Заради НЗОК: Болници държат деца като заложници

Хоспитализират ги между 3 и 5 дни без да е нужно
3 апр 2017 08:11, Петя Славова
7
Заради НЗОК: Болници държат деца като заложници
Снимка: архив, Булфото

Болници държат деца като "заложници", за да точат Националната здравноосигурителна каса. Те ги хоспитализират по три до пет дни, колкото е клиничната пътека, по която са сложени на легло малките пациенти, без каквато и да било нужда, за да си осигурят в пълен размер парите от касата.

Ако ги изпишат по-рано, финансовата институция няма да им плати нищо, пише "Монитор". В същото време, докато тече престоят на децата и родителите им, се правят само рутинни операции или изследвания, за които изобщо не е нужно да са на легло. Точенето върви не само през деца, но и през възрастни пациенти.

Лежахме със 7-годишната ми дъщеря в Университетската болница по педиатрия в София пет дни за гастроентероскопско изследване. Бяха й направени две изследвания в рамките на два дни, но трябваше да
стоим, без да се налага още три дни, до края на седмицата, разказва Р. Т. от Враца. Независимо че се водех придружител и не ми взеха такса, през цялото това време трябваше да се сместваме двете на едно легло, така правеха и другите майки, разказва жената.

Подобен е случаят и на А. А. от София. С 2-годишния си син тя е настанена за неврологично изследване в Университетската болница "Св. Наум" в столицата. То е направено още първия ден. Тогава излизат и резултатите. Майката и момченцето й обаче са принудени да стоят още три дни в лечебното заведение.Така се процедира и при пълнолетни пациенти.

Постъпих в неврологичното отделение на голяма столична болница за електромиография на ръцете, така, както ме посъветва лекуващият лекар от доболничната помощ, който е на постоянен щат във въпросната болница. ЕМГ-то ми беше готово часове след постъпването ми. Докато бях там, всеки ден ми слагаха само по една противовъзпалителна инжекция, което можеше да направи и моят джипи. Наложи се обаче да стоя в неврологията пет дни, разказва столичанинът А. Н.

Той и двете деца са от хилядите пациенти на български лечебни заведения, които стоят повече от необходимото, за да могат клиниките да си вземат парите по клинична пътека.

Като принудителен престой, с който се нарушават правата на пациента, определи д-р Болтаджиев изискването на НЗОК да плаща на болниците цената на клиничната пътека само ако той е бил в клиниката толкова дни, колкото са определени в клиничната пътека, дори той да е оздравял по-рано.

Той обясни, че заради принудителното стоене в болница сдружението ще сезира омбудсмана и надзорния съвет на НЗОК.

С промяна в новия Национален рамков договор, който влезе в сила от 1 април, касата ще плаща на клиниките 80% от клиничната пътека и при преждевременно изписване. Досега те получаваха 60 на сто от стойността й. Промяната обаче важи само за клинични пътеки, които са до два дни. Ако периодът е по-дълъг, болниците, както и досега, няма да взимат пари.

Улеснението е само за краткосрочните пътеки до два дни, увери и подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров. Това ще позволи да се избегнат ситуации, при които например лекарите задържат пациентите повече от необходимото, за да си вземат полагащите се пари по клинична пътека, или пък ги пускат по-рано, но не ги изписват по документи, а ги карат да се връщат за отчикиране в деня на изтичане на пътеката, допълни той.

Обмисляме от месец октомври 15 клинични пътеки да преминат от болничната към доболничната помощ, тъй като те включват предимно процедури, съобщи той. По думите му предвижда се те да бъдат от сферата на офталмологията, гастроентерологията и неврологията.

Така няма да се налага на хората да стоят излишно в болниците, тъй като това са неща, които могат да се извършват манипулационно и от лекарите специалисти в диагностично-консултативните центрове, коментира подуправителят д-р Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в алексавндовска ме накараха да си направя изследванията при джи-пи-то,държаха ме 3 дни за да ми сложат стенд за разбилане камъни в бъбреците. просто си лежах там до 4-тия ден,когато ме прегледаха и казаха,че камъните са негативни и не могат да се разбият. казах а да се върна след 2 месеца да извадят стенда - и ме държаха още 2 дни за това. сега съм си пак с камъка,но пък си платих 100 лв. на вечер за легло. цицат и нас и НЗОК.
4
0
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
При лекар:- Господине, имате рак! - Ама как!? Нали миналата седмица ми казахте, че имам камъни? - Да, имате камъни, а под камъните - рак!
3
1
 
8
 
! Отговори
! преди 7 години
Болниците не са виновни за това абсурдно положение. Правилата са смотани, правени от смотъни некадърни хора. Не може да се изисква Х дни болничен престо задължително, за да се плати на лечебното заведение съответната клинична пътека. Човек е приет за изследвания по една пътека, а се оказва след тях, че е болен от друго. Лекарите да не са Господ, че да го знаят предварително? Касата трябва да заплаща не на такава база. Въобще е нужна пълна промяна в концепцията за плащане от НЗОК.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ли се усетихте? Те от години го правят, Пирогов е също една от клиниките.Би трябвало да бъдат съдени заради ненужни операции.
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ако ги изпишат по-рано, финансовата институция няма да им плати нищо"Никой не ще да работи за без пари. Не са виновни лекарите, че искат труда им да бъде все пак заплатен.