Коледа идва, време е за подаръци. А търговците – мамят!

Магазините установили и нарушения по Черния петък
29 ное 2016 17:45,
10
Коледа идва, време е за подаръци. А търговците – мамят!
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

В навечерието на треската за купуване на коледни подаръци търговците залагат различни капани за потребителите. За някои от най-честите нарушения предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Нереални намаления или такива, които важат само за малка част от стоките в даден магазин, примамват купувачите.

В много от случаите в рекламните брошури имало стоки, които не са налични или изобщо не са били зареждани, което се води нелоялна търговска практика. В такива случаи от комисията налагали солени глоби.

"Отивайки в магазини, хората решават да купят подобни, но по-скъпи стоки от същия вид, защото се оказва, че евтиното вече е изчерпано", каза Маргаритов пред Нова тв.

Той подчерта, че сигналите за нелоялни търговски практики, подадени от клиенти, са малко. Нарушенията се установявали в хода на проверките на експертите.

Маргаритов предупреди да внимаваме и с големите плакати и подканите за намаления по витрините на магазините, защото често с дребен шрифт пише за кои стоки не важи. Обикновено това не са най-търсените стоки.

Председателят на Комисията за защита на потребителите предупреди хората да внимават и при пазаруването от шандове в базари и временни изложения. Там често търговците изкуствено надували цените, а качеството било съмнително. Често предлагали коледни играчки и подаръци, които са опасни за здравето.

Проверки на комисията установили и нарушения при "Черния петък". Търговци изкуствено завишавали цените преди деня, за да може да се направи намалението. Това подвеждало клиентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Търговците ако бяха хора ГОСПОД нямаше да ги изгони от храма! Търговеца един между очите и го пращаш там откъдето е излязъл! Купува на едро за 5 лв. а ви го продава за 50 лв.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 5 - така се получава, когато мислиш на рускии, а пишеш по болгарски.
5
0
 
21
 
! Отговори
Един преди 7 години
" Нелоялни търговски практики..."За първи път научавам, че в България имало "търговия" и "търговци".У нас това не са нито търговия, нито търговци!Идете в други, нормално развити държави и вижте за какво става въпрос.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Коледа идва, време е за подаръци. А търговците мамят!"Аз подаръците ги накупих преди 2 месеца.
3
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
българина не си знае правата и за това го правят луд.
2
1
 
26
 
! Отговори
ема преди 7 години
крадливо племе
1
0
 
38
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Тихо се сипе първия снягхитри търгаши лъжат ни пакимаш все пак права ти налино във Европа ги потърси.