Декември чакаме първите бежанци от евроквотите

Профилът на бежанския поток се променя – предимно мъже
2 ное 2015 16:54, Анисия Иванова
76
Декември чакаме първите бежанци от евроквотите
Снимка: Reuters, архив

България трябва да приеме 1302 бежанци според двете решения на ЕС, а перспективата е след още една година да има още 697 души. Това каза зам.-председателят на Агенцията за бежанците Васил Върбанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му от тези 1302 души - 471 са от Италия, а 831 души са от Гърция. През декември ще пристигнат първите лица, а другите съответно през 2016 г. и 2017 г., поясни Върбанов.

"Към момента капацитетът на териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците е е заета около 29-30%. Това не значи, че миграционният поток е намалял, тъй като има още толкова в домовете на Миграция и разпределителният център в Елхово, които очакваме да приемем в най-скоро време. От началото на месеца досега в сравнение с другите месеци имаме регистрирани в агенцията над 3500 души, което показва, че натискът не е намалял и това е затишие пред буря, тъй като и тези, които търсят закрила, се опитват да се придвижат към Германия", обясни Върбанов.

Профилът на бежанския поток сериозно се промени спрямо 2013 г. отбеляза Върбанов. По думите му идват повече мъже, на 440 души има само 2 семейства.

Тенденцията, че бягат само млади мъже е тревожна, смята Марияна Стоянова, ръководител на "Бежанско-мигрантска служба" към БЧК.

"Все пак Сирия е гранична с Турция, докато тези, които бягат от Афганистан трябва да преминат няколко граници. Труден е маршрутът и заради това първо тръгват мъже", поясни Стоянова.

Върбанов допълни, че от събота са приети над 100 души афганистанци, преминали през Иран и Турция, повечето от тях бяха между 20 и 30-годишни. Една част от тях са били между 14 и 17 години.

Тревожно е и, че непридружените непълнолетни не бива да бъдат връщани в страните на произход, каза Стоянова и поясни, че процедурите при тях се разглеждат по-трудно.

"Трябва да се вземат възможните мерки за тези деца и млади хора да се гарантира тяхното нормално пребиваване в страната и да се минимизират рисковете за тях спонтанно и организирано да тръгват", смята Стоянова.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgarian ON AIR:


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Дани преди 8 години
Това са много мигранти. Другите страни приемат значително по-малко. Пак някой е осребрил българския интерес.
43
0
 
1
 
! Отговори
Чакащия с AK-47 преди 8 години
...брей. Няма отърване от тази напаст..
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чакайте , то вече няма полиция всички напуснаха , тежко и горко на България
41
0
 
7
 
! Отговори
ГП преди 8 години
Само дето не казват колко ще ни върне баба Меркел, от тия дето имат първа регистрация у нас.
40
0
 
13
 
! Отговори
Басня с препоръка преди 8 години
ОпитНа 100 кв. м разположили 10 мишки. Храна имало малко, но те се щурали насам - натам да намерят храна и не се дразнели една друга.Ден втори. Намалили площта на 10 кв. м и дали същото количество храна. Десетте мишки лесно намирали храна и започнали да се дразнят леко.Ден трети. Намалили площта на 1 кв. м и пак същото к-во храна на 10 мишки. Мишките изобщо не поглеждали храната, а най-ожесточено се биели!Господа политици и държавници: - Не пренаселвайте Европа!
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До птицаОт какво да я защитават? От жените на ръководни постове в ЕС?
38
1
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
G-jo Stoianova,iskate da garantirate normalnoto prebivavane na tezi "bejanci" v Balgaria,a nasheto normalno jiveene koi shte garantira.kakva e garanciata,che niama da praviat buntove,da vzriviavat koli,molove,carkvi,avtobusi i t.n.?kato vzemat da zagivat hora,s kakvo shte garantirate?Togava dori i da si podadete ostavkata,niama da varnete umrelite hora.sega mu e vremeto da otstoiavate poziciiata da ne priemame po-veche bejanci.
37
0
 
18
 
! Отговори
Dublin преди 8 години
Война в Сирии уже не первый год идт...А тут, как по команде рванули...Причм 78% мужики старше 18ти...Что-то назревает в Европе..Концентрационные лагеря. Пока неизвестно для белых или для черных...
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Споко хора те пак ще заминат към Германия то е ясно че тука ще ги млатим от врене на време.
35
1
 
24
 
! Отговори
Давутоглу преди 8 години
Там е многоженство, и има ГОЛЯМ недостик на жени за младите мъже, особено ако са бедни!Та те са тръгнали към Европа, не заради мизерията и войната, а идват за да се оженят, и естествено и социяла!Дори в Турция се оказва, че имат същия проблем!
34
3
 
35
 
! Отговори
не вервате,а? преди 8 години
Унищожителят на България Бойко Методиев Борисов подписа и се съгласи 100 000 бежанци да нахлуят на Балканите.Чак когато това нашествие стане факт, чак тогава ще се убедим, че всичко, което се случи в нощта на изборите и броени часове след това, е, СЪГЛАСУВАНО с Борисов, за да преглътнем по-незабелязано това, което ни очаква.Случилото се в НАТФИЗ и АРЕНА АРМЕЕЦ постигна целта на Борисов.И отново самодържецът беше доволен защото за кой ли път Му показахме, че е случил на удобен народДоволен е БорисовНо временно доволен, защото дори търпението на българина има край.А този край ве
33
2
 
41
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 8 години
Toва ли донесе Тиквоний от Брюксел ?!
32
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Млади мъже ?И да не са бойци на исляма , ще станат. Където и да отидат те носят със себе си своята вяра и свещена цел. Дори и техните деца и вруци третрето поколение в Европа са " бойци" на исляма и главорези на друговорците.
31
1
 
1
 
! Отговори
Zeolith kapki преди 8 години
"Zname na mira" i bg kambanite moje bi ste organisirat humanitaren transport i humanno otglejdane i humanno adaptirane v RBG?! Hramove, tsarski bani, chinii, stolove, masi i klubove bol.:-)
30
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стандартна процедура за промиване на мозъците. Бежанци, та бежанци. Нелегални пришълци е правилния термин, ама повтори хиляда пъти думата и опала черното станало бяло.
29
1
 
43
 
! Отговори
Млади мъже ? преди 8 години
Тези " бежанци ", са бойците на исляма ? Жените за тях къде са ?? Българки ли ще изнасилват и убиват ?
28
0
 
33
 
! Отговори
?? преди 8 години
Бежанците са много повече , които ще приема . Бойко се е съгласил на всякаква цифра да им преразпределят . Преди изборите е бил готов на всичко ( само да си прави с изборите каквото си иска ?- успех му казват на това ?)И тези млади мъже в България , които ще напълнят България , след като ще ги издържат , ТЕ какво ще правят ?? И от какви се отървава Европа, да ги препраща на България ?
27
3
 
29
 
! Отговори
Минку 48 ерген преди 8 години
Малеее,не ми се мисли това всичкото мъже бижанец като мине време и иска да изпразни дисагите ,ще има бум на изнасилванията!Даже и мен може да опяркат!Ще ходим по улиците с кутиика вазелин!
26
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са мъже в БОЕСПОСОБНА възраст. Не го ли разбирате, кретита такива?
25
4
 
21
 
! Отговори
Ше се научи българка преди 8 години
Е, сега българката ще почне да ражда, както корана повелява! Афганистанците няма да търпи българката да му ражда само едно дете! Същото важи за сирийци и ***