Рияд осъди на смърт петима за убийството на Хашоги

Още трима души са осъдени на различни срокове затвор
23 дек 2019 13:42, Елка Василева
23
Рияд осъди на смърт петима за убийството на Хашоги
Снимка: архив, Reuters

Съд в Саудитска Арабия издаде смъртни присъди на петима души за убийството на журналиста от в. "Вашингтон пост" Джамал Хашоги, умъртвен миналата година в саудитското консулство в Истанбул от екип саудитски агенти.

Саудитската държавна телевизия Ал Ехбария съобщи, че още трима души са осъдени на различни срокове затвор (общо 24 години) за "прикриване на престъплението", обяви прокуратурата. Всички присъди могат да бъдат обжалвани.

Саудитският престолонаследник си навлече международни критики заради убийството, защото няколко замесени в него агенти са били на негово пряко подчинение.

Още по темата

Делата срещу подсъдимите се гледаха в почти пълна тайна. Саудитският главен прокурор каза, че Сауд ал Кахтани - бивш високопоставен кралски съветник, също е бил разследван, но не са му повдигнати обвинения и е бил освободен, предаде Ройтерс. Бившият втори човек в саудитското разузнаване - генерал Ахмед ал Асири, е бил оправдан, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Хашоги беше убит, след като влезе в сградата на консулството на 2 октомври 2018 г. Той отишъл да вземе документи, необходими, за да може да се ожени за Хатидже Джендиз, която го чакала отвън.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Асен Манев преди 4 години
Аз предпочитам отговорниците, които убили Хашоги да бъдат осъдени на смърт чрез разстрел. Те прекалиха вече с греховното престъпление и ще се наложи, те вече сега да получат заслуженото, та дано никога вече да не бяха съществували на нашия свят. Хората, които са извършили такова престъпление против Хашоги вече достатъчно посрамиха и предадоха родината си. Смърт за убийците на Джамал Хашоги, смърт! Нека Бог ги накаже да горят вечно в Ада, дано!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Службите по света вече ще се замислят, когато им възложат подобни мисии!Защото се вижда - Тези отгоре винаги са невинни,дори като грешат,а вината я отнасят "пешките"..
19
0
 
4
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
"Рияд осъди на смърт петима за убийството на Хашоги" - тези 5 вероятно са най-виновните убийството да не се потули
18
0
 
7
 
! Отговори
Не преди 4 години
Не ги осъждат, защото са го направили, а защото са ги хванали.
17
0
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
първо им се заповядва да го направят а след това се осъждат че са го направили
16
0
 
9
 
! Отговори
Петимата от РМС преди 4 години
Това сигурно са чистача, портиера, парнаджията, градинаря и шофьора на уазката, нали така?
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А казват,че трупа го няма като доказателство,което значи,че го съдели спрямо разпространен фейкнюз,което е нелогично.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сата НАТОНе, сериозно, какво е общото със Чепига и гаджето му Мишкин?
13
0
 
18
 
! Отговори
ал серсем бин салам преди 4 години
Ха-ха... осъдили...А къде е ал салама ал чаршаф? Защо главният чаршаф, поръчителят е на свобода?Парлами и кьорфишеци за пред света.Това не е държава, а арабска клoaкa и всички го знаят, а американците си затварят очите заради петрола.
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англия кога ще изгони дипломатите от сауди арабия,, или нещо да публикура да разследва...или те само от Новичок разбират ???----И какво общо има това с новичока?
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе вЕрвам ви, а оня със синята кръв оти не е в списъка с виновни???
10
0
 
20
 
! Отговори
Бдинец преди 4 години
Нали не мислите ,че тези смъртни присъди са заради убийството на Хашоги?Няма, такова нещо,присъдите са за немарливо свършена "работа" с което са уронили престижа на престолонаследника и на Саудитска Арабия!Ако си бяха свършили "работата" без да бъдат разкрити,щяха да бъдат възнаградени с някой нефтен кладенец и харем с жени!
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англия кога ще изгони дипломатите от сауди арабия,, или нещо да публикура да разследва...или те само от Новичок разбират ???
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а аз си мислех че Европа и Сащ ще наложат жестоки санкции на Рияд,,,да ама не ..те санкциите са само за Русия ....и кой купува газ и оръжия от Русия
7
0
 
12
 
! Отговори
Баце преди 4 години
Никой не знае, кои са, ами това са хора със съвсем други престъпления, но им броим смъртта към Хашоги. Истинските извършители си пият пиенето, кой знае къде...
6
2
 
7
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Той и наш Баце кат' му припари отзад уволнява некого. Същата работа. Оно, цел свет знае, че теа неса биле по собствена работа. Ама сеа неа да приказват кой ги е пратил. В съда са ги питале колко знаат и кой знае, да виси на въжето.
5
1
 
16
 
! Отговори
дедо поп преди 4 години
Бе нещо нямаше никакви снкций ни от ФАЩ ни от брюкселските жендъри. Що така? А нека Путин пръдни накриво,а пак санкций.
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на турците!Сега възниква въпроса дали тия петимата смъртници ще бъдат таксувани, като мъченици съгласно исляма и дали ще отидат в рая, където ще ги очакват красиви девици.Моля, някой четящ Мохамед да обясни как стоят нещата!
3
0
 
16
 
! Отговори
ИТ преди 4 години
Ще го отнесат двама пазванти,шофьора и готвача в посолството. А службите верни на краля са чисти като сълза. Те не са знаели, ех ако знаеха, ти да видиш!
2
0
 
6
 
! Отговори
И преди 4 години
Свидетели нема!!!!!