Анализ 2010: Бизнесът в BG дава повече подкупи

А корупцията по високите етажи на властта остава безнаказана
21 фев 2011 13:36,
52
Анализ 2010: Бизнесът в BG дава повече подкупи
Снимка: Булфото

През 2010 г. бизнесът е давал повече подкупи на администрацията. Това показват данните от Системата за мониторинг на корупцията на Центъра за изследване на демокрацията за 2010 г. В изследването са участвали 400 фирми и 1004 българи над 18 години. .

Кризата е направила бизнеса по-зависим от държавната администрация. В сектори като строителството например фирмите изцяло разчитат на обществените поръчки. Бизнесът е станал и по-податлив на корупционен натиск.

16% от фирмите признават открито, че са дали подкуп. През последните 3 месеца на изминалата година всяка шеста фирма, която е контактувала с администрацията, е дала подкуп, за да получи услуга или избегне наказание.

Представите сред бизнеса, че корупцията е ефективен инструмент, се повишават, коментира Александър Стоянов, директор по научната дейност в ЦИД.

За последните 3 месеца на миналата година всеки десети българин, който е контактувал с администрацията, е дал подкуп, за да получи дадена услуга. 

През 2010 г. като цяло се отчита спад при административната корупция сред населението. Предполага се, че това се дължи на кризата и на намаляването на доходите на хората, които не разполагат със средства, за да дават подкупи и подаръци на администрацията.

От друга страна, чиновниците също са по-малко склонни да приемат подкупи, тъй като се е засилил страхът, че не биха си намерили нова работа, ако ги изгонят от старата.

Броят на корупционните практики средно на месец сред гражданите е намалял до 85 хиляди през 2010 г. За сравнение, през 2008 г. те са били 176 хиляди, а през 2009 г.  - 171 хиляди.

Няма съществени промени в противодействието на корупцията по високите етажи на властта, сочат още резултатите от изследването.

Основно предизвикателство пред антикорупционната политика на България през 2011 г. остава практическата безнаказаност на корупцията по най-високите етажи на властта, са изводите на експертите.

Разследванията остават ограничени, а засилените мерки за контрол засягат предимно населението и малкия и среден бизнес. Липсват системни усилия за разслeдване на бизнес корупцията на “белите якички”, свързана с политическите мрежи за влияние.

При знаковите дела, свързани с организираната престъпност, каквито са  например „Октопод“-ът, Наглите, Маргините, както и при тези за конфликт на интереси, не включват елемент корупция, коментира Филип Гунев от Европейската програма на Центъра за изследване на демокрацията.

Системата на съдебната власт като цяло продължава да е пасивна по отношение на вътрешноинституционалната корупция, конфликтите на интереси и други злоупотреби.

Висшият съдебен съвет реагира с голямо закъснение и неохота и след сериозен обществен натиск на сигналите за корупция в съдебната система. На прокуратурата пък й липсва инициативност в преследването на политическата корупция, сочат изводите на експертите от центъра.

"В краткосрочен план едва ли ще има ефект от новия център БОРКОР", смята експертът Филип Гунев.

Според него хората в ръководството на центъра нямат опит в изработването на анализ, а са по-скоро оперативен тип, не е ясно и какъв достъп до информация ще има центърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
УХА преди 13 години
Като чета всеки ден пресата-тя ме залива с информация как корупцията е намаляла, как Германия ни оценила а като гледам дествителноста ми се реве.При 3та ламя парите ми стигаха а сега свършват на 9-10 ден.Що *** баницеи и препечени филии със сол сме изяли не е истина.
49
0
 
2
 
! Отговори
До сдг преди 13 години
ами намалели са защото бизнеса е почти мъртъв.... не гледай абсолютната база а тренда, другарю гербер!
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами дава. Като системата е такава, а тя е такава точно с тази цел.Като тръгнеш да правиш нещо по "правилния" начин 15 служби ти връзват ръцете. Можеш да се оправиш или ако имаш роднини или ако "кихнеш".Това си е заложено в самата система. Без да плашаш рекета на държавните служители просто няма да имаш шанс да стъпиш на крака.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
46Па само ти си честен и точен бре:))))))))))))) Пък защо не допуснеш, че им искат на фирмите и предварително,а:) Или тази хипотеза я няма в "умната" ти главица:)))))))))
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
45 - Че естествено, че ще намалеят при гражданите:) Те нямат вече мангизи за хляб:) Отиват при фирмите и то забележи - обществените поръчки:) Охааааа:) Кой казва, че пазели общественото богатство:)
45
5
 
