Плащат нет и наем на безработни, ако си намерят работа

Държавата ще стимулира така 124 000 трайно безработни
Обновена: 30 юни 2016 10:22 | 30 юни 2016 10:00,
32
Плащат нет и наем на безработни, ако си намерят работа
Снимка: Reuters, архив

Държавата ще плаща наема, интернета и детската градина на трайно безработните, ако си намерят работа в друг град. Това предвижда една от идеите за промени в Закона за насърчаване на заетостта, с които ще се подготвят специални пакети за дълготрайно безработните.

Те ще включват плащане на транспортните разходи по преместването, наемът през първите няколко месеца, както и таксите за детска градина, пише "Монитор". От тази помощ обаче ще могат да се възползват хора, които нямат препитание повече от 12 месеца и са намерили работа в друг град, който е на 50 км разстояние от дома.

Основно стимулите ще са насочени към над 124 000 дълготрайно безработни. Това са хора, в чиито градове и села просто няма работа. Очаква се догодина програмата да се реализира. Подобни услуги най-вероятно ще има и ще се отпускат и за младежите, които напускат сиропиталищата.

Безработните по селата са без квалификация и предпочитат да си живеят у дома, където сеят зеленчуци и гледат животни. С това те се опитват да преживяват, но рядко са склонни да зарежат всичко и да търсят препитание на чуждо място, особено когато нямат нужната квалификация и рядко биха си намерили работа, освен като общи работници в строителството. Това заяви шефът на Бюрото по труда във Варна Божидар Михайлов във връзка с новата идея на социалното министерство. Той припомни и предишна подобна програма, при която се поемаха само транспортни разходи. Финансираше се пътуване до 80 километра на безработни до съседни селища, но желаещите не са били много.

"До голяма степен хората, които имат опит, знания и владеят чужди езици, се ориентират за работа в чужбина, защото навсякъде в Европа има глад за добри кадри. Има голям ръст на туристите тази година и браншът отчита голяма нужда от допълнителен персонал, който също предизвиква по-голямо търсене не само в морския град, но и във вътрешността на страната", коментира още шефът на Бюрото по труда във Варна. Той посочи също, че голяма част от фирмите са започнали да преодоляват финансовата криза и обявяват все повече трайни работни места.

"Към момента продължава търсенето на туристически кадри - готвачи, помощник-готвачи и работници в кухнята, които са на първо място. Търсят се и спасители и камериери, като спектърът на свободните работни позиции е широк – от общи работници до инженери. Търсят се също шофьори от категория "C", както и за международен транспорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
От “Предлагам“ преди 7 години
До Крали МаркоНямам нищо общо с третата възраст.Много си наивен, ако мислиш, че млад човек не роптае срещу хрантутенето на безделници за сметка на бюджета.Или пък си от онзи етнос, дето най ще пострада, ако се въведат предложените от мен правила? Ако си от тях, имаш повод да се безпокоиш.С бонуси ви отрупаха благодарение на наивността и пасивността именно на възрастните, чиито пенсии са мизерни, за да има помощи за вас.Но те си отиват.Ние пък няма да ощетим децата си, за да ви храним даром!
20
0
 
9
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
Това ми звучи като:Насила караме всички да се изселят от селата и малките градове, за да осигурим съвсем вече безпрепятствен достъп на нашите верни избиратели до домовете, кокошките и последното им останало бедняшко имущество по родните места.А наемите ще прибират децата на ***, който също дойдоха от село, но си накупиха панелки на килограм... И ся се пишат софиянци :) :) :)
19
4
 
7
 
! Отговори
Предлагам: преди 7 години
Има далеч по-добър и ефективен метод:1. НИКАКВИ ПОМОЩИ на здрави хора под 65-годишна възраст, ако е възможно да им се посочи работа, която те могат да вършат.2. След като се въведе горното правило, строг контрол над трайно безработните - да се следи с какви средства се издържат. Ако нямат лично богатство, ренти или заможни близки, които доброволно ги издържат - принудително въдворяване на работа, като превенция срещу престъпност.3. Предложения 1 и 2 да важат и за неучещи лица над 14 г.
18
0
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Прекрасна схема за източване на държавна пара. Забранете тая глупост, не се излагайте.
17
0
 
