разправяй с мискинина от пост 26 . Той ще гласува за миналото.Бита карта. Социализма почина на всякъде по света.Нека си поплаче.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трудни ще са. Как при избирателна активност 15% да не се надплати за шведите повече отколкото трябва.
42
3
 
2
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
За хаус не знам , но БСП ще загуби катастрофално на всякъде.Помнете ми думата.
41
3
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 42Нали? Викаш същото си е каквото беше и при бай Тошо?Гласуваш, не гласуваш, все тая. Пак БКП печели.Така и сега ГЕРБ. Досега не съм чул или видял някой аргументирано да каже, че Бойко Борисов се различава поне мъничко с нещо от Тодор Живков.Като две капки вода са - даже ако Бойко участваше в шоуто на Магърдич Халваджиян в ролята на бай Тошо щеше да спечели голямата награда!!!
40
4
 
1
 
! Отговори
37 преди 4 години
До: номер 38 и 39Да, така е. Не всички са "представители на статуквото".Има ги много такива. Имаше ги и в предишните избори.Имало ги е винаги. Да речем, такива колоритни особи като Кире Либерало, Владимир Спасов и... помагайте че не ги знам всичките наизуст.Такъв е и Волен Сидеров, нищо че има още много привърженици, такъв е и Станислав Трифонов, шоумена. Викаш, има смисъл да гласувам за такива дето изобщо не ги знам кои са, като има голяма вероятност повечето да са с умствени отклонения?
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че какво толкова по-различно.ГЕРБ отново ще ги фалшифицират, както всички избори до сега.Важно е кой брои бюлетините, а както знаем цялата власт е тяхна.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плевневлиев - пърив тур 1,3 милиона. втори тури -1,6 милиона. 3,3 милиона гласуващиР.Радев - 2,1 милиона при 3,5 милиона гласуващиРейтинг на Радев на третата година - 54 процентаРейтинг на Плевнивев на третата година -32 процента. после за кратко скача, покрай ситуацията с Пеевски. на 44. И пак е по-нисък от този на Радевпоследна година на Превневлиев -Алфа Рисърч, любимата агенция Батмана отчитат 21 процента, а Галъп -19. Всички отчитат, че той е президентът с най-ниско доверие.
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
37 - това какво се е видяло "много ясно" е това лично мнение. Към този момент българският президент има най-висок рейтинг от всички възможни институции. факт е, че той към третата си година има 54 процента. За сравнение при Плевневлиев на втората му година се говореше за ИМПИЙЧМЪНТ, и завърши при рейтинг 19 процент, като не посмя да се кандидатира за втори мандат.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
37 не всички са представитители на статуквото, така е. Има над 30 партии някои дори събират по 1 процент. По-добре да се гласува за такива партии - но да се гласува, инак бъдещето ни се определя от ромите и от хард-привърженицете на партиите, които ще си гласуват за тях, ако ще да ни завличат в пропастта.Тук поне имаме сблъсък на програми и личности. като не ти харесва един - гласуваш за друг. От 30 души все един ще се намери. Ако не харесваш кмета - гласуваш листата.
35
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не всички кандидати са слуги на мафията. Достатъчно е да се види колко яростна е атаката срещу представители на Демократична България в медии, които обслужват властта, за да ти е ясно кой би бил реалната опозиция, която не е в сговор с властта.
34
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 28Значи ти какво ни предлагаш? Да ходим да гласуваме за мафията, защото иначе ако не гласуваме ще спечели... пак мафията?
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
32
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Радев нищоправеца гласуваха 3 милиона щото уж беше независим. После много ясно се видя, че е повече говорител на руския посланик и по-малко президент.
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Аферта" костинброд въобще не бе разследвана както трябва. министър Петя Първанова, отговаряше и за администрацията и за гласуването, а никой не я разпита - даже и като свидетел, камо ли кто заподозрян. Шефа не ДЕМАКС - фирмата отпечата бюлетините и оставила ги безпризорни - никой не го привлече като обвиняем. Марин Райков служебен премиер не даде никакви обяснения. Цацаров разткаваше делото. . Хора гласувайте, от ниската активност печели ГЕРБ и си печата бюлетините.