"Велик е нашият войник" стана на 100 години

Маршът е обявен за химн на Българската армия
4 авг 2016 07:36, Елка Василева
10
"Велик е нашият войник" стана на 100 години
Снимка: архив, Булфото

Сто години от написването на марша "Велик е нашият войник" ще бъдат отбелязани днес в Централния военен клуб от 11.00 ч.

Музиката за бойния марш е написана край Охридското езеро през 1916 г. от Михаил Шекерджиев по текст на журналиста подпоручик Константин Георгиев. През 1915 г. Михаил Шекерджиев е мобилизиран в 23-ти пехотен Шипченски полк. Въпреки че полкът вече има боен марш, музикалното произведение на Константин Георгиев и Михаил Шекерджиев става по-популярно и се превръща в една от най-любимите воински песни.

Константин Георгиев е роден на 27 май 1884 г. в Казанлък. Учи във военната гимназия, а през 1905 г. завършва ВНВУ. След производството си преминава в запаса и отива да учи право в Русия. През 1915 г. е мобилизиран в 23-ти пехотен Шипченски полк. Пряк участник е в победния ход на своята дивизия при Равна, Вина и Лясковик. Демобилизиран е през 1918 г. До 1924 г. се занимава с активна журналистическа дейност. От 1936 г. работи като счетоводител и преводач в българските легации в Брюксел и Париж.

Михаил Шекерджиев е роден на 5 декември 1889 г. в Габрово. Завършва Софийската духовна семинария с отличие през 1911 г. Става учител в Държавния институт за слепи деца и посвещава живота си на преподаването в него.

Маршът "Велик е нашият войник" е обявен за химн на Българската армия.

Днешното събитие е под патронажа на министъра на отбраната Николай Ненчев. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В тържественото отбелязване на годишнината ще участват началникът на отбраната генерал Константин Попов и постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев.

Честването на 100 години от написването на бойния марш "Велик е нашият войник" е по инициатива на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война. Създаден е и Инициативен комитет за изграждане на паметник на химна на Българската армия в Казанлък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Юпитер преди 7 години
До Mars И гейове като тебе,с проскубани вежди!!!Единственото което може да стане е да ти се лъсне аспуха!!!
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спри Кашикът ,танкът да почине........
3
2
 
13
 
! Отговори
Mars преди 7 години
Какви войници, какви пет лева! Имало е някога, сега има разгърдени и разпасани шишковци. Дай боже да не стане нещо, че ще им гледаме сеира, хахаха
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само дето войник вече нямаме....
1
3
 
14
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
Новият марш е "Дебел е нашият войник!"