Пробвайте бельото на българката в началото на XX в.!?

Изложбата в НИМ ще покаже кюлоти, корсети, корсажи, фусти...
15 май 2017 13:37, Анисия Иванова
5
Пробвайте бельото на българката в началото на XX в.!?
Снимка: НИМ

Изложба "Скрито – покрито. Бельото на българката в началото на XX в." ще бъде открита в Националния исторически музей на 18 май - Международния ден на музеите.

Експозицията проследява влиянието на Европа върху развитието една от най-деликатните зони от облеклото на българката – долната  дреха.

За пръв път ще бъдат показани любопитни и провокативни експонати, разкриващи тенденциите в развитието на бельото – от единствената долна дреха в националната традиция - ризата, през гащите тип кюлоти, дамските корсети и корсажи.

Изложбата дава отговор на въпроса защо предпочитаме да използваме думичката бельо, а не гащи. Изложените експонати са от колекциите на НИМ "Градско облекло", "Традиционно облекло" и "Мебели" и се датират от първите десетилетия на XX в.

Експозицията "Скрито – покрито. Бельото на българката в началото на XX в." проследява как се появява бельото във вида, в който го познаваме и днес. Това става едва в началото на ХХ век, когато в България  навлиза европейската мода и българките започват да следват световните тенденции.

Още в последното десетилетие на XIX век било прието два пъти в годината – пролет и есен, заможните българки да пътуват до Париж или Виена, за да подновят своя гардероб.

От модните ателиета освен горните дрехи (за всеки ден и за официални случаи), те си купуват също и бельо: гащи с дълги крачоли, ризи, фусти, комбинезони, комбинезон-гащи, нощници, матинета.

Това специфично "поклонничество" се допълва от изписвани по каталози дрехи дотолкова, че в началото на XX век вносът им формирал 30% от общия внос на родната ни икономика.

Посетителите на изложбата ще имат уникалната възможност да докоснат, а и дори да пробват някои от моделите на долното бельо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Aaa преди 6 години
До Йордан Иванов геолог: И тук ли спамиш, бе, смахнат? Бегом към психиатрията.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм модерен дедо! Каквото съм гледал до сега ми стига та втръсна! По добре да обикалям около блоковете барем някоя бабичка метне плик с голями изненади!
2
1
 
6
 
! Отговори
дядо Пенс преди 6 години
Що ядове съм брал докато соблеча бабата...
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не на всяка българка. Средностатистическата *** си е ходила без ***.