Дълги почивки? Само ако националният празник е през уикенда

Социалното министерство готви нови промени за почивните дни
Обновена: 11 окт 2016 07:03 | 11 окт 2016 07:00, Красимир Ангелов
121
Дълги почивки? Само ако националният празник е през уикенда
Снимка: Булфото, архив

Повече няма да отработваме съботи, а дълги уикенди ще има само, ако националният празник се пада в събота или неделя. Тогава неработен ще е и следващият ги понеделник.

Тази промяна в Кодекса на труда подготвя социалното министерство, съобщава “24 часа”. До тази мярка се стигна, след настояването на бизнеса да се премахнат дългите почивки и отработването в събота.

Още по темата
На този етап това предложение не е официално и е само на работно ниво, уточниха експерти, които работят по промените. Но министър Зорница Русинова вече призна, че ще търси варианти да се съобрази с исканията на бизнеса.

При новата система допълнителните неработни понеделници няма да бъдат отработвани, както това става в момента. С промяната в Кодекса на труда ще отпадне правото на Министерския съвет да отпуска допълнителни почивни дни, с които до този момент се образуваха т.нар. дълги уикенди, когато празничният ден се пада близо до съботния и неделния.

С новите промени, когато празникът е през седмицата, неработен ден ще е само този ден. Допълнителният почивен понеделник няма да се прилага за великденските празници, когато по традиция се почива от Разпети петък до понеделник след Великден.

Както е известно, преди ден шефът на парламентарната комисия по икономика и туризъм Петър Кънев от БСП поиска промяна на Кодекса на труда, която да сложи край на сливанията на почивните дни. Това пречи на бизнеса, бе категоричен Кънев и цитира проучване, според което едва 8% от работодателите имали положително становище, вероятно от туристическия бранш, а над 60 на сто смятат, че тази практика е вредна и пагубна.

Според бизнеса загубите от дългите почивки били от 400 до 600 млн. на година.

Кънев даде са пример "уникалния" май с 18 работни и 13 почивни дни. Той определи като абсурдна практиката за отработването, която освен у нас съществувала само в Румъния и Естония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: празниципочивни дни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
Някоя преди 7 години
за съответния ден (национален празник) получаваш по закон заплащане от 150% към надницата за деня, на които дори и данък не се удържа. Така хем не се възпрепятства бизнеса, хем хората са доволни, защото получават съответно повече пари. Този модел е много подходящ по мое мнение, но просто на българите по принцип не им се работи май много, а предпочитат да почиват при всяка възможност. За статистиката: България е държавата с най-много почивни дни през годината в целия ЕС.
102
0
 
2
 
! Отговори
Някоя преди 7 години
Това с дългите почивки , които после отработваш в събота е наистина много глупава идея от самото й начало. Така в един месец ти се събират да речем 12 почивни дни, но в друг ти остават само 6-7. Аз живея и работя в Германия, тук ако националният празник е през седмицата, то той е и почивен ден, ако пък се пада през уийкенда, това няма значение, защото денят и без това е почивен. Освен това, ако работиш в сфера, в която се работи и на национални празници (например в гастронимията)
101
0
 
1
 
! Отговори
Генади Г. преди 7 години
Всичко би било O`K в решението на управниците, ако ли и те си гласуват 20 дневна годишна отпуска. Ако ли не /и ако до изборите не се гласува 25 дневна такава за тия, дето им изкарват хляба/, предлагам всички ние, хората на труда, да им БОЙКОтираме изборите и да оставим пред урните да отидат само БОЙКОпомазаните пишман бизнесменчета.
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И АЗ СЪМ ОТ ПРОВИНЦИЯТА,НЕКА НЯКОЙ ОТ СТОЛИЦАТА ОРГАНИЗИРА ПРОТЕСТА,ДАНО ИМА ХОРА С ВЪЗМОЖНОСТИ,ЗА ДА ПОМОГНЕ ДА СЕ СЪБЕРЕМ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА,И НА МЕНЕ МНОГО МИ ПИСНА ВЕЧЕ.
99
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
айде беее,няма ли КОЙ да ни организира за една "СЕДЯНКА".че така ми е писнало,че нямам и какво да губя,СТИГА СМЕ СПАЛИ И ТЪРПЕЛИ УНИЖЕНИЕ,ВСЕ ЕДНО СМЕ РОБИ,СТИГА СТИГА ВЕЧЕ.
98
3
 
9
 
! Отговори
Смях в залата !!! преди 7 години
По трагикомично управление България не е имала.....!!! Ударихте най-бленувания миг в годината на селяните да си отидат за по дълго по родните села....сега как ще се връщат с бурканите като не им стига времето да си ги направят !!!
97
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не помня в Кодекса на труда досега да се е приело някакво изменение в полза на работника/служителя. Всичко се прави в интерес на работодателя, който между другото не само че няма да работи през тези почивни дни, ами иска да прецака и работниците.
96
1
 
