Ромските ?30 няма да са от бюджета, а от чужд фонд

Парите от хазната ще отидат за учителите, които ще работят с децата
Обновена: 27 окт 2016 14:27 | 27 окт 2016 14:27, Веселина Йорданова
82
Ромските ?30 няма да са от бюджета, а от чужд фонд
Снимка: архив, БулФото

Средствата от държавния бюджет, с които ще се съфинансира проектът за подкрепа на ромските ученици, ще бъдат харчени за 150-те учители, които ще работят с децата и с уязвими групи.

Още по темата

Така стипендиите на учениците няма да се плащат от бюджета, а ще се осигуряват изцяло от международния донор, съобщиха от МОН.

Това са решили днес Министерството на образованието и науката и Ромският образователен фонд на среща по инициатива на министър Меглена Кунева с представителя на фонда за България Огнян Исаев и директора на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства Мануела Радева.

"Отчитайки повишената обществена чувствителност по темата, проведохме задълбочен разговор за необходимостта от целенасочени усилия всички деца да бъдат обхванати от образователната система в България. Най-уязвимата група от деца, които рано напуснат училище, е ромската група", коментира министър Кунева.

Програмата нагнети обществено напрежение, а днес родители от Враца ще излязат на протест.

На срещата като силно обезпокоителен отново е бил подчертан фактът, че едва 1% от ромските деца завършват XII клас, въпреки че делът им в първи клас е една пета от всички деца.

"Заради това оценяваме, че Ромският образователен фонд предоставя бъзвъзмездно средства за подкрепа на успешното завършване на средно образование на ромски деца", каза още тя.

МОН ще предложи активното включване на общините в процеса на наблюдение на стипендиантите и ще бъде осъществяван ежемесечен контрол върху разходването на средствата за стипендии.

Учителите ще контролират посещаемостта и резултатите на учениците и ще представят редовен отчет за всяко дете, участващо в програмата, както и ще ги подпомагат със съвети, в това число и за разумно използване на стипендиите за нуждите на детето.

Още при подписване на споразумението е фиксирано всеки учебен срок да се прави оценка дали учениците, получили стипендии, запазват и подобряват успеха си, за да останат в програмата.

На срещата беше отчетена необходимостта от много по-силен и стриктен контрол за посещаемостта в училище на учениците от уязвимите групи, включително и чрез прилагане на санкциите, които съгласно закона общините могат да налагат на родителите за неосигуряване на присъствието на децата в училище.

Чрез регионалните управления на образованието МОН започва засилени внезапни проверки, в това число и за осъществявания от училищните директори контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този "чужд фонд /Ромският образователен фонд/" от кой еврофонд се пълни?Щото парите в еврофондовете се наливат от джоба на данъкоплатците от страните-членки на ЕС.
50
0
 
4
 
! Отговори
Bahur Aliev преди 7 години
Ромския образователен фонд- организация на Сорос: https://en.wikipedia.org/wiki/Roma_Education_Fund
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха-ха, тоя Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства има за основно направление на своята дейност намирането на средства от източници извън бюджета. Така е вписано в целите му. Той е към министерството и значи правителството така си е заложило - да търси и чужденци да финансират образованието на малцинствата. Тая работа колкото повече я разбутваш, толкова повече вони.coiduem.mon.bg/page.php?c=25
48
0
 
8
 
! Отговори
Бъра преди 7 години
Кунева криво си е направила сметката. Учениците над 16 са вече бая големшки и граждански осъзнати. Като и спретнат ученически стачки из училищата, че ги делят на таквиз и онаквиз, ще види тя кон боб яде ли.
47
0
 
9
 
! Отговори
Шошо преди 7 години
Те нямало да дават на всичкото ром ученик над 16, ами щели да ги пробират по неясни критерии. Най-вероятно на дедо Шорош критериите.
46
0
 
8
 
! Отговори
безпартиен преди 7 години
Кой и как ще провери дали парите от този фонд не са свързани с престъпления-джебчийски кражби,наркотици,проституция?
45
0
 
9
 
! Отговори
Кви 5 лева преди 7 години
Къв фонд, кви 5 лева? Фондът ли управлява България? Ни гласуваме за него на избори, ни го контролираме, ни нищо. Като как ще се меси той в държавното образование? Да си основе частни школи по законния ред - щото то има ред, акредитация трябва и т.н. - и да си преподава. И пак няма да има право да приема ученици по етнически принцип.
44
2
 
9
 
! Отговори
Да плаща преди 7 години
Всички ученици над 16 и с успех 3.50 да кандидатстват за стипендията и Ромският фонд да плаща. Не е законно да им откаже поради етнически различия.
43
0
 
2
 
! Отговори
енд ъв стори преди 7 години
накрая, ъгейн, фондацийка нечестива неква за сегрегация зад поредното малоумие да делим децата на нормални и ромчета при всичките ресурси, които наливаме за безплатно образование. ми добре, после да не се сърдят пак разните теменужки, къневци, баби муккадес и сие на дискриминацията. и вожда да постегне боилите, че пак същите експерти върлуват.
42
0
 
12
 
! Отговори
Оставка преди 7 години
Не по врат, ами по шия. Кунева да си подава оставката.
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Донора е букурещкия фонд за ромско образование.
40
0
 
0
 
! Отговори
До 49 преди 7 години
Това е похвално. Значи нямаш против и други да дават.
39
0
 
13
 
! Отговори
няма преди 7 години
никакво значение, директно се нарушава Конституцията на страната и човешките права! Това е типичен расизъм и дискриминация. Защо милиардите наливани от издръжката от нас не са ги образовали досега?
38
0
 
2
 
! Отговори
Питам преди 7 години
До анонимен 35 Шегуваш се , нали ?
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кривоустата с това трябваше да започне - парите са от фонд специално за ромчета, а не за български деца. Отворете Уикито и вижте кой финансира този фонд - ромолюбивият българомразец унгарският евреин и международен финансов спекулант Сорос, МВФ и други. Ние не щем мръсни пари! Да ги дават закоктейл ром с ман-го! Ние ще образоваме нашите деца така, както са го правили предците ни!
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Министърката се олива вече в лъжи след реакцията на населението!!!Чуди се каква по-опашата да измисли само и само да мине номерът за пред раята!!Кой да каже на раята,че дарителят изисква условие за дарението си и сам го определя!!Веднъж като условие поставя 60 % дарителство и 40 % от бюджет и след има-няма 2-3 дни,хайде седмица да е казва,че ще плати цялата сметка!!Кунева,Кунева на международно ниво договор за дарителство така лесно не се променя!!Както на теб ти се иска и както ти е удобно!!
35
0
 
10
 
! Отговори
до 42 преди 7 години
Кои са тези фондове
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 29Колко данъци са внесли родителите на т.нар степендианти и колко трудов стаж имат?
33
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе какво ревете все едно ви искат пари? Някакъв си фонд решил да дарява някакви пари на някого си. Ами нека си дарява, браво на него!!!
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А СЛЕД ГОДИНИ ДАЛИ НЯМА ДА ПОЛУЧАВАТ 2 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА ЗАПЛАТА, САМО ЗАЩОТО СА РОМИ?