Загиналата в Хималаите българка се отделила от групата

Тя се отцепила в опасен участък и паднала в клисура
20 мар 2017 10:08, Петя Славова
9
Загиналата в Хималаите българка се отделила от групата
Снимка: Getty Images

Българка загина в Хималаите при снежна буря във високопланински проход в Североизточната част на Индия.

Тя е била в група с още 127 туристи, сред които и петима чужденци от Япония и Нова Зеландия.

Снежната буря се извила около 15 часа на 18 март, а армията се включила още в първия час, за да спаси туристите, сред които имало чужденци от Япония, Нова Зеландия и България. Към 17 ч. се стъмнило и цялата операция на практика била извършена вече на тъмно, съобщава bTV.

Спасителните действия продължили, докато всичките 127 туристи, включително петима чужденци, били спасени, каза висш представител на армията.

По думите му българката, която загинала, се подхлъзнала и паднала в стръмна клисура, докато се опитвала да се придвижи сама. Тялото й било извадено около полунощ.

Опитният планински водач Евгений Динчев заяви, че е учуден, че българката, загинала в снежна буря в Хималаите, се е отделила от групата на сравнително опасен терен.

"Това е сравнително опасна седловина. Били са много водачи, този превал се минава често. Явно в нашата група, в която са били българите, не са се справили със задачата", допълни Динчев.

"След като се е наложило армията да се намеси, значи положението е било изтървано. Тези планински водачи са длъжни да осигурят безопасно връщане към маршрута", каза още той.

Динчев поясни, че преходът не е кой знае колко труден и не е задължителна по-сериозна подготовка на туристите.

"За да остане тази жена сама и да се движи по опасен терен, явно времето е било една от причините, но би трябвало водачът да се движи с хората", допълни Динчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог да я прости.Не знаем защо се е отделила от останалите, причините могат да са всякакви.Дано този трагичен случай да послужи за урок на всекиго. Животът е безценен и всеки един от нас носи отговорност за себе си и за мъката, която би могъл да причини на близките си.
5
4
 
0
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Ей като се видите у пари и превъртате, чудите се каде да се наденете!
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог да я прости
3
7
 
7
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Хората се чудят как да свържат 2та края...а някои се чудят как да си начешат "крастата"Лека и пръст...
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българина всичко може, всичко знае и винаги другите са ***. Затова 126 човека са живи и здрави, като са чакали спасителите, а нашата овца е в клисурата
1
5
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Кво пишеш глупости , като нито си бил там , нито знаеш какво точно е станало ? Хималаите сигурно и на снимка не си ги виждал.