Доказателствата на Котев

Ядреният физик с първото си доказателство, че АЕЦ "Козлодуй" работи с руско рециклирано гориво
8 авг 2008 17:35, Екип на Dnes.bg
82
Доказателствата на Котев
Георги Котев. Снимка: www.eurochicago.com

10 дни, след като обяви, че ще даде доказателства за подмяната на свежото ядреното гориво в АЕЦ "Козлодуй" с рециклирано, ядреният физик Георги Котев пусна ново видео.

Доказателствата, които физикът прилага, са сложни математически формули и оценки на риска, неразбираеми за широката публика, и са публикувани в сайта www.eurochicago.com.

В основата на подозренията и разследването, извършено от Котев, са разминавания между пресметнатите и реалните продължителности на горивните кампании на блокове V и VІ. Вместо 3% разминаването достига 8-9%.

Ядреният физик продължава да твърди, че в атомната ни централа от четири години се доставя руско ядрено гориво с непредвидими характеристики, които никога не сме внасяли.

"Тяхното въвеждане в експлоатация и надеждно експлоатиране е под въпрос, защото централата не разполага с документи, които гарантират, че горивото не е рециклирано и безопасно", казва Котев.

Според него всичко това може да доведе до авария в АЕЦ "Козлодуй", защото "когато човек работи с непознат материал, не може да оцени риска. Когато ние нямаме такъв документ, с който да оценим какво евентуално би се случило в случай на отклонение в нормите за еккплоатация, нищо не може да се каже. Всичко може да се случи", казва физикът.

Котев подозира, че в АЕЦ се осъществява корупционна схема, като България купува свежо ядрено гориво при определена цена, а руснаците доставят друго, по-евтино гориво.

Според него, за да не бъде разкрита подмяната са модифицирани компютърните програми за изчисляване на поведението на горивото.

"Разликата в цената отива в нечий джоб. Няма кой да контролира подмяната, тъй като българската агенция за ядрено регулиране не проверява задълбочено характеристиките на доставките", казва Котев.

Още в средата на юли обаче директорът на АЕЦ "козлодуй" отхвърли обвиненията в корупционна схема.

"Котев е "управляван от сили", правещи "целенасочена атака срещу атомната енергетика на България. Това е атомна централа, обект от национално значение, не може един работник да обикаля света, да говори врели-некипели и да размахва документи, които е получил по време на работата си", възмути се Генов.

Тогава Генов все пак допусна възможността да се използва рециклирано гориво.

"По принцип е възможно да се използва рециклирано ядрено гориво, но ние не ползваме такова. Централата разполага само със свежо, което е закупила миналата и тази година", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
svetla преди 15 години
при тез обстоятелства в които се намираме,заобиколени от лъжи и измами аз вяржам на физика,само се опасявам да не стане втори 4ернобил....лакомията и до там ще ни докара...

Спонсорирани публикации