Поклон пред подвига на българския лекар, зове Москов

Министърът с призив за Деня на спасението
Обновена: 14 авг 2015 11:36 | 14 авг 2015 11:36, Веселина Йорданова
30
Поклон пред подвига на българския лекар, зове Москов
Петър Москов. Снимка: БТА, архив

Здравният министър д-р Петър Москов се обърна към лекарите и обществеността във връзка с Деня на спасението, който се отбелязва на 15 август.

На тази дата, преди половин век, 26-годишният д-р Стефан Черкезов изнася от горящ автобус 47 души и спасява живота им. На следващия ден самият той умира от раните си, припомня министърът.

По думите му доскоро почитахме неговия подвиг неформално, но от 2012 година 15 август е официално обявен от Министерския съвет за "Ден на спасението".

Скъпи колеги, позволявам си да използвам този ден, в който всеки от нас се чувства горд като лекар и съпричастен със саможертвата и подвига на нашия колега, за да призова всички вас и цялото българско общество на 15-ти август, събота, точно в 12 ч. да притихнем в минута мълчание пред доблестта и високия морал на българския лекар, заявява Москов.

Саможертвата на д-р Черкезов е доказателство, че нашата професия е не само най-хуманната, както тривиално сме свикнали да я определяме, но е най-вече призвание и дълбоко лично усещане за дълг, което ние, лекарите, посрещаме достойно. Затова днес е ден за поклон, но и ден за гордост и професионално самочувствие. Поклон пред подвига на д-р Стефан Черкезов и на всички български герои, жертвали без колебание собствения си живот, за да спасят чуждия, допълва министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
3
 
! Отговори
до тИ преди 8 години
Общи приказки , не потвърдени с факти и некоректни !!!В 90 % от лекарите работят на по две места , без реална почивка ,но това незнайно защо никой не го вижда!
23
3
 
1
 
! Отговори
a3 преди 8 години
към 26 реалностБългарският лекар не работи, не лекува, чака господ пациентът сам да оживее.
22
3
 
2
 
! Отговори
реалност преди 8 години
до 23 и 24Българския лекар работи при неимоверно тежки условия - без качествена техника и без помощен персонал ,който да поддържа обстановката такава ,че лекаря да си свърши само съществената част от лечението.На всичкото отгоре и го побийват вместо да съдействат !!!! Е при тази ситуация скоро ще се мине към парамедицина и шамани!!! Младите ще се изселят ,където има по - добри условия и уважение ,възрастните с опит ще се амортизират......
21
1
 
1
 
! Отговори
не е грешен кода преди 8 години
Грешка е липсата на обективност и и истинност от страна на медийтеИначе как ще задържане общественото внимание , ако не е негативната информация ,на която е странно ,че все още се "хващат" наивните
20
2
 
2
 
! Отговори
лекар преди 8 години
Та при нас в България обикновено за такива случаи се изпраща в най добрият случай екип от 2- *** човека.А в не чак толкова добрият само лекар.На такива случаи съм бил стотици пъти сам.И вярвайте ми не е лесно.Затова и много хора избягаха от България!
19
1
 
3
 
! Отговори
лекар преди 8 години
Преди няколко месеца прочетох разказа на наш учител получил инфаркт по време на екскурзия в Испания.Човекът най спокойно описва как се обадил на 112 и след 20 минути в стаята му пристигнали 6 човека които носели няколко апарата.Направили му кардиограма,направили му медикаменти,пренесли го с количка до партрният етаж.и там се оказало,че трябва да дойде друга линейка,та почакали още 20 минути.След половин час пристигнали в болница.И аз бих искал да работя така.Но не би!
18
2
 
2
 
! Отговори
of 20 Ивачооо преди 8 години
Ами човек вижда толкова колкото знае!!! Няма как да оцениш компетентност ,защото си невежа.но в известен смисъл имаш право..........наистина на народа нещо му стана и "тича" за направление и изследвания ?!?! и и само твърде компетентните отиват на Преглед!!!
17
2
 
2
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Лекарите повече от 380 лв бруто не трябва да им се дава,все пак е криза пък и България трябва да плаща дълга и на фалирала Гърция.
16
2
 
