Борисов настоя: Никаква търпимост, ако има злоупотреби при дела

Премиер и правосъден министър зоват ВСС и прокуратура да вземат бързи мерки
Обновена: 6 дек 2014 21:26 | 6 дек 2014 16:30, Веселина Йорданова
114
Борисов настоя: Никаква търпимост, ако има злоупотреби при дела
Снимка: архив, БулФото

Висшият съдебен съвет да вземе бързи и прозрачни мерки за премахване на съмненията в системата за разпределение на делата, настояват управляващите.

Позицията, разпространена от правителствената пресслужба, е на премиера Бойко Борисов и правосъдния министър Христо Иванов след разговор между двамата.

Още по темата
Повод за нея са твърденията за нередности в откриването и разглеждането на делото за несъстоятелност на две дъщерни дружества, собственост на френската компания "Белведере", както и другите случаи, които повдигат съмнения в начина на разпределяне и администриране на дела в търговско отделение на Софийския градски съд. В петък стана ясно, че има опит за кражба на дружествата чрез подмяна на мениджмънта след съдебно решение.

Актът е на съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд. ВСС се самосезира и ще разглежда случая в понеделник. Позиция по темата изрази и френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, който заяви, че в съдебната ни система има „гнили ябълки“.

Според премиера и правосъдния министър за международната репутация на страната ще бъде важно и прокуратурата да изясни всички съмнения за злоупотреби както по конкретния случай, така и по останалите казуси, по които в последните дни се повдигнаха въпроси за начина на тяхното разпределение и администриране.

Двамата настояват ВСС и прокуратурата да реагират бързо и решително, така че да разсеят всякакви съмнения за търпимост към некомпетентност или криминализиране на органи на съдебна власт и да дадат ясен отговор на всички въпроси, което да доведе до понасяне на отговорност.

„Само нулевата толерантност към всички съмнения за злоупотреби ще даде шанс на България да избегне все по-голямото уронване на престижа и нарастването на недоверието на гражданите в правосъдието“, се посочва в позицията.

Бойко Борисов и Христо Иванов изтъкват, че изпълнителната власт не може да се намесва в разглеждането на конкретни дела и работата на институциите на съдебната власт, но когато публичното им отразяване показва системни проблеми, изпълнителната и законодателната власт не могат да останат безучастни с оглед на конституционните си правомощия.

Изпълнителната власт е задължена на основата на изяснените факти да вземе политическо решение дали да предлага изменения в действащото законодателство, за да се осигури реална независимост на съдебната власт и честно правосъдие. А законодателната власт се налага да прецени своята отговорност за актуалното състояние на управлението на съдебната власт, защото избира половината от членовете на Висшия съдебен съвет и може да им потърси отговорност, заявяват те в общата позиция.

Според управляващите в настоящия случай ситуацията е именно такава, защото казусът показва дългогодишен отказ на всички власти да решат спешни проблеми на съдебната система и има сериозно въздействие върху инвестиционния климат в страната, върху отношенията с важни международни партньори, и обществените очаквания и реакцията на силно гражданско недоволство и недоверие към някои институции на съдебната власт. 

Всичко това се отразява и върху диалога ни с ЕК и държавите-членки на ЕС в рамките на Механизма за наблюдение в областта на правосъдието и вътрешния ред, напомнят премиерът и министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
0
 
! Отговори
iиван преди 9 години
абе тоя *** ни се подиграва най-безочливо.Ти, другарю боко, отдавна трябваше да си най-малкото в затвора ,ако имаше съдебна система.И сега мутрите ще реформират съдебната система-как може да стане това не знам?
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 92Ej, chouzdorodniko chouzjdestranen, deto sme te pusnali v stranata si, deto sme te izuchili i othranili, vmesto dosega i kost da ne e ostanala ot teb v divashkata ti rodina, mlukvaj neblagodarna i nizkorodna tvar. Nashija hljab jadesh, nashata voda piesh, vmesto da lochish mrusotijata na Ind i Gang, a s bezsramna usta zjaesh da chernish bulgarite. Kakvito i da sme, no si izrabotvame hljaba i doma, ne sme proshljatsi kato teb i tebepodobnite kurlezji, doshli na gotovo, paraziti.
76
0
 
2
 
! Отговори
от 93 преди 9 години
Защо слагате минуси, има ли поне едно невярно нещо или хонорарчетата потекоха и тази сутрин? Жал ми е за вас! Това е съучастие в геноцида спрямо Българския народ. И България бавно и сигурно си загива! *** народ, слаба държава. Жалко но е истина.
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво се обръщате към Тиквоний Вилики? На него му дреме за вас. Важното е да има огромна охрана, блиндирани коли, да се превеждат парички в офшорките, да го тупат по гърбината в Брюксел, да му докарват по некоя девойка, да му се кланят и казват, че по-велик и умен няма. Сега да се закрепи докато дойде заема и скубне и от него а народа, народа вълци го яли.
74
1
 
