МОН призна: Българските училища са разграден двор!

Сигурността е крехка, призна зам.-министър Диян Стаматов
9
МОН призна: Българските училища са разграден двор!
Архив: Булфото

"Българските училища наистина са разграден двор. В тях може да влезе всеки, по всяко време и за голямо съжаление – да внесе какво ли не", коментира зам.-министърът на образованието Диян Стаматов във връзка с вчерашния инцидент, при който в двора на 23-о училище в София 16-годишен намушка съученик заради момиче.

"Считам, че този инцидент е в резултат на импулсивна и неконтролируема емоция на един млад господин на прага на 18 години, това би могло да се квалифицира и като известно криминално действие от негова страна", каза още Стаматов по случая.

Още по темата

По думите му в страната ни няма традиция да се проверява какво имат учениците в раниците си. Според него обаче не трябва заради отделни случаи да се хвърляме в другата крайност и да проверяваме всичко, което носят учениците.

Зам.-министърът посочи, че за съжаление в последните години след 13-14-годишна възраст много от тях носят различни средства за самоотбрана в училище. Той изтъкна, че ролята на превенцията, ролята на учителя, на класния ръководител, е изключително важна.

Според Стаматов с учениците трябва да се разговаря, но без да се смята, че във всеки един се крие потенциален престъпник.

"Сигурността, която имаме, е сравнително крехка, предпазлива", призна той. По думите му има охранители в училищата, които в някои случаи не отговарят на изискванията за дейността и това трябва да се промени, но за целта е необходимо "стабилно финансиране".

Стаматов подкрепи идеи за въвеждане на детектори за метал в училищата. "В много американски училища има металдетектори, ако направим пробно в няколко училища, може да забележим какъв би бил ефектът", даде пример зам.-министърът и допълни, че това трябва да се направи поетапно и без крайности "като че ли някой тръгва извън страната".

Директорът на "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски заяви, че постоянно се контролират частните охранителни фирми в училищата. В момента тече проверка, разпоредена от МОН, дали охранителят в 23-о училище е изпълнил ангажиментите си, или не.

Стаматов и Терзийски участваха в заседание на Националния съвет по превенция на престъпността при вицепремиера и МВР шеф Румяна Бъчварова. На заседанието са били обсъдени въпроси, свързани със сигурността за лятната ваканция на учениците.

Полицейският шеф съобщи, че от началото на май до момента са проверени 2646 заведения и има съставени 46 акта по Закона за закрила на детето за предоставяне на алкохол и тютюневи изделия на непълнолетни.

Над 103 акта са за управители на заведения, които са допуснали присъствието на непълнолетни след 22 часа. 50 акта пък са връчени на родители за това, че непълнолетните им деца са в заведения без придружител. Акциите ще продължат през цялото лято.

Съвместно с регионалните инспекторати и местните власти полицията ще раздава дипляни на младежите за вредата от употребата на алкохол, тютюн и наркотици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
656 преди 7 години
Училището е такова каквото е цялото общество и държава. Българинът се спасява по-единично, без да го интересува каво става с останалите, важното е той да се оправи. На юбилеят на Христо Стоичков, 40 хил., се събраха в дъжда, за хляб и зрелища, ама няма да се организират да протестират и да си извоюват по-добър живот за тях и техните семейства
6
2
 
4
 
! Отговори
Хайдут Ганчо преди 7 години
От тази бедна и мизерна ''държава'' нищо НЕ става.За това старо и младо емигрира,***,злоба и завист,чалга поколение,наркомани,диви селяни,мутри тип бай ***,разбити пътища,некадърни лекари,алчни полицаи,корумпирани държавни служители и т.н. Последния да дръпне шалтера.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КУНЕВА? МЪЛЧИШ ли?
4
1
 
8
 
! Отговори
ss-wafen преди 7 години
Стига глупости. Детектори. Махнете делегираните бюджети. Спрете партизацията в системата. Вкарайте директорите в часовете и намалете техните права и всичко ще се върне по местата.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не само училищата тази жалка територия Б.лгаристан е разграден двор десетилетия
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя държавата е разграден двор всеки си изхвърля *** пред вратата на съеда нищо че има закони.Адресирано е към управляващите
1
0
 
13
 
! Отговори
Бешов преди 7 години
След признанието на МВР идва и това на МОН. Но нас статисти не ни трябват. Обирайте си крушите и други да идват на вашето място.