Жени след майчинство – дискриминирани, със "замразени" заплати

Майки се оплакват и от уволнения по време на бременност
24 юни 2017 13:12,
51
Жени след майчинство – дискриминирани, със "замразени" заплати
Снимка: pixabay.com

Служителки се жалват в Комисията за защита от дискриминация от "замразени" заплати след края на майчинството. Няколко жени се оплакали, че след завръщането им в офиса след раждане, установили, че заплатите на колегите им били увеличени, а техните останали без промяна, пише "Монитор".

От комисията отчитат периодични оплаквания от уволнения по време на бременност, както и от жени, които са били предупредени от началника, че забременяването не е желателно, обясниха от комисията.
"Има и такива, които казват, че получават по-ниски заплати от мъжете си колеги", заяви председателят на комисията Ана Джумалиева.

Национално проучване на комисията показва, че най-застрашени от дискриминация са бедните, необразованите от етнос, различен от българския, хората над 55 години, тези с увреждания и здравно неосигурените.

Всеки трети анкетиран смята, че е правата му са нарушени заради това, че е от етнос, различен от българския. Всеки десети твърди, че ромският или турският му произход са причина да не си намери работа.

Други 38% пък признават, че са без препитание, защото не са съгласни да работят за предлаганата от шефа заплата.

48 на сто от анкетираните смятат, че ако са хомосексуалисти няма да успеят да се реализират на трудовия пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
moge li преди 6 години
Vsi4ki geni v RBG da sprat rabota 4e mnogo propadna dargavata da se savzeme malko finansovo kakto pri muselmanite te za tova stanaha pove4e ot evropeicite no vzeha da namalqt kato puskat genite na rabota izvan semeistvoto. Izklu4enie e armiqta tam da gi vzemat vsi4ki geni za da vidat v evropa kolko sme dargava.
37
5
 
6
 
! Отговори
Колегата преди 6 години
Защо не се повдига въпроса за производителността на родителите, върнали се от майчинство/бащинство? Първо за 2 години аз научавам много неща в работата си - от разговори с клиенти, с управители ми, с конкуренцията, обменям и прилагам опит от други сфери и пр., а една майка, като се върне на работа, през 2 часа проверя дете спи ли, яло ли е, как се чувства. Когато ѝ се обадят, че цял ден плаче и не е на кеф в главта ѝ е само майчинския инстинкт, а не работата. Работата чака, а се иска заплата...
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Компенсира се с това , че могат демократично да се оплакват и протестират.Честито.
35
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До Слънцето я напеклоКонфискация на "бизнеса" на подобни "бизнесмени",плюс доживтна забрана за бизнес на него и цялата му рода.
34
2
 
5
 
! Отговори
ха преди 6 години
Личи си че си малък пикльо "слънцето го напекло". Бизнеса не е само работа 24х7 - нали работиш да си харчиш парите, да създадеш семейство ...
33
17
 
4
 
! Отговори
Бизнесдама преди 6 години
Аз имам три деца. И за трите раждания ползвах отпуск по 30 дни (един месец). След това продължих да работя, да гледам децата и да спя по 3-4 часа на денонощие. Значи може.Разни лигли да млъкнат.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха май всички се хванахтеСтатията се говори за уволнение по време на майчинство,обаче съвсем случайно се вмъква и един случай който е малко спорен.Очевидно съвсем успешно.Просто пример за добра манипулация.
31
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Две години никакъв труд и да искаш и пари за почивката си вкъщи е направо наглост.
30
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идва един мъж с 3200лв заплата при шефа и:шефе,излизам в майчинство 2г.От вкъщи ще пишеш код да? докато кърмиш?Не шефе,майчинство!А термина ти кога е коя сугестационна си.До месец.След минута HR докладваЗакрих 1 длъжност Ja.Dev открих 3 нови J.Пуснах я с предизвестие.Уточни ли кога и е термина.Да!Трябва ли да се притеснявам за нещо?Не!Други изненади има ли за които плащам да не знам.Не!
29
21
 
