Дядо Желязко – железен! На 101 е, живял е през три строя

Не страда от болести и съветва младите: Не пийте, а се движете!
Обновена: 11 окт 2016 15:49 | 11 окт 2016 12:52, Камелия Цветанова
24
Дядо Желязко – железен! На 101 е, живял е през три строя
Снимка: БНТ

101-годишният дядо Желязко Сивев е преживял три строя и казва, че не прави особена разлика между тях, защото нищо не се променяло със смяната на властта.

Той е роден през 1915-та година в бургаското село Прилеп. Завършил е "Икономика на промишлеността" в Софийския университет. Разказва, че по настояване на своя баща се е изучил и е бил сред младежите с най-високи оценки. Предвид висшето си образование дядо Желязко е работил основно като ръководител и все по финансовите въпроси.

"Пратиха ме в Сливен. В "Съби Димитров" фабриката – плановик. Там бях 2 години. После съкратен ли, не зная какво беше, отидох в Спестовна каса като контрольор и инспектор. Там бях 6 години. След това за по-голяма заплата, там ми даваха 600 тогавашни левове, обещаха ми в СМК-то 1000 лева и отидох като Началник планов отдел. Там бях 15 години. След това отидох в Окръжния народен съвет за още по-голяма заплата", разказва дядо Желязков пред БНТ.

И така докато се пенсионира. Дори и след това е продължил да работи. През живота си видял монархия, комунистически режим, а после и демокрацията.

"Който си е бил добре, при всички случаи си е бил добре. Който си е бил зле, пак си е зле. Е, има хора които забогатяват при едното, забогатяват при другото. Та така си е. Не можеш да кажеш, че това било лошо, онова било лошо", казва той.

"Като млад съм се вълнувал от политиката, ама то... Минава и заминава – който печели-печели, който губи-губи", продължава дядо Желязко.

Не се оплаква от нищо. Не че няма от какво, но той не обича да се оплакава. Сега е основно недоволен от качеството на санитарните материали в днешно време, които ползва, и най-вече от ниската си пенсия. Но за размерът ѝ, дядо Желязко посочва себе си като виновник.

"Ако бях партиен член, сега щях да вземам поне 500-600 лева, че и повече. А пък аз бях безпартиен и ме бутаха отвсякъде. Е, минават нещата, вземал съм високи заплата, къде с близки, къде с туй-онуй. Ама пенсията ми накрая остана малка", признава той.

Макар и на 101 години, добрата си форма дядо Желязко поддържа с йога-упражнения и не страда от болести. Дори и кръвното му налягане е като на свеж младеж, шегуват се неговите роднини. Вече го затрудняват елементарни ежедневни неща, но винаги е щастлив.

Снаха му Катя призна, че откакто е станал на 100 години дядо Желязко не може да се движи. Рецептата му за дълголетие е простичка.

"Преди всичко да не употребяват много алкохол. Ако може ракия въобще да не пият. И да се движат – това е най-важното. Движение! Да не водят заседнал начин на живот", съветва той.

Днес дядо Желязко изживява старините си в къща в центъра на Сливен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жив и здрав да е и Бог да го благослови!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сукалчетата не знаят, че по време на соц-а е имало няколко деноминации на парите 1947, 1952 и 1962, та дядо Желязко помни добре, че в взимал 1000лв.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Дейвид Рокфелер все още е жив и на 101г/р.1015г/ ......"Досега с шест трансплантации на сърце и кой знае какво още.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние, хората , в стремежа си да си направим живота по-лесен и удобен - все повече го усложняваме и живеем в стрес !
7
0
 
8
 
! Отговори
Най важното преди 7 години
Най важното което казва е да се движите. А вие за кафе с колата. Тогава да ви е ясно защо защо на 50 максимум хвърляте топа.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам къде ги видя тези три строя, като в БГ е имало монархия и след това 70 год комунизъм?
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
600-1000 ЛЕВА ЗАПЛАТА, КОГАТО МАСОВО ВЗИМАХА ПО 80-150 лева. За плановик. няма много работа и отговорност. За това не е станал главен счетоводител хитреца. Защото е трябвало да изкарва заплатите на останалите. Много, огромната част от членовете на БКП взимаха в пъти по-малки заплати. Хитрец и лъжец!
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да жив и здрав дядото.Поклон.
3
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чиляка казва най важното - не е важно какво си учил а важното е да работиш начални в краен случай гепаджия!
2
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама тя неговата история прилича досущ на:Роден съм в Банкя, учил съм за пожарникар, по соц време бях командир на батальон, после ме повишиха до телохранител на Тодор Живков, бях и бизнесмен в СиК, за кратко главсек на МВР, кмет на София и се издигнах до председател на министерски съвет.
1
2
 
26
 
! Отговори
neo5 преди 7 години
Да ама сега, този строй който е на власт ще го довърши, помнете ми думата!