Под заплаха от куршуми: Хиляди на протест в Беларус

Колко са арестуваните демонстранти до момента?
Обновена: 18 окт 2020 18:23 | 18 окт 2020 18:21, Веселина Йорданова
56
Под заплаха от куршуми: Хиляди на протест в Беларус

Хиляди демонстранти излязоха по улиците в Беларус, за да протестират срещу президента Александър Лукашенко въпреки заплахата на полицията за стрелба с бойни патрони, предаде Франс прес.

Опозиционната лидерка Светлана Тихановска, която намери убежище в Литва, даде срок на Лукашенко до 25 октомври да се оттегли, в противен случай обеща да призове хората от цялата страна да излязат на улицата и да обявят обща стачка.

За разлика от предишните протести, демонстрантите решиха днес да не организират шествие в центъра на Минск, а по голяма улица в южната част на столицата, където има множество заводи.

Според правозащитната организация "Вясна" милицията е започнала да арестува демонстранти в Минск и в други градове. Местни медии съобщават за задържани журналисти.

Говорителката на беларуското министерство на вътрешните работи Олга Чемоданова каза, че досега в Минск са арестувани над 100 души, допълва Франс прес. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: протестБеларус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За девет милиона и половина белоруси хиляда души изобщо не е цифра. Като махнем от тях дошлите от Украйна, Полша, Литва и другаде "професионални протестъри" я остават 200-300 белоруси я не. То изборите ясно показаха какво иска народа. Имат "хубавия" пример на Украйна.
48
0
 
6
 
! Отговори
Откровени лъжи преди 3 години
Лъжци! Каква заплаха от куршуми? Полицията в Минск досега дори водни струи не е използвала! Това да не "демократична" Франция дето с гумени куршуми ослепи доста от жълтите жилетки, та хората излязоха на "бял марш" против употребата им.
47
0
 
3
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
И коя е Тихановская, че да дава ултиматуми на законно избрания президент !? Самозванка някаква, парцалена кукла на конци.
46
0
 
3
 
! Отговори
komitataей преди 3 години
поредния опит з а цветна революция и д асе приближат до границата с Русия няма да стане -Украйна е пресен пример -заеми фалити ,безработица и стандарта на жвот е три пъти по-нисък от Беларус.
45
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бокошенко = Лукашенко.
44
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обикновени граждани биват арестувани и отвеждани на случаен принцип в разни затвори където униформени и цивилни садисти си изкарват омразата и комплексите като ги бият по най-разнообразен начин.Понякога ги изнасилват с палки,друг път ги събличат голи и ги карат да легант на циментов под а след това ги ритат с кубинки.Припадналите се свестяват с кофи ледена вода.Семействата им не знаят дни какво става с тях... Лукашенко показва синчето си в новият му майбах и казва "тва ще е следващият президент"
43
1
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Втори украински майдан няма да има,все пак в Беларус се говори на руски,а не на измислен от поляци и германци "език".
42
1
 
6
 
! Отговори
Горките преди 3 години
Офффчици. Пак ще ги острижат.
41
1
 
3
 
! Отговори
Да уредим преди 3 години
Среща на Светланчето с Божков. Ще остане доволна.
40
2
 
11
 
! Отговори
Апетитна преди 3 години
Хапка е Беларус. Потенциални бели роби и заводи за съсипване. Тетка Теткановска ще свърши работа.
39
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко се държи като диктатор.Гледам го облякъл детето си в бронежилетка сложил му каска и му дал автомат.От един завод протестиращите казват че не са си вземали заплатите от няколко месеца - плащат по 20-30% от една заплата с огромно забавяне той размахва калашника и вика "само с куршум ще ме свалите".Полицията там прибягва до безмислен садизъм и с удоволствие ще наблюдавам като падне от власт диктаторът как тези големи и силни мъже в черни бронежилетки ще плачат за милост.Дано не получат.
38
3
 
6
 
! Отговори
Смех преди 3 години
Будалкат беларусите както си искат. Може и пролет да им докарат през зимата.
37
2
 
10
 
! Отговори
Тихановска преди 3 години
Е просто някаква тетка с капацитет на домакиня. Дърпат й конците. Беларусите са следващите жертви на псевдодемокрацията.
36
5
 
9
 
! Отговори
Демократична стрелба преди 3 години
....Полицията в Беларус дори и цяла седмица да стреля с бойни патрони пак няма да може да достигне броя на застреляните цивилни граждани от полицайте в САЩ ... само от тази година.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Милион пъти съм казвал на надрусани и многополови подметки ,че докато БКПто -ГЕРП са наколенки на Ердоган и задните ниски части на ГейЕвропата ,геноцидът на автохонното население ще продължава ,а правилегиите на малцинствата ,ще се увеличават .
34
3
 
10
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
Да бе, така се дава 200хил.кв.км. земя на разни там, дето дори няма и да я ползват пълноценно! Както се вижда от статията, тези протестиращи(вандали) явно са решили да създават проблеми на хората, работещи по заводите! Тук трабва да наблегнем на ЗАВОДИТЕ в южната част на Минск. Сега да помислим- в София накой случайно да знае да има някъде някакъв голям завод, че аз не се сещам? Даже наскоро установих, че дори и крепежите(винтове, анкери и др.) са внос учудващо не от Китай а от Чехия!
33
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самия факт,че тези протестиращи носят фашисткия флаг(бяло,червено,бяло),който Германия е наложила, когато е окупирала тази руска земя(Белорусия) за 10 месеца,говори що за изненада им подготвят и че ще има пак убийства и фашизъм.Пет пари не давам за политиците,но ми е жал за този кротък,красив и работлив народ,по-добре да напускат и се преселят в Русия,ако Лукашенко падне,за да не ги избият и измъчват,както се случи в Украйна
32
4
 
11
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До анонимен 27,Видяхме ги кои ги "лапат" тези евросубсидии за земеделието и животновъдството! До хората, които реално си изкарват прехраната само с въпросните отрасли, субсидиите или не достигат изобщо, или достигат само някакви "трохи"!
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кзаха,че протестиращите са от Литва,Чехия,Полша,дори и литовци от Англия и хора от други държави,а не са белоруси или постоянно живущи в Белорусия!
30
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дядо йоцо гледаВ Украйна през екшъна на Майдана и след него,казаха,че са избити над 10 000 души,а няколко милиона са напуснали Украйна!Самата дума Майдан идва от името на нацисткия концлагер Майданек ,от ВСВ,в който са избили не само евреи,но и много голямо количество руснаци,включително и украинци,над 300 000 души.