7
 
! Отговори
Слънцето я напекло преди 6 години
заплатите на колегите били увеличени, а нейната останала без промянаБлагодари изобщо че имаш заплата писна ми от кифли да поемам работата им 2г Доброволна заповед за напускане-всеки месец 1г пробен заболи ли те корем вратата.Бизнеса не е съдебната власт за да назначава на почивка.За това си има държава и държавни помощи за бременни.Питайте онзи етнос там.И правете разлика м/у бизнес и почивна станция на държавна издръжка.
28
2
 
20
 
! Отговори
христо преди 6 години
спокойно, след 50 години няма да има българи и проблемите ще отпаднат автоматично
27
0
 
13
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 30Зависи за каква работа си ги викал египтяните. Аз на времето още през комунизма при Тодор Живков си спомням, че бях като ученик лятната ваканция на село.Тогава баба ми викна един египтянин заедно със сина си, малкото египтянче, да ни правят олуци на къщата. Е трябва да ти кажа, работеха по 8 часа на ден и двамата.На обяд сядахме всички да обядваме на една маса. Не са пили нито бира нито друг алкохол. Е, къщата ни се разпада, но олуците и досега не са мръднали - от 1978 г.!
26
1
 
6
 
! Отговори
Мъж след бащинство преди 6 години
Ами аз също с изненада установих, че след като се роди синът ми заплатата изведнъж се оказа замразена. Всъщност, не е точно така. Не съм бил в бащинство, после заплатата ми не се замрази веднага, а малко по-късно, след като на власт дойдоха ГЕРБ. И малко преди да навърша 50 г. Е, за юбилея все пак ми подариха телевизор от фирмата, та е някаква компенсация, но трябваше аз да си го изпрося!Това е положението.
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ромският или турският му произход са причина да не си намери работа"А каква работа търси, що не е споделил? Като директор? А квалификация каква има въпросния дискриминиран?
24
9
 
18
 
! Отговори
боро преди 6 години
Да да ! Тя ще е в майчински 2 години и като се върне ще очаква повишение. Как го виждате това ?
23
1
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Дискриминация има и след майчинството, при кандидатстване за работа 1от условията е детето да е над 7-8г, защото се считало за самостоятелно и докато ти поизраснат децата ,дори и с висше образование, не се вписваш с опита и възрастта. В сравнение с другите държави сме с най-дългото майчинство
22
5
 
3
 
! Отговори
От 24 до 23 преди 6 години
Законът трябва да защита майката не от раждането а от установено зачеване (документ от гинеколог или каквото е там), това иначално е формулирано некоректно.
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как фирмите увеличават заплатите на служителите и ги поощряват след договорена определена сума и на определени условия, си е тяхна работа. Да допуснем за момент обратното. Как точно държавата ще регулира това увеличение? X е изкарал/a курс и е повишил/a квалификацията си. Екипът на Y е покрил по-висок таргет. Z е преговарял/a за увеличение и го е получил/a, за остане. Кое от тези трябва родилката да получи автоматично? За кое говорим? За позитивна дискриминация?
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много малко са тези майки, които си ползват 2 години майчинство, защото на мнинимална заплата, кой би издържал да гледа дете и семейство. От НОИ могат да отговорят на този въпрос. Много често след навършване на 1 година на детето майката се връща на работа. Ако не спре лошото отношение на частния работодател към бъдещите майки ще дойде време, когато няма да има кой да назначават, трябва те да работят. Дъщеря ми щом каза на работодателя, че е бременна и казаха да си взима болничен. Върви раждай!
19
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Примерен сценарий: първо дете - две години, второ дете - две години, трето дете - още две години. Шест години на хранилка, в които майката се води на работа и специалист по нещо, без дори да й се случва да се присети какво, аджеба, работи. Дискриминация ли?!