6
 
! Отговори
??? преди 7 години
Какъв ли ще бъде следващият етап?Какво още ще направят за благото на тези трайно безработни, на които се предлага работа, но те отказват, защото заплатата е по-ниска от помощите които получават?Дали пък няма да започнат да ги разпределят по домовете ни и да ни налагат задължение да храним и обслужваме по определен брой такива?
16
0
 
6
 
! Отговори
Ясно като бял ден преди 7 години
С други думи, чудят се как още да угодят на екзотичния етнос, но едно е сигурно - нито ще успеят да ги стимулират да започнат работа, нито ще събудят у тях чувство на благодарност. Напротив, пак ще чуем Дайте, давайте ни още, и още, и още.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страхотна малоумщина, поредната. Вместо да се насърчи предприемачеството и бизнеса за инвестиции в регионите и разкарването на месните бейове и бабити тип Галев който пречат на развитето щото току виж им избягал власта, ние ще плащаме пренасяне. Е има смисъл. нали всички ис..........рани прани кооперациики трябва да се понапълнят, наши ора ги стоиха.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
айде селяни бегом в софия
13
0
 
8
 
! Отговори
Заинтересован преди 7 години
А памперси за работещите над 60 г. , ще раздават ли безплатно ?
12
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой от вас, вечно пишещи тук ***,ще се възползва ли?
11
0
 
10
 
! Отговори
бизнес-фитил преди 7 години
Българския челен опит в усвояването на чужди пари от чиновници вероятно скоро ще влезе в учебниците за борба с организираната престъпност.След всичките напъни за обгрижване резултата е ясен
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата трябва да изгради бизнес модел, който младите хора да следват и развиват. Дава им помощи в определен срок (след добре изготвен проект) и през НАП се следи всичко как върви. Разликата е, че държавата трябва да реши каква да бъде тази визия за пред нас и света, а тя нашата държава и не вижда.. Млад човек съм, отказал да избяга! Утре ще ни търсите като си заминем и ние, последните ..
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е и аз съм на повече от 50км от дома, но никой не иска да ми плаща наема и градината, защо на някой друг ще му плащат.... бил трайно безработен, ами да си е събрал багажа и да си е намерил работа ... как едни могат, други чакат
8
3
 
2
 
! Отговори
Бай минчо преди 7 години
До 3 държавен служителА не е ли по-добре да им платим наема за 2 месеца, отколкото помощите години наред? Нали като почнат да работят ще плащат данъци?Мислете малко, братя! Само мрънкане и хейт не е от полза за никой... Хубава е инициативата стига да е ПРОЗРАЧНА, а не просто някви пари да потънат някъде
7
9
 
5
 
! Отговори
ха-ха преди 7 години
установих, че хората които не искат да работят са не само мързеливи, но и глупави, тъй че успех в начинанието да накарате един мързелив и глупав човек да работи, особено ако има какво да яде, защото тях друго не ги интересува
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това трябва да се прави главно за млади несемейни образовани хора от провинцията. Сумати такива висят по кафетата, далече от местата за перспективна реализация. Спасението за тях е досег с адекватна среда. Но да се прави за семейства с чавета и да им се покриват детските градини, нещо не се връзва.
5
1
 
7
 
! Отговори
маке преди 7 години
а дали ке ми плащат дневните дажби от винце ракийка па и по един пушен бут не ке да е зле
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей от известно време се каня да се местя в Пловдив ама не ми се плащаше наем. Сега вече мога да се замисля по-сериозно.
3
7
 
4
 
! Отговори
държавен служител преди 7 години
Браво! Големи мозъци в тази държава .. аз работя за тази държава и плащам повече пари за данъци от колкото пенсията на майка ми, защо не ми платят на мен наема като си давам здравето за тази държава:@:@:@ Ще плащам на някой *** наема и нета за да иде да работи , баси затритата държава :@
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние му намерихме цаката. Преди само аз работих, а жената стоя повече от 5години без работа - просто много малко пари даваха, а работата по 12-14ч. и в събота и в неделя, особенно в някое квартално магазинче. Накрая заминахме за чужбина. И сега не сме директори, обикновенна бачкаторска работа, но и двамата работим и парите ни стигат за храна, маркови дрешки, обувки, парфюмчета, въобще не го мислим как ще си платим тока, наема и т.н.Дреме ни за вашите програми, парите за тях са сигурно от ЕС