Ваканциите – същият брой дни, но по-добре разпределени

За просветното министерството така нямало да има претоварване
16
Ваканциите – същият брой дни, но по-добре разпределени
Снимка: Булфото, архив

Основен мотив на пресветото министерство да предложи по-дълги ваканции е претоварването в системата и нуждата от по-добро разпределяне на почивките и уроците.

Има баланс в учебната година, увери зам.- министърът на образованието Таня Михайлова.

"Учебното време не може да е повече от определените по закон учебни седмици, но се увеличават ваканциите през учебната година", обясни тя.

Още по темата

"Ваканцията не се променя като количество, толкова ваканция е имало и в предишните години. Проблемът е, че се удължава с една седмица реалното учебно време", каза Диян Стаматов, директор на 119-о училище и бивш зам.-министър на образованието.

Според него това е разклащане на цялата система и реакциите на обществото показват, че ваканцията не бива да се пипа.

Той посочи, че няколко експерти разклащат страната за няколко дни.

"Ако се започне на 1 септември, това ще доведе до пълно развълнуване на цялата страна", настоя още Стаматов пред bTV.

Удължаването на зимната ваканция пък ще постави в неблагоприятно положение децата в неравностойно положение, чието място е в училище в студените дни, смята той.

Родителите са разделени по въпроса, няма еднозначна реакция.

Част от тях са убедени, че ученето през лятото е неефективно, други пък са на мнение, че лятната ваканция е твърде дълга.

"Според тях проблемът трябва да се реши, като се даде право на училищата да са по-гъвкави при планирането на ваканциите и сами да решават как да действат", посочи Цвета Брестничка от родителската асоциация.

Михайлова обясни, че и сега училищата имат право да определят до три дни като неучебни според условията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А като почнат от 1 септември ще имат ли учебници? Че май се пробват пак да замажат проблема, че както миналата, така и тази година стотица деца ще учат като аборигени - без учебници! Боже, и по османско са ги печатали на време, но сега не учебниците са важни, важни са 15 дни допълнително да създадем хаос! БРАВО НА ГЕНИЯ ДЕТО ПАК ПОБЪЛКВА ГОРКИТЕ ДЕЧИЦА! Сега разбирам защо все повече родители пращат умните си дечица в чужбина, със сигурност не е заради началото на срока, сигурно е заради друго, в
15
0
 
3
 
! Отговори
Ангел - 7в преди 6 години
И защо да учим от 1 септември? Кога станахме англичани с ужасно време, че да хващаме сезона с малко дъжд?А може би станахме руснаци?Извинете, но аз съм гражданин на Република България, до колкото пише в учебниците ни, още сме независима държава, а не част ат Великобритания или Руската Федерация, или може би не знам?! Сигурно не съм си научил последния урок!
14
0
 
2
 
! Отговори
Елена преди 6 години
Това е лудост. Огромна часто от хората с деца ученици ходят на море от 1 до 14 септември, ЗАЩОТО тогава избягваме целия болюк народ и най-вече чужденците! Децата са щастливи, когато ходят на море непосредствено преди училище, а и ние плащаме по-тънко. Ако започнат у-ще от 1 септ. ще трябва да ходим извън БГ понеже знаете кои точно чужденци идват у нас, а и българина първо обслужва чужденеца, а после сънародника. Т.е ще смачкате 15 дни активен сезон, а това са пари г-да икономисти!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горен курс ще учат до 7 юли? Сега като започнат едни обществени поръчки за климатици, дето един климатик ще струва 4-5 000 лева... Екстра ще им дойде на някои!
12
0
 
8
 
! Отговори
В.К. преди 6 години
Това до 6 юли е много дълго и неприятно в горещите летни дни!МОН като сменя дните май се отчита ,че е свършило голяма работа,ама не.ТРЯБВАТ СЕРИОЗНИ РЕФОРМИ ,А НЕ ДА СИ ИГРАЯТ С ВАКАНЦИИТЕ НА ДЕЦАТА!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кое му е приятно на времето септември ? ако живееш в планината - може би... проблема е най-вече за работещите родители, които нямат баби/дедовци да им помагат. Припомням, че да оставиш малко дете само в къщи е незаконно.
10
0
 
17
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Нищо не трябва да се променя! Ваканциите не са проблем. Обществото е свикнало и е пригодено. Проблемите са в учебното съдържание и мотивацията на учителите. Отново има *** в МОН.... жалко.
9
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първите дни на септември не могат да се нарекат жега,напротив времето е изключително приятно и не виждам проблем децата да ходят на училище тогава, а да си спестят две седмици студ и сняг през зимата например. Пък тогава пак има шанс за туризъм. Една съученичка много страдаше, че вместо на ски трябва да идва на училище, като завърши даже стана ски инструктур.
8
0
 
11
 
! Отговори
шщд преди 6 години
Защо винаги трябва да сме някакви измислени новатори, след като белите държави са го измислили. Как са ваканциите в Англия? А да, ама там не учат глупости. Колко учебници има във Финландия? Като тук ли има 100 издателства? Какво има да му мислят толкова разни експерти ..
7
2
 
3
 
! Отговори
Елена преди 6 години
Осигурете климатици в училищните стаи
6
0
 
17
 
! Отговори
Ивчо преди 6 години
ми щото септември е още туристически месец в Бг ,за разлика от Русия и средно и севрноевропейски страни.А и тогава цените са по поносими за българите и тук и около нас. Айде стига даскалски мераци, 30 години не се нареформираха....
5
0
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
К'во и сега на системата ?Самите промени водят също до претоварване, да не говорим че от 15 юни до 30 септември си е голяма жега, и си е издвеателство да караш децата да учат.Това ли е най-неотложния проблем с образУвателната система на страната ?За мен най-големия проблем е защо деца не ходят на училище и директорите си затварят очите. защо после тия деца взимат социални, а училищата пари за бюджета. Това си е кражба от държавата и го знаят всички.
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важно е качеството на обучение, не количеството.И по цяла година да седят, като не е качествено образованието файда няма. На учителите ръцете са им вързани, децата са богопомазани и е пълно с гаменчета, които нямат нито капка уважение към преподаватели и институция. И да учат и да не учат, минават. Докато се върви на принципа парите следват ученика ще е така.
3
11
 
6
 
! Отговори
Родител преди 6 години
Защо реформата не се направи така-училището да започва на 1 септември,както в много европейски страни,вместо да продължава до 6 юли в най-големите жеги.
2
2
 
22
 
! Отговори
учител преди 6 години
Стига популизъм-да си стояли в училище социално слабите през зимата, да се задържали учениците в училище през лятото..Всички знаем каква е последната седмица от учебната година-всички са оформени и не идват на училище въобще, защото не се пишат отсъствия...То и да се пишат няма никакво значение за никого..Чудя се как съм завършил навремето като имаше само зимна, пролетна и лятна ваканция.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата ни реформа такава. Никой не разбира какво прави, но се перчат като големи реформатори и модернизатори на системата