Туркменистанец осъди България в Страсбург

Страната ни ще трябва да плати 7138,78 лв. по делото
4 юни 2014 19:29, Елка Василева
16
Туркменистанец осъди България в Страсбург
Снимка: архив, Булфото

Осъдително решение срещу България постанови вчера Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) по делото "Хаджиев срещу България". Съдът установи, че страната ни е нарушила правото на лична свобода и сигурност на гражданина на Туркменистан Аннадурди Хаджиев, който при процедура за екстрадиция по искане на Туркменистан е бил задържан от българските власти във Варненския затвор в продължение на 53 дни, съобщи Българският хелзинкски комитет, който е представлявал Хаджиев пред съда.

По делото българската държава ще трябва да плати 7138,78 лв. (3650 евро) обезщетения и разноски.

Аннадурди Хаджиев е гражданин на Туркменистан и на Руската федерация, роден, живял и работил в Ашхабад до 2001 г., когато напуска страната. От 2000 г. е член на туркменското опозиционното движение "Уатан", което е против тоталитарното управление на тогавашния президент Сапармурад Ниязов, както и на настоящия режим.

От октомври 2001 г. се установява да живее със съпругата и децата си във Варна, където е съучредител на неправителствена организация за защита правата на човека в Туркменистан.

През 2004 г. получава хуманитарен статут и постоянно пребиваване в България, а през 2007 г. и бежански статут.

През 2002 г. Туркменистан повдига срещу Хаджиев, съпругата му и негов роднина обвинение за присвояване на 40 милиона щатски долара. Варненският окръжен съд отхвърля искането за екстрадиция, след като установява, че повдигнатото срещу Хаджиев обвинение е претекст за политическо преследване, както и че евентуалното му екстрадиране би създало риск за нарушаване на член 3 от Европейската конвенция за правата на човека, както и на други международно-правни задължения на България.

През февруари 2007 г. Хаджиев отново е задържан във Варна, тъй като е обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол по искане на Туркменистан с обвинение, абсолютно идентично на това от 2002 г.

За времето на процедурата по екстрадиция Аннадурди Хаджиев е задържан за общо 53 дни, 50 от които във Варненския затвор.

В жалбата си той твърди, че макар задържането му да е било формално законно, не е била направена правилната преценка на необходимостта и пропорционалността на задържането, посочва в съобщението Българският хелзинкски комитет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БХК трябва да се смаже с парен чук и всеки предател независимо от какъв произкод да бъде обесен на собствените му черва.
13
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 9 години
Do gnusnite svine ot Helzinki-razbrahme,zna4i prezidenta na Turkmenistan ne e razreshil razpolaganeto na amerikanski voenni bazi tam.
12
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 9 години
Masono-bilderbergskite svine da kajat kude sa svetovnite rekordi po zadurjane.
11
2
 
17
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Храни куче, да те лае.
10
2
 
16
 
! Отговори
axaxxaxa преди 9 години
Значи България винаги ще бъде осъдена независимо каквото и да направи. Ако го задържи-осъдена защо го е задържала като бежанец и ако не го задържи- пак осъдена защото не е задържала един крадец. Е ТОГАВА -КЪДЕ Е ПРАВДАТА. И не е ли време да теглим майните на всякакви комитети, права, маймунявици и световни простотии.--Tova kato vyv vica sys zaeka, zashto e sys shapka ili, zashto e bez shapka
9
3
 
22
 
! Отговори
аз съм българче преди 9 години
Това си е направо прецедент, Европейския съд ни съди защото сме арестували издриван от Интерпол, а БХК е настоявал за осъждане на държавата, предвид, че Варненският съд е спазил Европейската конвенция за правата на човека...
8
3
 
26
 
! Отговори
аз съм българче преди 9 години
Е това сега на какво прилича... Абе ***, тоя е издирван с червена бюлетина от Интерпол, как ще ни съдите бе! Знаете ли какво гласи червената бюлетина- издирване на лицето и арест с възможно екстрадиране! Кое не сме изпълнили бе *** с ***? С какви глупости са ви пълнили главите тези *** от БХК? Е*ахти съда, е*ах му мамата!
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В крайна сметка отървахме ли се от тоя навлек или му платихме парите и пак го хрантутим?
6
7
 
2
 
! Отговори
st преди 9 години
Само в батака натискайте тези бг за нищо не стават, долно плеенце сте ейййй от където ви хванат там ви .................... хехехехехехеххе
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия от хелзингският комитет само търсят поводи за източване на държавата. Било правомерно, ама не съвсем, ама не трябвало да го задържат при тези условия, а при други. Тази антибългарска и антиправителствена организация докога ще я търпим?
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може ли Евопейския съд да ми отговори защо осъжда България за задържането на лице, обявено за издирване от Интерпол?
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В цялата статия се открои една абревиатура, тази на Антибългарския Хелзински Комитет. Изненадани?
2
0
 
3
 
! Отговори
xaxaxaxax преди 9 години
Da . gadnite evropeci, shte se osetia koga k_ra im izliza ot ustata. I chadyr i kachulka niama da im triabvata posle, samo prezarvativ kato jyzdobran shte gi spasi. axaxxaxaxa
1
1
 
7
 
! Отговори
xaaxxa преди 9 години
Veche i terroistite li ne sydiat :) Evropa e stanala na gyz.Shte me nakefi da butnat jeliaznata kula v Parish i da naprava an nehsno miastoa jamiq s 4 - 5 minareta :) skora i tova shte stane. tov jeliazo samo se habi taka. Tocho dva terrorista i triabvat na kulata. Edin za edinia krak i vtori za drugia krak. Baz davam, che na drugiate dva kraka niama da se zadyrzi jelazariata. Posle idva red i na Bukingamski dvorec i tam nimareta triabvat...