Амбулаторен лист вместо бележка в училище. А лекарската тайна?

Документът съдържа конфиденциална информация, скочиха лекари
Обновена: 6 окт 2016 09:32 | 6 окт 2016 09:30,
14
Амбулаторен лист вместо бележка в училище. А лекарската тайна?
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Личните лекари скочиха срещу образователното министерство - отказаха да издават амбулаторни листове като извинителни бележки в училище.

Д-р Георги Миндов, председател на общопрактикуващите лекари в София и Вили Стойчева, директор на 18 СОУ в столицата обсъдиха темата в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Информацията, която се съдържа в амбулаторния лист, е конфиденциална. Този лист съдържа адрес, ЕГН, имената на пациента, чувствителна здравословна информация към гледна точка на Комисията за защита на личните данни", каза д-р Миндов. Той поясни, че здравната информация е особен подраздел на чувствителни данни, за които се иска специално разрешение от Комисията.

"Не е най-подходящият начин с новия стандарт да струпваме проблемите на образователната система и да я прехвърляме към здравната", настоя Стойчева в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

"Нуждаем се от бърз, лесен начин и контрол върху образователната система и по-скоро да приучим децата", настоя тя.

Стойчева каза, че трябва да бъде подобрена училищната среда и децата да се приобщят към нея.

По думите на д-р Миндов върви се към електронен документ. "В системата на здравеопазването се изгражда електронна система, аналогично с болничните, може да стане електронна бележка", посочи той.

Д-р Миндов сподели още пред Bulgaria ON AIR, че ежедневно към него има искания от учители за амбулаторен лист и уточни, че в момента това не е прието и е обект на преговори. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"лекарите защо не издават касови "В повечето ДКЦ дори не се влиза при специалиста без касова бележка, закачена за направлението за преглед. В болниците също се издават. Някои джипита вероятно не издават на всички пациенти. Нищо, сега ще вземат отпечатъци, ще пишат, ще смятат. Ако сложат за министър някой танцьор - и хоро ще играят. Всъщност аз очаквам само да ме лекуват.
9
0
 
1
 
! Отговори
мадам Йети преди 7 години
"мед.бележка всеки може да подправи"Време е децата да разберат, че фалшификаторът трябва да има компютърна грамотност.
8
0
 
1
 
! Отговори
доктор Менгиме преди 7 години
Амбулатореният лист да е с кичур от косата на ученика , взет в лабораторни условия в лаборатория на човек от "наши хора". Не е достатъчен пръстов отпечатък.
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква лекарска тайна?Тази бележка ще послужи само пред директора за извинение на отсъствията.Никой друг няма да я чете,и кой ли го интересува .Това са глупости и оправдания.А мед.бележка всеки може да подправи.
6
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До Анонимен 5Докторът по право и Министър на образованието Кунева е заета с наредбата за мултикултурното възпитание на децата...
5
1
 
6
 
! Отговори
Мдааааа! преди 7 години
Това с амб лист е тъпотия. Мед бележка с печат на лекаря е достатъчна. Някой спомена и касова бележка - да и касова бележка. Впрочем, лекарите защо не издават касови бележки?! Случайно ли никой не ги контролира, или неслучайно?! Москоооов?! Борисов?!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредното недомислено предложение от група бюрократи в МОН, които не си заслужават заплатите. А минисърът къде гледа?
3
3
 
2
 
! Отговори
Kask преди 7 години
Niama kasova belejka? :-) Niama dokazatelstvo za posestenie pri doktera...:-) Niama izvineno otsastvie, niama garancia, niama reklamacia.:-)
2
3
 
1
 
! Отговори
Какви тайни?! преди 7 години
В *** общества тайни нема нали всичко се споделя във фейса
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само с Епикриза от специализирано психиатрично заведение (лудница) да се извиняват отсъствията. Без това кой нормален ще посещава тези училища.