0
 
! Отговори
сдг преди 13 години
Има и още,ами като е калпав матеряла.Защо фирмите бягат да подкупват а не играят търгове честно.Защото са калпави,и при един търг не могат да вземат една поръчка.
44
5
 
5
 
! Отговори
сдг преди 13 години
До всички лай.омети,май не четете както трябва"Броят на корупционните практики средно на месец сред гражданите е намалял до 85 хиляди през 2010 г. За сравнение, през 2008 г. те са били 176 хиляди, а през 2009 г. - 171 хиляди.А за високите етажи става въпрос за шефове и хора в министерствата които са там от по 20 години,но спокойно и те ще изгърмят.Все още разчитат на познанства със съдии и прокурори,всичко става с време,някой искат за две години да сме като Швеция,е няма как да стане.
43
2
 
6
 
! Отговори
антигерб преди 13 години
Да има изненадани?????
42
0
 
11
 
! Отговори
stenly преди 13 години
В *** е така! По зле е от Албания.
41
0
 
3
 
! Отговори
7 преди 13 години
Еми те да почнат от ГЛАВАТА!!! 70% на 30% в негова полза!!!!
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аууууууу! Кво стана с борбата с корупцията:) Всеки ден започва с новини за нов резил на ГЕРБ:) Имам чувството, че никога няма да живеем в нормална държава! Можещите хора са свити в ъгъла и не парадират с като неможещите с уменията си!
39
3
 
16
 
! Отговори
Не е верно! преди 13 години
Няма по-абсурдно управление от сегашното! Липса на капацитет, кадри и каквато и да е идея. Следствие: смачкана, загиваща и сива икономика, смачкани, загиващи и сиви хора. Честито!
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде се затри онзи псевдостатистик, който постваше някакви фриволни фермани за герберски успехи в нета. Ето това са факти, момче. Факти! Нищо не направиха тия. Всичко се влоши, а и се дуят на всичко отгоре.
37
0
 
5
 
! Отговори
ddt преди 13 години
I to pa edno ime БОРКОР - Borisov Otvoril Ruce za Korupcionni Organizirani Raboti, do onzi den biah fen na pravitelstvoto ot kakto mi kazaha ,che ima danuchni, koito sa ot na Boiko horata i rabotiat denonoshtno - ne davash li ot pechalbata - krai s biznesa ti :)) Ili pone nachaloto na kraia :))
36
0
 
6
 
! Отговори
Правова държава.... преди 13 години
Ами така е . Вижте как се печелят съдебните дела и може и да разберете кои прогресират в България.Общо взето това е правовата норма и правовия ред.....На днешно време да си съдия адвокат прокурор митничар полицай.Това са професиите които правят пари и не са подвластни на законите а стоят над тях и ползват държавен и правен имунитет.И забравете че кризата била виновна за корупцията.Човек придобива тези професии съвсем умишлено и целенасочено за да се корумпира и да печели пари на гърба на другите без да се труди.Не е случаен наплива към вузовете с тези професии.Така че за да се намали корупцията трябва първо да се удари по котилото на тази корупция,това са вузовете създаващи тези кадри.А след това да се търси отговорност от преподавателите защото те ги учат.И на края да се търси отговорност от съответните институции предлазполагащи към корупция.
35
3
 
15
 
! Отговори
borokaro преди 13 години
До 35 ...Ето как на практика герб управлява и държавата - опитват се да бъдат остроумни и духовити ... е не става , не го можете ...ОСТАВКА ...
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Отговор на въпросът ...ЗАЩО ЦЦ НЯМА ДА Е КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТ НА ГЕРБ ... ----------------------Защото СерГей не се оженил за Вигенин!
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Do 32Който смята, че БСП ще си отиде като в Румъния: "+"Който смята, че БСП ще си отиде като в Тунис: "-"
32
2
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 13 години
Някой знае ли кое е това място "BG" и как се стига дам?!? Някой "журналист" май пак е решил, че ще изглежда много интелигентен ако *** името на държавата.
31
14
 
2
 
! Отговори
Клаус Шванц преди 13 години
Който смята, че Тиквата ще си отиде като Т.Живков: "+"Който смята, че Тиквата ще си отиде като Чаушеску: "-"