ООН: Видеото с екзекуцията на руски войници изглежда автентично

Украйна обяви, че разследва обстоятелствата по случая Макеевка
25 ное 2022 16:10, Йоана Цонева
89
ООН: Видеото с екзекуцията на руски войници изглежда автентично
Снимка: БГНЕС

Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк обяви, че според експерти на ООН видеозаписът с предполагаемата екзекуция на пленените руски войници в Макеевка най-вероятно е автентичен, съобщава Руската служба на "Би Би Си".

Според Тюрк мисията на наблюдателите на ООН в Украйна е проучила няколко видеоклипа с предполагаеми военни престъпления, включително този, и е стигнала до заключението, че кадрите най-вероятно са истински.

Фолкер Тюрк не заявява директно, че е имало екзекуция (каквато не се вижда на видеото), или че това е било, в строго правен смисъл, точно екзекуция на военнопленници.

Още по темата
"Реалните обстоятелства и пълната последователност от събития трябва да бъдат разследвани възможно най-пълно и отговорните трябва да бъдат изправени пред правосъдието", каза Тюрк.

"Лицата hors de combat ("извън бойни действия", предаващи се, ранени или прекратили враждебни действия по някаква друга причина - BBC), включително предаващи се войници, са защитени от международното хуманитарно право и тяхната извънсъдебна екзекуция представлява военно престъпление", припомни Тюрк.

Украйна обяви, че разследва обстоятелствата по случая Макеевка. Някои експерти казват, че тъй като един от руснаците във видеото е открил огън, украинците може да са били принудени и имат право да убият него и неговите другари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Симулирането на предаване в плен е военно престъпление по силата на протокол 1 към Женевската конвенция. Последният руснак, който открива огън по украинците е извършил военно престъпление.
58
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
русия върти 1984 на Оруел. На видеото ясно се вижда как последният руски войник открива огън. Опитвате се да направите бялото черно и черното бяло. русия използва наемници от Вагнер и обвинява Украйна за наемници. русия е нацистка държава, а обвинява Украйна. русия мъчи държава от 40 милиона оставайки хората без вода и ток, а се оплаква от Украйна. русия изби и разруши Донбас, а обвинява Украйна. 1984.
57
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе *** откачени, вие сте ненормални бе. Може ли да пишете/мислите и разнасяте идиотските си мисли. Ужасяващо насилие това ли са ценностите на демокрацията и запада? Тука Кво е сбирка на куклуксклан ли?
56
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До -63 внимавай да не скопят теб цирей
55
31
 
15
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Не мисля ,че руснаците като нахлуха в Мариупол, са се държали хуманно с Азовците! И какво търсят руските варвари в Киев? Отишли са да сеят смърт, да грабят и да изнасилват!
54
10
 
28
 
! Отговори
Тон преди 1 година
Когато говорим за морал, е смешно да споменаваме Украйна, те са световно известни!
53
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки един човек, който е засадил поне едно дръвче, поне веднъж е нахранил бездомно животино, погребал поне един руснак, скопил поне един русофил, разчекнал поне една русофилка, нашамаросал поне едно русофилче да знае, че е допринесъл с нещо за по-хубавото бъдеще на децата и внуците си!
52
25
 
8
 
! Отговори
МАЙОРА преди 1 година
Исках да кажа, нека да има повече такива видеа с екзекуции на подЧеловециРашисти, нека да има радост и щастие за нормалните хора! :)
51
8
 
30
 
! Отговори
Тон преди 1 година
Всички престъпления на украинската хунта са верни, такива са, и такива ще си останат, от давна са ми неприятни!
50
29
 
5
 
! Отговори
МАЙОРА преди 1 година
Супер! Дано има повече такива кланета на ***! БРАВО!
49
8
 
43
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Това дори не е първи случай за варварски и нечовешки действия срещу пленници от страна на укpoпoнaцистите !!! Рано или късно всички еврогeйски политици, които са подкрепяли с оръжие тая аннтичoвешка пaсмина, ще отговарят пред закона !!! В цяла Европа нацистката идеология е криминализирана !!!
48
5
 
36
 
! Отговори
Наполеончик преди 1 година
Не може да бъде!!! Всички знаем, че гадостите, извършени от руснаците са автентични, но всички престъпления на укрофашистите, са руска пропаганда. А американците воюват направо без никакви военни и цивилни жертви от страна на противника и никога, ама никога не са вършили военни престъпления.
47
6
 
37
 
! Отговори
Когато фактите преди 1 година
Когато фактите говорят - и боговете мълчат! Но амриканското ООН процежда прз зъби "най-вероятно" :):) (а англичаните като лъжат казват хайли-лайкли!)
46
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 51 Главчо русифициран, ще разбереш истината когато Донбас посрещне ВСУ с цветя и украински знамена.
45
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 51 Ачий го диреше русия в Донбас?
44
22
 
7
 
! Отговори
нелепа история преди 1 година
От видеото ясно се вижда че руснаците са се предали защото са в безизходна ситуация в това време отзад изскача кадировец от заградотряда и виждайки че руснаците не се бият а се предават започва да стреля по тях. Настъпва хаос защото укрите мислят че кадировеца стреля по тях и всички са ликвидирани включително и кадировеца от заградотряда.
43
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Феновете на русия нямат никакъв интерес в това каква е истината и кой е прав и кой е крив. Ясно се вижда как последният руснак открива огън. Но не им пука. Русофилите са хора без морал.
42
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 47 Ще има нови санкции за руските терористи.
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А санкции ще има ли..
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както знаем от българското русофилство, руският солдат се бие до смърт и никога не се предава. Така че това видео е долна инсинуация, манипулация и гнусна постановка на зеления мамул.