Първи сме в ЕС по нежелана бременност при подрастващите

Платформата Loveguide.bg е за сексуално здраве
21 окт 2016 12:37, Анисия Иванова
14

България се нарежда на върха на поредната мрачна статистика, този път свързана със сексуалното здраве. Страната ни е на първо място в Европа по нежелана бременност на момичета между 14-18 години. Тези данни посочиха Николета Попкостадинова - създател на платформата за сексуално здраве Loveguide.bg, и актрисата Весела Бабинова.

"Платформата се посещава от около 300 души, освен това правим и обучения. Получаваме въпроси, на които отговарят специалисти и преминахме и към офлайн обучения в училищата с деца от 6 до 12 клас. Пътуваме из цялата страна, интересът е голям", сподели в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Николета Попкостадинова.

Отскоро ползвателите на онлайн форума за сексуално здраве вече могат да се информират по редица вълнуващи ги въпроси и от YouTube канала на Loveguide.

"Избираме тема, трябват някъде около 5-6 минути, и гледаме да са направени така, че да изглежда не като учителка в училище, а да е по достъпен начин", обясни Бабинова, която е лице на видеата в YouTube. Самата тя е била привлечена към каузата, след като научила някои факти за сексуалната култура на подрастващите у нас и резултатите от тях в национален мащаб.

"Като се чухме по телефона, тя (Николета Попкостадинова - бел.ред.) ми каза на две на три за какво става дума, съгласих се да се видим. Когато чух статистиките, ми стана мъчно, че сме на първо място в ЕС по нежелана бременност между 14-18 годишните, че МОН е отхвърлило сексуалното здраве в учебната програма. Това е една кауза, която си струва да бъде започната", обясни актрисата.

Loveguide.bg работи заедно с Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, уточниха дамите.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
няма от него никаква радост, само (х2) когато го правиш
8
0
 
1
 
! Отговори
Забелязах преди 7 години
До До 6(8) Демек при белите парантийки абортът е средство против забременяване. :-D
7
0
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
Щом толкова много те интересува етническата принадлежност ще ти кажа понеже работя в тази сфера и имам непосредствени наблюдения. При ражданията при подрастващите под 16г(трудно е да се каже нежелани след като раждат) преобладават от оня етнос с Ц. При абортите до 16г. ще се изненадаш, но 99% се извършват от бели българки. Абортите при оня етнос рязко се увеличават след 30-35г. Туркините рядко раждат под16г, редки са и абортите сред тях.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А честито! Ама след като презервативите ни ви кефят и от хапчетата се пълнее, ще сме първи. Обаче това да има 2-3 аборта преди 20 си е в реда на нещата.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моля, в подобни таблици да се отбелязва не само гражданството, но и етническата принадлежност на забременелите ранозрейки!В друг сайт преди малко публикуваха друга таблица - резултати от проучване, проведено в 44 държави относно възрастта, на която съвременните хора там губят девствеността си. България е в първата десетка. Но и там, освен гражданство, не е отбелязано вътре в самата държава кои етноси на каква възраст започват да водят полов живот. А това е важно!
4
2
 
3
 
! Отговори
до 4 от славянин преди 7 години
На един тежко зациклил в д.б.лизма ''демократ'' навсякъде му се привижда само Русия! Иначе с голяма радост научавам от ''компетент'' като теб, че членството ни в нато и ес е членство в две ''руски'' организации!
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първи сме в ЕС по нежелана бременност при подрастващитеВажното е че сме след Русия в тази класация. Защо изобщо се сравняваме с ЕС, като на практика България се държи и е руска колония. Трябва да се сравняваме с Таможния съюз на Путин и тогава ще видите какви първенци сме.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ние, а "шведите" са първи.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1: при тоя етнос няма нежелана бременност, всичката е желана. И те не могат да ни извадят от демографската криза, рекордьори сме