Правата на пушачите свършват там, където са тези на непушачите

Връщането на пушенето ще бъде крачка назад, смята д-р Нигяр Джафер
Обновена: 20 окт 2013 16:45 | 20 окт 2013 08:03, Красимир Ангелов
119
Правата на пушачите свършват там, където са тези на непушачите
Снимка: Булфото

"Пушачите имат права, но те свършват там, където започват правата на непушачите. Сравнението с алкохола не е удачно, защото този, който го употребява, вреди на себе си в лично качество, а не на другите", заяви  председателят на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер в интервю пред БТА.

"Според мен либерализирането на режима на тютюнопушенето ще бъде крачка назад. Естествено, разбирам представителите на дребния и средния бизнес, които бяха най-засегнати и са най-потърпевшите, те имат правото да искат да работят по-спокойно", допълни Джафер.

По думите й яркото противопоставяне по въпроса за забраната за тютюнопушене показва колко сме непримирими в обществото ни по всички теми.

Още по темата

Имаме хиляди поводи да се противопоставяме, но в края на краищата трябва да търсим и общите допирни точки, посочи Джафер, която очаква да се намерят най-разумните решения по отношения на пушенето.

Според нея категорично трябва да остане пълната забрана за всички места, които са посещавани от деца и ученици, но може да се направи компромис за нощните заведения, ако се гарантира строг контрол да не се допускат деца. По нейно мнение основен е въпросът за стадионите, защото публиката там е от всички възрастови групи, а и все пак става дума за спорт.

Самата Нигяр Джафер сподели, че ще гласува против отпадането на забраната, но по думите й интригата е какво ще се случи в пленарната зала.

"Знаем, че ГЕРБ ще гласуват организирано срещу либерализирането. Останалите парламентарни  групи обаче оставят този избор на личното решение на депутатите", отчете Джафер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
1
 
! Отговори
ivon преди 10 години
а не смятате ли също че правата на непушача също свършват там дето почват правата на пушача.с какво право права да имат само непушачите кои са те прeвилигирована класа или какво?пушачите също са граждани на тази държава плащат данъци като такива и имат право да бъдат поставяни наравно с всички други граждани.с какво право тях ги преследват като престъпници, унижават ги и те са принудени да не ходят в заведенията защото така решили някакви си управници (защото им платиха за забраната) от близкото минало.това ли се нарича демокрация повече прилича на демагогия.Борисов-човекът който въведе забран
94
0
 
1
 
! Отговори
anjela преди 10 години
в цивилизованите държави където има въведена пълна или частична забрана се полагат грижи и за здравето на своите пушачи.цитирам параграф от техния закон:"в сгради или помещения където е въведена забрана за пушене собствениците са задължени да осигурят помещения за пушене с площ не по малка от 20 кв.м. които да бъдат почиствани веднъж на 4 часа".забележете не става въпрос само за заведения, а за всички сгради и помещения върху които се разпространява забраната. във варварска България такова нещо няма пушачите ги изхвърлят на улицата на студа , вятъра и дъжда нека се разболяват.някои после учуде
93
0
 
2
 
! Отговори
Бай Григор преди 10 години
Боже ,боже ,колко агресия лъха от тези непушещите ! Зверове , а не хора! Толкова агресия има само в себеизявата на гей-организациитеы!
92
0
 
2
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
От БСП и ДПС щели да гласуват по съвест!? Ха ха, ами че те имат ли такова нещо? Ние тяхната съвест я знаем! Както всичките им работи, на приказки едно, а иначе ще си гласуват под строй каквото им е казано! Поне си признайте бе нещастници! УУУ! ОСТАВКА!
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това няма да ви остави на власт, комунисти.Оставка!
90
6
 
6
 
! Отговори
Бацил преди 10 години
НЯМА ДА ПУШИТЕ В ЗАВЕДЕНИЯ И Т'ВА Е!!! КАЗАХ !!Ае стига сте дъвчили едно и също !!!
89
2
 
5
 
! Отговори
joro преди 10 години
До ognyanzКой се опитваш да заблудиш? В 10 от 10 случая непушачите се примиряват с пушачите, когато се определя къде да се ходи. Дори и в групата да има само един пушач. Никоя компания няма да се раздели и да отиде в 2 различни заведения. Освен това, личният ти избор не е толкоз личен. Запалването на цигарата го прави избор и на ВСИЧКИ присъстващи в това ЗАКРИТО заведение. Кой си ти, че да им определяш какъв въздух ще дишат? Кой ти даде това право?
88
7
 
