Смърт по пътищата родни: Не скоростта, културата убива!

Хората пренасят агресията си върху пътното платно
23 юни 2017 09:00,
110

Голямата трагедия на Закона за движение по пътищата е опороченото му прилагане. При него е придаден правилник от стария закон. Концептуалният проблем за повечето катастрофи е липсата на култура у хората. Институциите трябва да се опитват да възпитават доброто поведение. Хората пренасят агресията си върху пътното платно, а не бива.

Това посочиха Александър Бакалов, клуб "София райдърс", Любка Маринова, Асоциация на пострадалите от катастрофи и PR-ът Ива Екимова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според тримата квалификацията за управление на моторните превозни средства и по-специално двуколесните е задължителна.

"Квалификацията и екипировката са задължителни! Те не са като да си осолиш салатата – или искаш, или не", категоричен бе Бакалов пред Bulgaria ON AIR.

Отнемането на предимството и пресичането на двойно непрекъснатата осева линия, както и минаването на червено са основните причини за катастрофа в градска среда, допълни още той.

Любка Маринова отбеляза, че трябва да се сложат броячи на всички светофари, за да може шофьорите да преценяват колко време имат докато стигнат до кръстовището.

А PR-ът Ива Екимова завърши с призива да се изпълнява всяка маневра абсолютно стриктно.

"Мотоциклетистът е наистина уязвим. Трябва стриктно да се внимава при всяка маневра. Всички шофьори трябва да бъдат дисциплинирани, така че участниците в движението да са предпазени. Агресията постоянно се катализира и се набива в очите на децата ни", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
Ххх преди 6 години
Ако всички знаеха и спазваха правилника нещата нямаше да са така!Така ще бъде докато държавата печели от неграмотните шофьори до 20км.над ограничението 100лв е за ден това са много пари лошото че са в нечий джобче а не върху настилката на пътя не на заплатата на катаджията дето натиска копчето и се хили насреща ви скрил се в някой храст и не в пенсията на някой 70годишен дядка излязъл с москвича без спирачки за да откара бабата до болницата понеже е зле а пък тел112 не реагира и още много много
90
2
 
9
 
! Отговори
ShaMana преди 6 години
До АнонименКогато регламент и закон се гради с единствената цел да се напълни нечии джоб тогава и резултата е налице
89
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При гробарите е така - корупция и некадърност.Но материалът така пожела.
88
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ShaManaНе е работа на политиците да пазят какаваните от самите тях!
87
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 96Културата,както и липсата на такава,не убиват!Убива т-ъ-п-и-я комплексарски манталитет на ганювеца!
86
0
 
13
 
! Отговори
ShaMana преди 6 години
А мотористите тук са в пъти по сле и от автомобилните шофьори. Всеки път е писта и правила за тях няма и после се чудиш защо има толкова тежки инциденти с тях.
85
0
 
11
 
! Отговори
ShaMana преди 6 години
Най после едно нещо с което мога да се съглася. Скоростта в по голямата част от магистралите в германия е неограничена а извън града е 100 км/ч отделно, че и самите те не спазват тези ограничения толкова стриктно а пък някак имат в пъти по ниска смъртност на пътя... как ли става този номер? Или нашия политик мисли само как да си напълни гушата а не как да опази хората които са го сложили там...
84
3
 
15
 
! Отговори
Шматко Хамбургски преди 6 години
1 Неграмотни шофьори 2 Луди мотористи 3 Лоши пътища 4 Корумпирани и шантави политици Това са причините у нас да ома толкова ПТП-та . Държавниците ни са не адекватни имаме за премиер имаме не способен да държи струийникт пожарникар !
83
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стига глупости, липсата на пътища и поддръжката и многото коли убиват , нали винетките ГЕЕРБ ГИ ДИГНА със 60% , къде са резултатите ??? къде са новите пътища ???
82
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ккаво е това бейзмино заглавие?! Не културата, а липсата на култура убива.
81
1
 
11
 
! Отговори
До 92 преди 6 години
Няма държава по света, в която начина за шофиране да се определя от шофьорите, както твърдиш. Шофьорите спазват тези правила, които държавата им налага със сила да спазват. Как държавата го прави - първо, правилата държавата ги записва в закони, а после следи за спазването на закона и налага санкции за неспазването на правилата. Къде е шофьорът тук?! Мястото му е да спазва това, което държавата контролира, да се спазва, а не просто да се запише в закона нещо и после нищо да не се контролира, ка
80
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купените книжки главанаци там е заровено кучето!Сериозен бизнес е и за това дума не се обелва.КАТ няма как да не е замесен.*** мерки се пробват само за да се стимулира дейност.Вече заеха позиции в храстите.
79
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Велосипедистите също имат черни овци и това е факт. Но са нищо в сравнение с мотористите. Вчера на Южната дъга за няколко километра ме изпревариха четирима. От тях само един караше с разумна скорост, останалите минаха на *** газ. Е, как да ги пазя, като те сами не се пазят?
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Начинът на шофиране се определя от КАТ. Като го няма КАТ, както е в България от 28 години, начинът на шофиране определен от КАТ е: "Правете каквото си искате, КАТ няма да ви глоби". Това е. Не шофьорите решават, а КАТ.
77
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук са забравени велосипедистите. Нали и тях трябва да пазим и да ги заобикаляме на метър и половина, не дай си Боже, да не ги стреснем. Където има велосипедни алеи - ОК. Но където няма и велосипедиста се движи по пътното платно, трябва много да внимава. Да не изпреварва автомобилите от дясно, защото аз внимавам какво става от лявата ми страна, да не завиват на червен светофар, да пресичат на пешеходните пътеки като пешеходци и т.н. А за мотористите, какво да говорим, там е безнадеждно.
76
0
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Тези дето все пишат тук за култура, възпитание, манталитет и т.н., дайте пример с поне една държава по света, където правилата да се спазват заради тази култура и останалите дивотии, без държавата да е наложила спазването на правилата. Няма такава държава, защото навсякъде по света културата на пътя се налага със сила от държавата. Така, че престанете да обвинявате шофьорите - кучето играе според тоягата, т.е. шофьорите шофират, както КАТ им позволява да шофират.
75
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Живея до булевард, затова при всяка новина за загинал моторист изпитвам неподправена радост ..."Мотористите са си самоубийци. Не съм видял моторист да кара нормално и да спазва правилника. Няма как да изпитвам някакво съчувствие към човек, който не си цени собствения живот и този на другите хора.
74
3
 
4
 
! Отговори
Културата преди 6 години
Децата подражават. Слушам ги младежите, още не завършили основното си образование и коментират: По добре си вземи една вектра с 200 коня под капака да ги изпреварваш всичките!
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
82, то затова на документа пише "Секретно". Такива неща не бяха за челна страница на "Работническо дело", все пак ;)Сега всеки минувач може да щракне катастрофа с телефона си и да си я сложи във фейсбука.
72
3
 
3
 
! Отговори
Я преди 6 години
Живея до булевард, затова при всяка новина за загинал моторист изпитвам неподправена радост ...