5
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
Представя ви се наистина герой е то заплатил със живота си!!! Нямате ли грам възхищение и признание и поне в този миг да преклоните глава пред саможертвата на Д-р Стефан Черкезов?!?!Злобни дребнави душици......и завистливи отгоре на всичко !!! не се ли осъзнавате ,че единствено и само за парите на медиците злобеете?!?!
15
2
 
6
 
! Отговори
Спеца преди 8 години
Гарван , гарвану , око не вади !Истината е , че 99% от докторите гледат как да издоят и пациента и здравната каса , като най-малко ги интересува оздравяването на пациента!А за "морала" на доктора , за "поклони " и "чест" ....това са понятия останали в соц.миналото !АЛЧНИ ГРОБАРИ - това са днес докторите!
14
6
 
6
 
! Отговори
Българин преди 8 години
"...доблестта и високия морал на българския лекар."Ха-ха! Хубава смешка. Това са взаимно изключващи се понятия в едно изречение.
13
5
 
8
 
! Отговори
бесен преди 8 години
плащаш си престоя в болницата и си носиш хапове от дома.Москов да не се хвали,че както ми е паднал чумбера ще го замятам,че само на министър ще ми стане.А кога ще се поклоним пред подвига на починалите от лекарска грешка пациенти по болниците и за техните близки?
12
4
 
7
 
! Отговори
бесен преди 8 години
Скоро мой близък роднина се лекува в болница от исхемичен инсулт.По време на престоя,който се състоеше от 4 дни не му даваха лекарства да му свалят кръвното въпреки,че от това беше получил инсулта.При запитване на лекарите отговора беше,че те лекуват инсулта а не високото кръвно.След изписването му се наложи да го водим по спешност ,защото вдигна 210/140 това,което направиха там е да му прилеят две банки и до там даже в отделението не са му дали напътствия.Няма никаква реформа,даже е по-зле
11
2
 
15
 
! Отговори
Имало едно време... преди 8 години
Такива лекари отдавна няма в БГ, навремето най-уважаваните са били точно лекаря, полицая и кмета, сега това са синоними на мега-корумпираност, хипер-наглост и некадърност, уви....
10
3
 
7
 
! Отговори
нико преди 8 години
няколко мои познати починаха в болница , лекарят трябва да носи отговорност за живота на пациента , на първо място сме в европа по смъртност , това е така , защото нищо не става след смърт на пациент , лекарите знаят това и изобщо не им пука дали ще те излекуват , или не , пишат се едни измислени епикризи ,с невероятни опити за спасение и това е
9
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОКЛОН ЛИ? ЗА КАКЪВ ПОКЛОН ГОВОРИ ТОЗИ ИЗВЪНЗЕМЕН ПУЛЬОВЕЦ? ЗАКАРАХ ЕДИН ПРИЯТЕЛ В ПИРОГОВ ЗАЩОТО СИ СЧУПИ КРАКА. ОТ 30 ГОДИНИ Е ЗДРАВНО ОСИГУРЕН БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ. И КАКВО СИ МИСЛИТЕ СТАНА? АМИ ВЗЕХА МУ 1 500 ЛВ. ЗА ДА МУ СЛОЖАТ ГИПС И ШИНА.ЗАЩО СЕ ОСИГУРЯВАМЕ КАТО ЗДРАВНАТА КАСА НЕ ПОЕМА ЛЕЧЕНИЕТО НИ? ДА КРАДНАТ И ДА СИ ВЗИМАТ ПО 5 000 ЛВ. ЗАПЛАТИ ЛИ? ПЕТ СТОТИНКИ НЯМА ДА ВИДИТЕ СПЕЦИАЛНО ОТ МЕН. НА АЙДУЦИ ПАРИ НЕ ДАВАМ.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не употребявайте лекарите за политическите си сметчици
7
8
 
2
 
! Отговори
Иван преди 8 години
То кокаина Ви със Сидер Ага да не свърши?
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поклон пред героя
5
14
 
3
 
! Отговори
x преди 8 години
за съжаление лекарите тук са само касапи и некадърници, които не могат да се реализират на вън. всички кадърни специалисти са се реализирали, защото могат и се съмнявам да се върнат обратно...поклон за нас, опитните мишки