Родители, приятели... как да предпазим детето от "Син кит"?

Причините за популярността на играта са социални, смята психиатър
Обновена: 14 юли 2017 08:43 | 14 юли 2017 08:40,
20
Родители, приятели... как да предпазим детето от "Син кит"?
Снимка: Facebook

16-годишно момиче от български произход се самоуби в САЩ заради опасната игра "Син кит". Националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова, че юношите са една от най-уязвимите групи, която може да посегне върху живота си.

Още по темата

"Тази игра е много груба манипулация на младите хора. Участието в подобни масови игри е много рисково. Не сме се сблъсквали с този проблем, което не значи, че го няма в България", обясни проф. Миланова пред Bulgaria ON AIR.

Ролята на семейството, учителите и  обкръжаващата среда са много важни, поясни тя и посочи белезите, които сигнализират, че нещо се случва с детето ни.

Юношите стават по-затворени, отдръпват се от близките си. Има знаци в начина, по който общуват с другите деца. Комуникацията в интернет - с какви хора и как общуват.

Проф. Вихра Миланова отбеляза, че е добре родителите да повишат вниманието си и да търсят причините за промяната в поведението.

"Свидетели сме на увеличаваща се агресия и насилие, това е световна тенденция. Причините са социални, психологични и даже климатични. Температурните разлики в посока повишаване най-силно се отразяват на поведението на човека", сподели още специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Да преди 6 години
И как се играе тази игра?От къде се сваля?Никъде я няма в нета?
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предпазването става с така наречените "първите седем", за съжаление в България "първите седем" се пропускат масово и резултата е налице. Не само със "син кит", а и със заобикалящата ни среда и междуличностти отношения, всичко това е продукт на липсата на елементарно образование, култура или казано по друг начин - липса на първите седем години.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всичко е изперкало , климатичните промени даже били виновни...майко мила,пази боже от болни национални консултанти.ще се самоубия заради градушката.
16
0
 
9
 
! Отговори
Минаващ преди 6 години
Подкрепям мненията по-долу за ползите от четенето на книги, ангажирането на децата със занимания сред природата чрез лек физически труд и увличащи вниманието им детски игри, които в същото време имат дълготраен възпитателен ефект. Лаик съм по въпросите с виртуалното пространство, но няма ли начин тази смъртоносна игра да бъде блокирана ли, забранена ли, бе въобще да изчезне от нета?
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българчетата не знаеха, че играта идва от Русия. След това бяха като попарени как е възможно такава реална заплаха да съществува свободно и необезпокоявано, добре че се сетиха да коментират с възрастни. Също така възприемат виртуалната реалност като истинска - все едно като гледаш психо-трилър да вярваш, че си там наистина и наистина на теб ти се случва и трябва да участваш, реагираш и изпълняваш, а не да изключиш телевизора примерно.
14
0
 
6
 
! Отговори
до номер 5 преди 6 години
Доколкото разбирам, препоръката е да се следи за промени в поведението. Въпросната игра кара децата да не общуват с близките си. Родителите също трябва да знаят как децата прекарват времето си в мрежата.
13
4
 
3
 
! Отговори
Като преди 6 години
Като си слаб психически и балъче фактически
12
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обяснете на децата си, че от Русия нищондобро неце дошло на света!Да се пазят и избягват всичко руско.Така ще станат добри хора.
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
онбашията - освен, когато някое от "децата" докара кутия с цигари и половин бутилка водка. Тогава всички дърпат в лошата посока.
10
2
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
ами детето трудно ще го предпазите, децата е доста по-лесно. детето каквото и да правите, риска да израстне изкривено е голям. децата си е друго нещо, дори и да сте некадърен родител, те се пазят едно друго и ако някое шавне другите ще го дръпнат обратно в пътя. и колкото са повече , по-добре.
9
1
 
16
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ преди 6 години
ДНЕС.БГ КАТО СИ МАХНЕТЕ СТАТИЯТА,, И РАЗНИ ТАМ ВАШИ КОЛЕГИ ЖУРНАЛИСТИ НЕ ПИШАТ И ГОВОРЯТ ПО ТВ ЗА НЕЯ. ЕЙ ТАКА СЕ ПРЕМАХВА.
8
5
 
5
 
! Отговори
какви учители? преди 6 години
Учителите да забележат, че нещо не е както трябва? Та те повечето са сектанти! Аз нормална учителка не познавам, може и да има някъде. Изумително е, че виждат духове, получават послания от извънземни и се молят на разни странни неща! Всички в МОН са изтрещели, вие чакате да забележат каквото и да е. Ако не е извънземно няма да го видят!
7
30
 
13
 
! Отговори
синий кит преди 6 години
Руска игра .Нищо добро не идва от тюрмата на народите Русия
6
1
 
46
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Ето защо е толкова важно четенето на книги от ранна детска възраст.Така от рано малкият човек ще добие представа за добро и зло,измислица и истина,грозно и красиво.Но тогава се учеше по изостанала социалистическа програма,мдааа...
5
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така и не става ясно "как да предпазим детето". Тва спокойно може да го махнете от заглавието.
4
7
 
3
 
! Отговори
кибер терор има преди 6 години
POlzwat пси активни проникващо увреждащи програми..атакуват челен дял на главен мозък уврежданията са видими .може да ги констатирате и с инфрачервени камери..около 3 до 9 секунди облъчване с а достатъчни за трайни повреди на главен мозък в точно центрирани през екрана центрове .
3
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето им се намираха занимания на децата , събота ни събуждаха в 7 , оправяш кревата, стаята , *** пере и като простре те подбират на село - там все ти намират занимание.
2
5
 
35
 
! Отговори
Шабан преди 6 години
В България, всички всеки ден я играем тази игра.
1
1
 
82
 
! Отговори
... преди 6 години
А ние играехме на фунийки, криеница и скачахме на ластик...Баси какви задръстеняци сме били!