ДАНС успокои: Слаб риск от радикализация на мигрантите у нас

Пораженията на ИД довели до атаките на Запад
15
ДАНС успокои: Слаб риск от радикализация на мигрантите у нас
Снимка: Булфото, архив

Експерти по национална сигурност виждат слаба радикализация на мигрантите, които са влезли в България. Заместник -председателят на Държавната агенция за национална сигурност Олег Петков обяви данните  на форум в София, цитиран от БНР.

Според него конфликтите в Северна Африка и Близкия изток, както и завземането на големи територии от Сирия и Ирак от страна на "Ислямска държава" са дали тласък на тероризма и радикализацията в последно време.

"Провалената държавност в голям брой страни от Близкия изток, Африка, Средна и Южна Азия и изострените конфликти с етнически религиозен компонент, дадоха мощен стимул за разпространение на насилствения екстремизъм", коментира той..

Риск за страната ни има, смятат от ДАНС.

Завземането на територии  в Сирия и Ирак  от терористичната организация "Ислямска държава" доведе до поява на непознати до момента мащаби на феномена чуждестранни бойци и усили рисковете за държавите по произход и страните, през които преминават маршрутите за движение, в това число и за България, обясни Петков.

Той допълни, че пораженията на "Ислямска държава" в последните месеци са довели до конкретните терористични атаки в Западна Европа, както и до по-малки по мащаб нападения в отделни западноевропейски  градове.

Олег Петков добави, че нивото на радикализация в страната ни е ниско - то касае отделни групи или отделни хора, но според него има риск радикализацията да обхване част от нелегалните мигранти.

От своя страна вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова обяви, че съвсем скоро страната ни ще може да проверява пръстовите отпечатъци на влизащите у нас нелегални мигранти, не само в базата данни на ЕС, но и в базата данни на САЩ. Това е станало възможно след подписването на споразумение между двете държави това лято.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ако са си радикализирани от преди това???
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако закрият ДАНС ще имаме само полза, милиони ще влязат в бюджета за болни, деца, пенсионери. Иначе голяма фирма на която функциите са изкривени и занулени, дори са им дадени и полицейски което показва, че агенцията не върши това което трябва.
8
0
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
За всеки случай проверка и базата данни на Москов няма да е излишна.
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те данс като и бъчварова - няма опасност но те прииждат ли прииждат - ненормалници
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да вземат и закрият тази импотентна служба ДАНС. Знае е се, че една не малка част са бойци - ислямисти които са дошли за да завладяват и налагат исляма. Много ще ми се иска когато се развихрят тук и загинат българи да ги попитам, какво ще обяснят на близките на загиналите от тези кръволоци. Хората се страхуват, притеснени са, дандаджии успокояват. Категорично влезлите трябва да се връщат и държавата да го прави колкото и да струва.
5
1
 
26
 
! Отговори
искаме отговори преди 7 години
1, защо са влезли, на първо място;2. кой ги е допуснал;3. водят ли се дела срещу тях за престъпление;4. защо съдите Динко, който ги хвана вече в България, а не граничарите, които не си изпълниха задълженията и спаха?5. каква е бройката на младите мъже срещи самотните майки с деца?6. на кои съседни на България страни в състояние на война са граждани тези мигранти?7. Къде се намира всеки един от тях в момента и някой наблюдава ли ги?8.Къде точно са Държавата, Агентите, Нацията и Сигурността
4
1
 
13
 
! Отговори
ха дано, но надали преди 7 години
Това ми звучи, като няма мнго влезли мигранти в България
3
1
 
16
 
! Отговори
Popov преди 7 години
Искам само да попитам тънките специалисти от ДАНС, когато се водят военни действия на територията на една държава не е ли нормално по-част от бежанската група да е съставена от жени и деца? И още нещо интересно как млади мъже на възраст до 40 г. са най-голямата част от бежанците. И все пак "браво" явно в ДАНС разполагате със информация и снимков опознавателен материал на по голямата част от тях за да достигнете до това заключения.Съвет: Изпратете в командировка някои от вашите агенти в гр.Кале.
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо се успокоих. Значи навсякъде другаде влизат всякакви, а само в България са пацифистите.
1
1
 
19
 
! Отговори
Цане преди 7 години
Слушайте мене сега прости пилицай от ДЕНС, ако некой *** от тия направи беля тука хващаме чуковете и ги почваме наред, ама така ша ги радикализираме, чи следващити ша заобикалят България през 10 морета! Махайте ги веднага от тука!