За българската просвета днес и сега: Качество или хаос?

ГЕРБ и БСП си отправиха взаимни упреци за образователната система
15 сеп 2016 16:30,
23
За българската просвета днес и сега: Качество или хаос?
Снимка: Булфото, архив

Качество или хаос? С тези определения за българското образование спориха ГЕРБ и БСП от трибуната на парламента в първия учебен ден.

Партиите отбелязаха началото на новата учебна година с декларации, в които си отправиха взаимни упреци.

"Няма нови учебници! Ще се учи по нови програми със стари учебници", констатира депутатката от БСП Марияна Бояджиева.

"Първокласниците нямат буквар! Родинознанието изчезва. По програмата от първи до четвърти клас няма да се изучава българска история. Същият хаос е и с учебните програми след пети клас - нови програми със стари учебници", обясни още социалистката.

Тя припомни, че седмокласниците ще учат в една и съща година материала от две. В програмата на шестокласниците пък липсвал материал за цяла учебна година. Така Бояджиева описа напрежението в образованието, за което нямало как да не се говори и по време на празник.

От ГЕРБ пък обвиниха опозицията в политическа безотговорност, защото всявала неоправдан и лъжлив смут за провал в образователната система.

"ГЕРБ твърдо вървим по пътя, на който образованието е в основата на стабилната политика и успешната държава", обяви шефката на просветната комисия Милена Дамянова. 

Тя нарече новия закон за предучилищното и училищното образонание "необходимата промяна за постигане на качествено образование и икономическа стабилност на държавата". 

Дамянова обясни, че в него е заложен "принципът на свободата на избор и правото на образование и личен просперитет – за детето, за семейството, за учителя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Учител преди 7 години
Дамянова винаги е говорила простотии.
18
0
 
3
 
! Отговори
гтф преди 7 години
едно мога да кажа хубаво за комунизма, методите на обучение даваха и дават много по-добри резултати. Отхвърлени от време оно методи, като неефективни сега се прилагат по "западен" образец ... резултата не закъснява - образованието ни е под всякаква критика а нарежданията идват от хора не българи.
17
2
 
9
 
! Отговори
колхозник преди 7 години
Най-ниската учителска заплата трябва да е 2 000 лева.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Милена Дамянова, един от авторите на закона, е завършила Унгарска филология/ няма лошо/ и последният и ден в училище е бил, когато е завършвала средно образование! Вечна слава и хвала на такива реформатори!
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вчера помагах на дъщерята на слагаме етикети на тетрадките и учебниците на внука, който започва втори клас. Сложихме 40 етикета и ни трябваха още пет. Ако на това не му се казва простотия и хаос- здраве му кажи.Като стане в седми клас с кола ли ще трябва да си носи нещата в училище? Купих на внука чанта от Чехия на колела, та да я влачи, защото в първи клас не можеше да я вдигне.
14
0
 
7
 
! Отговори
Аврам Бакалина преди 7 години
Хора, някой правил ли е досега статистика колко от министрите в това министерство от 1990 до 2016 са от българския етнос?! Направете справка и тогава ще си отговорите на въпроса Quo Bono.
13
0
 
14
 
! Отговори
Божеее.., преди 7 години
За акво качество на българската просвета може да става дума,с "министър",който нищо не разбира от просвета и не му е там мястото...А за предмет по родолюбие не може да става и дума.Родолюбие отдавна вече няма.....Ние тук сме само временно пребиваващи.Другото няма значение...................Грешката в началото е механична...
12
0
 
16
 
! Отговори
boby преди 7 години
За БГ образованието само добро или нищо. Така че да помълчим...
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълен хаос е! Хаос и бюрократщина. Лъжа е, че искат качество. С това бързане да наложат закона и да лишат учениците от два випуска от нормално време за усвояване и осмисляне на знанията, за изграждане на умения, за формиране на трайни навици, целят всичко друго, но не и качество. Каквото и да мрънкат, става въпрос само за едни пари, които някой трябва да усвои. И повярвайте, това не са нашите деца, не са и учителите...
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В средното училище се учи "Предприемачество". Само дето след завършване децата не знаят как функционира паричната система, от къде идват парите. Не могат да се справят с елементарни финансови операции. Не познават елементарните си човешки права, но знаят как се взима кредит и как се регистрира фирма и за нула време стават роби до гроб на банки, лизингови къщи и т.н. Срам и позор за образованието. Попитайте кой да е мадеж на 19 г. от къде идват парите и ще се уплашите от отговора.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4A хората, които гласуват носят пълната отговорност за тези, които са на власт. Ама малко го осъзнават и това също има нещо общо с образованието.
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Образованието в БГ е образувание и е застинало някъде в 1985 г., че и по рано. Особено средното. Учителите като манталитет и поведение нямат нищо общо с учители. Те са едни преподаватели а ако се появи някой който настина е учител системата го изхвърля, а колегите му го изолират. Няма такава котерия, клюкарство и злоба каквато битува в учителските среди. Много жалко, но факт. Децата излизат неподготвени за живота нито за работа.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТемидаTe 40-те години още малко и са минали. Предствяте ли си през 45-та година в разгромените Япония и Германия някой да беше заявил официално, че 40 години трябва да се чака, та да измрат разни покварени от нацизма и фашизма. Сигурно щяха да го разстрелят за държавна измяна. Прочетете за японското образование веднга след 2-та световна война, делът от БВП за образование, и как за 1015 години стана водеща в редица индустрии.
6
0
 
14
 
! Отговори
д-р Хаус преди 7 години
Сами преценете какво се случва в образованието - седмокласниците ще трябва да учат и материала от 8 клас по история, география и биология, учебниците за 8 клас се закупуват от учениците - честито на родителите - още 50-60 лв. разходи, през юни 2017 г. основно образование ще завършат два випуска 7 и 8 клас, това се прави да се напълнят гимназиите с ученици и да не се закриват средни училища
5
0
 
7
 
! Отговори
Цонка 3-те дупки преди 7 години
В Румъния яко взимат книжките на нарушителите. Българите масово реват.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората са най-важният капитал в една страна, а не природните ресурси. Един поглед в/у картата на света е достатъчен за да се разбере тази толкова проста истина. Страните с най-висок стандарт са страни без почти никакви природни ресурси. А за да се подобри качеството на човешкия капитал, има само един инструмент: ОБРАЗОВАНИЕ!!!
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТемидаТова за Мойсей и 40 години е най-контрапродуктивната мантра, която слушам в България вече 27 години. Може преди 2500 години да е било така, но в 21-ви век, промените стават за броени години. Вместо да ръсим глупости, трябваше да се захванем за работа още през 89-та. Първо революция в образованието - не само интелектуална, но и морална. Това щеше да бъде най-добрата "декомунизация" и сега България щеше да бъде много по-добро място.
2
0
 
24
 
! Отговори
Александър преди 7 години
Сложна задача, а Мигленчето на вързано куче хляб не може да даде.
1
14
 
10
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Единствените виновни за положението не са образованието или политиците или тн. Виновни са поколението (от комунизма) научено да си търпи докато го мачкат и да внимава да не се опълчи, че "какво ще кажат хората ако го видят"........Мойсей 40 години е бродил из пустинята за да измрат помнещите робството. Ето това ни трябва на нас. Ако има хора готови да се опълчат и борят политиците няма да могат да си правят каквото искат.Другата причина е манталитета ни там промяна е невъзможна (тарикатлъка)