При бедствие: Данните от мобилните към ПСС – до 2 ч.

Промените в двата закона влизат в пленарната зала
5
При бедствие: Данните от мобилните към ПСС – до 2 ч.
Снимка: Facebook

До два часа след постъпването на сигнал от Планинска спасителна служба или от другите компетентни органи за бедстващ човек, телекомите ще са длъжни да предоставят справка къде се намира телефонът, от който е поискана помощ.

Тази промяна в Закона за защита от бедствията и в Закона за защита на електронните съобщения ще стане факт, защото всички парламентарни групи са застанали зад нея.

Още по темата

Още следващата седмица промените в закона ще бъдат разгледани в пленарната зала, обяви шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов след среща с представители на ПСС и близки на изчезналия в района на връх Ботев Мирослав Късовски, който беше намерен починал преди седмици.

Тогава се оказа, че повече от 72 часа информацията от телекомите не е стигнала до спасителните екипи, а животът му е можело да бъде спасен, ако екипите са знаели, откъде е подал сигнала, че е бедстващ.

Вчера в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR близки на Мирослав - Иво Младенов, братовчед на Мирослав, и Христомир Христов, обясниха, че са сред инициаторите на тези законовите промени.

В момента само при тежки престъпления мобилните оператори са длъжни да реагират бързо и да предоставят справка за даден телефон.

В законодателството обаче липсва разпоредба, която да даде възможност на компетентните органи при бедствие да реагират бързо и адекватно като получат справка за мобилните клетки.

Според Цветанов е много важно поправката в закона да стане бързо факт с оглед на предстоящия зимен сезон, когато батериите на телефоните падат бързо заради лошите метеорологични условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
0
 
! Отговори
112 преди 7 години
Ето аздишах работех живеехи пиех ракия(тъй както умеех)С връх Ботев под веждисе гледахме строгои качвах го смелодоколкото мога.
4
1
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
до 1не шише а бъчва трябва да се носи задължително в планините!
3
3
 
4
 
! Отговори
69 преди 7 години
дет се вика - всички други са виновни, само не и покойният дето тръгнал лошо екипиран и при неподходящо време. Нека окуражим другите *** дето ще тръгнат по една ветровка посред зима в планината.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Компетентните служби..... хохохохоНачи просто някой от службите подава сигнал че Еди кой си е изчезнал, и получава до два часа местоположението му.... То не че сега не го имат веднага, Ама сега го обличат и със закон, в името на човека!
1
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ще излезе ли и промяна в закона :преди да тръгне някой да катери планински върхове да мине проба за алкохол с дрегер, да му проверят облеклото и раницата дали не носи шише с ракия?