1
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До kiro -96. Киро, ако това дето пише 95 е вярно, би трябвало в хода на Народното събрание да има паметна плоча с имената им, а сега такава не се вижда.,значи това не е вярно и никой не може да търси отговорност от депутатите какво говорят, какво подписват и къде ходят и с кого и за какво разговарят и ходатайстват за и против държавата и нейния суринитен, па и народа и. Така ли е?
73
4
 
7
 
! Отговори
Грую преди 9 години
Всеки пише, че Бойко трябва да си ходи, ГЕРБ да подават оставка и подобни. ОК, ако Бойко си подаде оставката кой ще дойде на власт? Хайде моля Ви да гледаме на нещата реалистично. Комунистите скоро няма да дойдат на власт.
72
4
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 9 години
А за затваряне на очите при казуса "Мишо Бирата" ????????
71
2
 
5
 
! Отговори
kiro преди 9 години
OOFFFFFFFF TOVA MAI I PREDI SME GO CHUVALI....
70
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 9 години
България е единствената страна в света, която в историята си е записала разстрел на всички те народни представите от 25 НС , осъдени на смърт за предаване суверенитета на държавата. Сегашното НС заслужава същата участ и уверено върви по стъпките му!
69
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Омразата към този болник е огромна! Много "***", нагъл и крадлив. Но налапа милиарди и пак е развързал кисията вчера за да му слагат плюсове. Не изметем ли този *** по-скоро потъването продължава. А тези които му са фенове питам, като беше на власт с какво направи живота ви по- добър? Спря да ви крадат с тока, парното, водата, лекарствата, горивата и т.н. Обратното, смаза всичко което носеше печалба, фалира фирми, окраде КТБ и здравната каса, нарече хората лош материал, не индексира нищо!
68
0
 
6
 
! Отговори
Ola преди 9 години
Vse edno nqkoi ne znae che mafiqta v BG dyrji prokuraturata.....
67
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смях в залата
66
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като няма осъден нито един висшестоящ в тази държава, а има толкова много за съдене, на всеки му е ясно на какво ниво е правосъдието.
65
14
 
8
 
! Отговори
RAMBO преди 9 години
По времето на социализма агентите на държавна сигурност Борисов и Цветанов са арестували ДИСИДЕНТИТЕ който искат да имигрират в чужбина и да се оженят за чужденки.те са ги изпращтали в ЛАГЕРИТЕ БЕЛЕНЕ и СКРАВЕНА и там са ги убивали с ТОЯГИ и ЛОПАТИ а после са хранили ПРАСЕТАТА с ТЯХ.Методите на държавна сигурност в борбата и с ДИСИДЕНТИТЕ са ТОТАЛИТАРНИ-те са ги обявявали за психично болни и хомосексуалисти.затвор за репресивния тоталитарен апарат и режим на държавна сигурност и на Бойко и Цецо.
64
2
 
16
 
! Отговори
прозрачност преди 9 години
Прокуратурата и съда работят само за кокошкари и те биват осъдени 'това го знае и последния човек в Бг и Ес.За богопомазаните няма съд и присъда ,те боледуват само на лист хартия ,между другото се убива важен свидетел и делото спира до там.
63
4
 
23
 
! Отговори
ИСКАМЕ СИ ПАРИТЕ! преди 9 години
ИСКАМЕ СИ ОБРАТНО , 2-МЛРД. ОТ РУСИЯ --НАШИЯ ДЯЛ ОТ ЮЖЕН ПОТОК ,ВНЕСЕН В КТБ!!!
62
4
 
7
 
! Отговори
червен октопод преди 9 години
Много са ми смешни наивниците.Бау бе въшкиии.
61
7
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
ДЪРЖАВНИК...
60
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Mутрите Буда , Гоце и,САВА и сви*ята Пеевски си избраха ЦАЦАТА и останалите мафиоти...АНАТЕМА им!
59
3
 
34
 
! Отговори
МАФИЯТА преди 9 години
ИСКАМЕ ОСТАВКА НА ЦАЦ АТА И ОСТАНАЛИТЕ ТОТАЛИТАРНИ ХИТРЕЦИ! СЪД И ЗАТВОР ЗА ЗАКРИЛА НА МАФИОТИТЕ И БАВЕНЕ НА ВАЖНИ ДЕЛА!

Спонсорирани публикации