Ще помогне ли кървната плазма в битката с коронавируса?

Лечението вече е приложено на двама пациенти в България
4 май 2020 08:20, Нели Христова
13
Ще помогне ли кървната плазма в битката с коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Преливане на кръвна плазма от пациенти, излекувани от COVID-19, на такива, които в момента са болни и са в тежко състояние - ефикасността на този процес се следи изключително внимателно от лекарите по света и у нас. Във ВМА лечението вече бе приложено на двама пациенти. Но как работи новият метод?

"Разчитайки на антителата в плазмата, която се прелива на пациенти, се очаква да се неутрализира вируса и да се стигне до неговото елиминиране, включително до пълно изчистване на кръвта на пациентите, обясни д-р Иван Тонев, хематолог в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, пред БНТ.

Резултатите от метода все още са в процес на проучване. На този етап лечението остава експериментално.

Много важно е да се знае каква е концентрацията на антитела в кръвта на преболедувалия пациент, както и какво е количеството плазма. Все още се уточняват какви са необходимите дози антитела, за да се повлияят пациентите, допълни д-р Тонев.

За да стане донор, човек трябва да бъде преболедувал коронавирус и не трябва да има съпътстващи заболянивания, категоричен е хематологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
БОРИСЛАВ ЗАШЕВ. преди 4 години
МАНИПУЛАЦИЯТА ,,КОРОНА ВИРУС,, НА СВЕТОВНИЯТ ,,ЕЛИТ,,.ПОДРЪЖНИЦИТЕ (РОБИТЕ) НА КОРОНА ВИРИСА-ОБИКНОВЕНО СА СРЕДНО ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА (80%),СА МНОГО ГОЛЯМА ОПАСНОСТ ЗА ОСТАНАЛИТЕ ХОРА ПО СВЕТА,НО СА КИСЛОРОД ЗА ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ ПО СВЕТА ,ЗА ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА МАНИПУЛИРАТ ПЛАШЕЙКИ С ,,НЕВИДИМИЯ ВРАГ,,.ТРЪМП ВЕЧЕ ПОЧНА ДА ГИ РАЗОБЛИЧАВА В САЩ.MАСКИТЕ СА,ЗА ДА МЪЛЧИТЕ,А НЕ ЗА ДА ВИ ПАЗЯТ.В БЪЛГАРИЯ ИМА ЛЕКАРСТВО КОЕТО УНИЩОЖАВА КОРОНА ВИРУСА.ИМА ЛЕКАРСТВО-ВАКСИНА.Но власта не иска да го спомене дори,защото няма изгода от това.Лекарството-ваксина се казва ,,ITV-1 ImmunH,, на българск
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** и ръководството на днес.бг се нуждаят от курс по правопис.
11
1
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Ако не открият нищо, просто радвай се, че си здрав Андрешко...
10
0
 
2
 
! Отговори
Eхеееей преди 4 години
Моля, отразете корекция в заглавието на статията! Кръвната - не "кървната"! Не уронвайте собствения си престиж на професионалисти!
9
0
 
5
 
! Отговори
Котки преди 4 години
До 7 El BulgaroНали? Някой път имам чувството, че тези статии ги пишат на телефоните си, докато си режат салатата...
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1оплетоха се в лъжи, и лъснаха.
7
0
 
2
 
! Отговори
El Bulgaro преди 4 години
***, погледни си заглавието. Пише се "кръвна", а не "кЪрвна"!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези от 0-ва кръвна група,могат директно да вливат кръв направо с маркуча,стига концентрацията да е над определени норми.Това би могло да стане само в семеен кръг,по права линия.Тези опити ако се окажат сполучливи,ще започне големият лов на подходящи универсални донори от 0-ва кръвна група.дори и здрави хора които не са боледували,ще искат да им се направи такава процедура превантивно.И понеже България не беше засегната тежко поради някакви подобни причини,интересът към българите ще се повиши.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция и редица други страни отдавна пробват този метод, защо не обменяме опит с тях?!
4
1
 
5
 
! Отговори
Котки преди 4 години
Тествайте хора, ако имат антитела нека дарят плазма. Ако тестът не беше 100 лв. бих се тествал и ако ми открият антитела бих дарил кръв. Ако беше 30 лв пак бих се тествал. Ама да дам 100 лв като знам, че може да не открият нищо.... Нямам придружаващи заболявания.
3
0
 
1
 
! Отговори
Вампир преди 4 години
Ако няма хемоглобин, не става.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма отговор на въпроса.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ммм нали уж не се придобиваше имунитет? Плазмата как би помогнала в такъв случай?