Законът "Кушлев" може да удари 1 млн. българи

Имало висок риск от произвол, предупреди икономистът Георги Ганев
24 ное 2010 21:14,
103
Законът "Кушлев" може да удари 1 млн. българи
Снимка: БГНЕС

Проектозаконът за комисията "Кушлев" може да засегне потенциално между 80 000 и 400 000 домакинства, които са натрупали  значително количество нерегистрирани доходи през последните 15 г.

Това заяви икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии по време на дискусия около новия Закон за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин.

Според него сред тези семейства има такива, които не са част от организираната престъпност и съответно не са изрична цел на закона.

В законопроекта се допуска, че всяко имущество над 60 000 лева, чийто произход не може да бъде доказан документално, е придобито по престъпен или незаконен начин и следователно срещу тях може да започне процедура за конфискация.

„Това създава висок риск от произвол“, смята икономистът Георги Ганев.

По данните на националната статистика и БНБ за последните 15 години нерегистрираната икономика (доходи от законна, но необявена дейност) е генерирала между 50 и 200 млрд. лева.

По данни на НСИ този сектор е между 10 и 15% от БВП всяка година.

Това са предимно хора, които получават скрито част от заплатите си, работещите без трудов договор и самонаети лица, които не се обявяват пред държавата.

Отделно за този период в икономиката са постъпили над 30 млрд. лева от чужбина, чийто произход също остава неясен на ниво документи, обясни Ганев.

Върху тази база той заяви, че странично засегнати от законопроекта, който има за цел да се бори с престъпността, ще са между 80 000 и 400 000 домакинства, което означава между 240 000 и 1 200 000 души.

„В мотивите към законопроекта се казва, че законът ще засегне стотици семейства. Допусната е малка грешка, става дума за стотици хиляди“, заяви още Ганев.

Според правния директор на "Отворено общество" Иванка Иванова митът в мотивите на проектозакона, че той ще напълни обществените каси, не само че няма да се случи, но законът ще доведе до твърде много разходи за държавата.

На първо място, това са разходи за управление на запорираното имущество, на второ - ще се увеличат съдебните процедури заради множеството претенции на трети добросъвестни лица, на финала ще се случат и лавина от дела за обезщетения за вреди по Закона за отговорност на държавата за вреди, причинени на гражданите.

"Комисията "Кушлев" ще конфискува имоти, чието управление струва пари, а след това ще трябва да ги продаде, но това далече не е толкова лесно", заяви тя и даде пример с Италия, където от години ферми на мафиоти в Сицилия стоят непродадени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: незаконно имущество
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
18
 
! Отговори
9.11 преди 13 години
Така ли, ти па си много работен бе?!
94
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако разликата между получаваните доходи и стойността на придобитото имущество надхвърля 60 хил.лева...Значи 60 х.лв: 20 г. се получава по 3 хил.лева годишно, извън законно получените доходи. Е, значи трябва да си изчукал на черно или получил без документи от родители, баби, дядовци някакви скапани 3 хил.лева, това е има-няма 250 лв. на месец. И как ще се пресмята, когато стойността на лева беше различна през тези 20 г. и с тези 3 хил.лева имаше време когато стях можеш да си купиш само 1 кутия ци
93
2
 
16
 
! Отговори
набабавихвърчилото преди 13 години
невероятен "бисер" , който таблоидо-жълтоида Днес.бг тиражира шумно :)))
92
4
 
18
 
! Отговори
ВВ преди 13 години
СЕГА МЪРЗЕЛИВЦИТЕ И *** ЗЛОРАДСТВАТ!
91
0
 
19
 
! Отговори
до един (номер 78) преди 13 години
Не може да има законна необявена дейност, с която си изкарваш прехраната. Значи не плащаш данъци. Но изказването е свежо и логиката оригинална - разсмя ме
90
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кАК МОЖЕ ЕДИН ИЗКУФЯЛ *** ДА РЕшАВА СЪДБАТА НА ЕДИН МИЛИОН ТРУДИЛИ СЕ БЪЛГАРИ! ТОТАЛИТАРИЗЪМ В ЕВРОПА. Б Р А В О!!!!
89
1
 
21
 
! Отговори
ъ преди 13 години
Хаххахахах, това ако го приемат и почнат да го спазват само мога да кажа едно "честито" на вилите на емигрантите, на моряците, на гастербайтерите аххахахха
88
1
 
16
 
! Отговори
аз преди 13 години
и какво от това, ако междувременно приемат такива закони
87
3
 