4
 
! Отговори
Jon преди 10 години
Като толкова много ви се пуши в заведенията защо не пробвате някъде в Европа (към която се стремим) да пушите в заведение.
87
8
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
Решението не е в това, да се доведат нещата до абсурд. Ако има заведения, в които се пуши, никой никого не задължава да ходи там, а още по-малко да води там децата си. И тва да се приравняват цигарите с наркотиците не е решение. Проблема е в отнемането на правото на личен избор, което, както виждам от написаното, за много хора не значи нищо. Разберете, проблема ви е в този ви начина ви на мислене - той ви е къде по-вреден за обществото от тютюнопушемнето.
86
2
 
6
 
! Отговори
redordead преди 10 години
ми ако ще увжаваме всички пороци, дай да легализираме и херото...и да направят залички в заведенията, където да предлагат сприноцвки...или като има закон, но не се спазва и видиш ли дай да го махнем, ми дай да мхнем и закон за движение по пътищата, така или иначе не се спазва...кой къвто таралясник има - газ до ламарините, изперварване отдясно...влизане в забранени улици, знаете ли тук до нас ако ми разрешат един ляв завой колко обикаляне ще си спестя...
85
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм пушач,но вече свикнах да пуша само вкъщи.На работа не може да се пуши,по кафенета престанах да ходя,така че не ме интересува дали ще падне забраната.Повечето ми колеги отказаха цигарите.Прекалено скъпи са.
84
5
 
12
 
! Отговори
Не преди 10 години
И пак ти казвам бивш пушач съм и затова много добре знам какво е да си абстинентен и знам кво е да излизаш в студа да пушиш и съм го правил. Една вентилация никога неможе да смогне на 200 човека с цигари в ръка...а има хора които работят в тая среда! Разбери го ЕГОЙСТЕ !!! Най хубавото нещо е човек да не пуши.Спирам да пиша че вече ме дразниш и ХОРА СПРЕТЕ ДА ПУШИТЕ ТИЯ ***. 30 дни по 5 лв = 150 лв. Вместо да ги даваш за детето си ти даваш на тия дет те троват БРАВО !!
83
2
 
6
 
! Отговори
Не преди 10 години
Ей Губере на мен живота не ми е обвързан с кръчмите но показвам своята позиция и тя е НЕ НА ЦИГАРИТЕ ! От това да се чудиш кво да пишеш почваш да си противоречиш...Булгартабак са монополисти заради това че хората си пекът белите дробове.Много ясно че държавата трябва да вземе мерки за да подтикне народа към отказване...След време се чудиш кое лекарство да вземеш но уви вече късно...
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До възмутенTi goliam pla6ta4 6te doide6,Vijdal sam kak s edno kafence tri 4asa se pafkat cigarki,A sega ne stava,lele mnogo gadno taka ostavat svobodni mesta
81
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега пък и да уважаваме правата на пушачите като малцинство. Едно толкова агресивно малцинство, което не може да проумее елементарната истина, че пушенето не е и не може да е само личен въпрос, след като доказано се отразява зле и на здравето на околните. Значи е обществен въпрос! Искате да пушите-пушете си, но далече от децата и непушачите.
80
0
 
5
 
! Отговори
semo преди 10 години
Хайде сега да падне и забраната за строежи в Иракли,и ние собствениците на земи там,да разполагамес тях както намерим за добре.И нашите права са нарушени.
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До PilatDosta si prost spored teb razre6eno li e da pie6 i da kara6A tova 4e si prost niama kak da se promeni iavno,taka 4ePafni si edna cigarka i ne se napriagai da pi6e6 gluposti
78
7
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
Бих искал да живея в държава като Швейцария, в която непушачите, които са мнозинство уважават правата на малцинството пушачи, уважават правото на личен избор. У нас повечето от хората нямат демократично мислене, нещо не им достига. А да уважаваш правото на малцинството е основна демократична ценност.
77
12
 
13
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
Този въпрос цели отклоняване на вниманието.Това е все едно да се забранят публичните домове заради разпространението на венерически болести при децата?Ами то е ясно че деца нямат работа там!Ами да има заведения за пушачи(забранен за деца) и заведение за непушачи в които да не се пуши.Възрастите сами могат да изберат къде да влизат.
76
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До PilatБрат'чед, нещо си се объркал - ако си пил и караш - по закон си има санкции, но не и ако си пушил - тутун - и караш, както и одимяваш всички и всичко наоколо. Да не говорим за фасовете - само леко сведи глава и погледни надолу - където и да е...