27
 
! Отговори
ГЕРБ ке падне преди 7 години
тая Русинова веднага клекна на бизнеса.Тия искат и вдигане на възрастта з пенсия за която ни касае нас а не тях .Аман от подкупни ци
95
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАСАТА (хората) има такава Голяма сила,че АКО един ден се осъзнаем,ще си извоюваме и нормално заплащане,и нормален живот,и всичко,заради което емигрираме в чужбина..НО ние така СПИМ,че няма КАКВО да ни събуди,и КОЙ.надникнете през прозореза си-ако сега там има 100 хиляди човека дето негодуват-ЩЕ СЕ СТРЕСНЕТЕ ЛИ?..а сега се сетете за какво иде реч...
94
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 98стига ни сравнява и ти с останалия свят!ами като ще им подражаваме-нека да е във всичко,работни часове,седмични часове,почивки,отпуски,болнични,отношение,заплащане..аа искал бизнеса еди какво си,и АЗ ИСКАМ да не се чувствам роб,КОЙ ЩЕ МИ ГО ДАДЕ??...
93
4
 
14
 
! Отговори
До 94 преди 7 години
Става въпрос за това, че докато ти работиш в събота, останалият свят НЕ работи(а както знаем голяма част от работещите са заети в сферата на у-гите и контактуват с хора от цял свят).Поради тази причина фирмата търпи загуба не самои от надника,при положение,че почти нищо не е свършено,но като цяло от дейността си.Много мразя да отработвам събота и за мен е най-безмисленото нещо.Реално ако приемат това няма да почиваме по-малко,защото въпросните сливания после се отработват и е мит,че почиваш пове
92
3
 
8
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Значи "бизнеса" изгрухтя че НЕ иска хората да отпочиват добре и по СЪВПАДЕНИЕ (случайно е да не си помислите нещо) парламата веднага законче, а???? Значи парламата е кайшка,от тези дето са на подръпване (стоп кайшка)????
91
0
 
1
 
! Отговори
АБВ преди 7 години
До Анонимен 94И ти не си прав.
90
0
 
11
 
! Отговори
АБВ преди 7 години
До ИЗБИРАТЕЛ 91Изобщо не си прав да говориш така! Те, депутатите, не са като обикновените хора. Те заслужават по - дълги почивки, защото работят повече като дни и повече като време, като освен това използват много повече мозъкът си и с една дума, това не трябва и няма да се отнася за тях. И да знаеш, че идеалният работник не се уморява, не огладнява,не спи и няма нужда от пари. Всички трябва да се стремим да станем идеални.
89
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да видя по каква формула сметнаха, че губят 600 млн. лева на година от 4 дена (толкова долу горе се падат да се отработват/сливат всяка година). Тогава се пада, че на ден губят по 150млн. Според статистиката в БГ има около 2 млн заети или това прави 75 лева среден надник на ден или средна заплата за БГ трябва да е 1500 лева, а тя е 936 лева.
88
0
 
13
 
! Отговори
гробарят преди 7 години
Aнархия,държава на безпорядък и беззаконие това е БГ!
87
0
 
12
 
! Отговори
Ив. от Кьолн преди 7 години
Не е трудно да се види,какво правят по света. Тук,в Германия фирмата си решава дали да слее празник в четвъртък ,например,с уикенда. Естествено,не се отработва,но този ден не се и заплаща. Който получава това,което си заработи(като нас),а не е на заплата си бачка без много да се заглежда в календара.
86
0
 
17
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 7 години
А, ДЕПУТАТИТЕ НА КАКЪВ РАБОТЕН РЕЖИМ ЩЕ СА???ЗА ТЯХ ЩЕ ВАЖАТ ЛИ ОПРЕДЕЛЕНИТЕ ПО КОДЕКС 20 РАБОТНИ ДНИ - ОТПУСКА И ОСТАНАЛИТЕ ДНИ - КАТО НАС НА РАБОТА ВСЕКИ ДЕН ПО 10-12 ЧАСА ??? ПО КОЛКО ДОПЪЛНИТЕЛНО ДНИ ЩЕ "ВАКАНЦУВАТ" ??? КОГА И ТЯХ ЩЕ ЗАПОЧНЕМ ДА ГИ ОСИГУРЯВАМЕ НА МИНИМАЛНИЯ ОСИГУРИТЕЛЕН ПРАГ???... О, МАЙКО БЪЛГАРИЙО И ТИ БЕДЕН БЪЛГАРСКИ НАРОДЕ... (извинявайте) О, МАЙКО ЦЕЦКЕ (Цачева). ИСКАМ ДА ЯХНА МЕТЛАТА И ДА ИЗМЕТА ВСИЧКИТЕ НАРОДНИ ИЗБРАННИЦИ (ИЗЕДНИЦИ)
85
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано да мине тоя закон. Това с отработването на почивките го няма никъде в нормалните държави. Там или човек сам си взима 1я ден почивен и си ги слива, или се решава на ниво компании. И никой никога не отработва. Аз пък не искам да работя събота, за да може всичкото селяни да си отиде по родните места. Или ако се събират много почивни дни - примерно четвъртък, събота, неделя и понеделник, направо да се пише и петъка неработен и толкова. Събота и неделя са почивни дни за повечето хора.
84
0
 
5
 
! Отговори
бизнесмен преди 7 години
82. жалко е че освен да не можеш да броиш не можеш и да четеш,иначе сме с претенции "че за 5-6 почивни дни, на година, си загубил 600млн. лв." Този популист е написал това ,къде видя месец. Компоти и компютри..боже каква простотия..и с претенции