44
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Тези, които крадоха като душмани, няма да връщат. Ще връщат такива като теб и мен. Този закон е срещу обикновения човек. Утре някой ще му хареса къщата в която живея, спретват ми доносче и готово. За 10 дни няма жива сила да докажеш всеки лев който си изкарал. Конфискуват ти имота, а после ти се извиняват, че станала грешка, ама вече със семейството си сте на улицата. Какво правим тогава?
86
8
 
26
 
! Отговори
не вярвам преди 13 години
Започна масирана атака този проектозакон да се отмени, в която участват купени медии и част от пишещите тук. Който е крал да връща. Не вярвам за единия милион. Тези, които са крали имат интерес това число да се надува, за да може всичко да се докара до гротеска. А те запазват краденото. И не, не съм гласувал и не съм привърженик на ГЕРБ.
85
2
 
28
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Ако работиш в неголяма фирма, работодателят те осигурява на минималната заплата. Имаш право на два варианта - не се хващаш на работа, но следващият работодател също те осигурява на МРЗ (ако изобщо те осигурява) и така оставаш без никакви доходи; доплащаш си осигуровките до пълната заплата, но за тази цел трябва да накараш работодателя си да те води на трудов договор с реална заплата, а той няма да се съгласи и да останеш с минимални средства за живеене. Какво правиш в този случай?
84
1
 
27
 
! Отговори
Данчо преди 13 години
Пак откриват колелото!Да се приложат ОТМЕНЕНИТЕ ЗАКОНИ от 1947/48г. за спекула,"Белене" не е ликвидирано!А има нужда от тунели под Балкана!-Но,няма да стане за съжаление!Гарга на гарга око не вади!Имаше анимационно филмче кой увисна на въдицата-цацата!Дребната риба е много,тя ще се пържи!
83
2
 
29
 
! Отговори
да преди 13 години
да ама не Кушлев трябва да почне с цц и бб и този на общинският съвет , как с пари сега са купили имоти преди 2г , е тази химия е трудна и сега ще ги изкарат девици , мерси а този Кушлев , когато и да умре ще е късно , защото си гласува една огромна заплата от 7 бона и назначи родата си в тази комисия.
82
1
 
27
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Така е. Но дали въпросният закон ще засегне господарите от палатите в полите на Витоша? Че там дори водата не си плащат и никой не смее да мъцне. Това се прави да се окраде до дупка обикновенният човек, не лъвовете.
81
2
 
36
 
! Отговори
Слчаен преди 13 години
Ограбването на населението започва с пълна сила. Национализацията 40-те години ще ни се види като мил спомен. Статистиката отчита повишения на доходите. Само ми е чудно къде ги правят тези проучвания и статистики? Мизерията е пълна и ще се задълбочава още повече.
80
0
 
22
 
! Отговори
до Батман преди 13 години
Сьглсен със това , но да се почне от ръководството на ГЕРБ и всички депутати от НС.
79
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щом някой е изкарвал незаконно пари отнякъде трябва да си понесе последствията, та ако ще това да е половин България. Как едни могат да се осигуряват на реална заплата и да си плащат всички данъци и кредити, а други да се скатават и да взимат пари под масата. Вече е време да се въведат Крумовски закони в тази държава иначе няма оправия!
78
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
be kakvi ste vie be,6te ida az da rabotia 5 10g izvan bg.da sabere pari i se prebera sled vreme da me oberete tam 6te si pla6tam danacite tam kadeto sam gi iskaral parite za6toto mi predostaviat uslovia da gi iskaram vie o4i imate li da iskate pari ot xorata nemojax da razbera az,rabotni mesta li osiguriavate xabriki li ima zavodi li kakvo.reketiori skapni a na toz 4i4ka na snimkata kolko mu e zaplata mi e mnogo interesno,i kakvo napravi 4ak tolkova za neia,biva bezo4livost no vie prekaliavate,
77
1
 
35
 
! Отговори
Враждебна Нелепост преди 13 години
Ами то един нормален апартамент от 60 квадрата струва много повече от 60 хиляди лева. Това значи, че трябва да се доказват приходи отпреди 30 - 40 години, а някои жилища са отпреди 50 години. Пак ще ударят средния Българин, така както правят на рибарското Ченгене скеле в Бургаско, разрушаването на къщи в Несебър. Това си е удар по Средното съсловие в България. Естествено *** пак ще са на кяр.
76
3
 
46
 
! Отговори
с. преди 13 години
На тия *** от ГЕРБ им давам време максимум до края на зимата!И ще бъдат изритани с шутове!Само се чудят как да натискат хората за все повече и повече пари!За последните 40 години данъци и не знам какво си!Аз да не съм расъл в чушките бе!?През 90-те години беше пълна анархия и всеки втори работеше без трудов договор!Никой не го осигуряваха на реалните пари!Времената бяха супер тежки!Кой може да докаже каквото и да било за 1993-та примерно!Невероятни глупости са това!