Спешно, ама не: Родители платиха за гипсирана детска ръка

Семейството обиколило три болници, докато получи здравна помощ
118
Спешно, ама не: Родители платиха за гипсирана детска ръка
Кадър: Нова тв

Семейство от Бургас е било принудено да плати 125 лева за преглед и гипсиране на счупената ръка на малката им дъщеричка. За това се оплакаха родителите в социалните мрежи.

Те разказаха пред Нова тв, че са обиколили три болници, докато намерят лекар, който да помогне на детето им, което счупило ръката си около 19 часа вечерта на 26 юни.

"Първо отидохме в медицински център "Света София". От там ни препратиха в МБАЛ Бургас, където обаче се оказа, че няма дежурен ортопед. Отново ни препратиха – този път в УМБАЛ "Дева Мария", където най-напред ни запознаха с ценоразписа", разказаха родителите на малката Димана.

Д-р Вергиния Цанова, заместник-началник на РЗИ-Бургас, обясни, че манипулацията е трябвало да бъде платена от родителите, защото не са имали направление от личния лекар. Дежурните кабинети пък нямали право да издават такива документи.

"Счупената ръка не се води спешен случай и трябва да се изчака началото на работния ден за общопрактикуващия лекар, а през това време да следват насоки, дадени от дежурния", каза д-р Цанова.

По думите й кадровият дефицит в системата е голям и по тази причина се реди график между здравните заведения. Според нея трябва да бъдем благодарни на това, че родителите са намерили специалист, който им е оказал помощ.

Като реакция на случая в социалните мрежи потърпевши са написали, че така частните болници се явяват дежурни по съответни проблеми и за услугите им се заплаща, въпреки че става дума за спешна помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
Камо грядеши? преди 6 години
Накъде отиваме? В училищата учителите не преподават както трябва, минават материала отгоре-отгоре, с една цел: внушават на родителите, че детето трябва да ходи на частни уроци(при колежката), а тя пък препраща своите ученици. В болниците, когато се нуждаеш от помощ, "няма специалисти"-отиваш в частна клиника, плащаш! Особено когато се касае за детето ти, даваш мило и драго, само то да е добре. Истината е, че тези практики се подкрепят от лобита в парламента. Няма друго обяснение! Тъжно, но факт!
96
2
 
3
 
! Отговори
Няма педиатрия преди 6 години
За какво пишем?!В София няма една голяма педиатрия.Хората са принудени да ходят с децата си по завряни частни кабинетчета и клиники.Които нямат нормална апаратура и специалисти.Да не говорим за денонощно функциониране.Колко съсипани майки с плачещи деца съм виждал. Елементарни обезболяващи не им дават на децата.Всичко това е,за да пълним джобовете на политици притежаващи частни клиники.Отвратителна е държавната политика към децата.Пациенти бягайте в чужбина. Тук ни чака смърт и диващина!
95
0
 
15
 
! Отговори
Недко Недев преди 6 години
Това е геноцид към Българският народ!!! платено здравеопазване??? та ние се топим като етнос като декемврийски сняг през август а тези платени "здтавни" услуги само подпомагат това
94
2
 
2
 
! Отговори
Milena преди 6 години
Predi meses vnuchkata mi padna i se nalozi da i shiat bradata otidoxme v barza pomosh priexa ni sled polovin chas i dokato ne ia ospokoixa ne zapochnaxa manipylasia.Chakaxme da se zadeistva ypoikata i shiat bradata. B 10.30h po zivo i zdravo si biaxme v kashti. Samoche tazi istoria se sluchi v Barcelona. Stom si v barza pomosh sluchiat espeshen niama znachenie koi si i plashtash li osigurovki.Radvam se che se sluchi tyk i vsichko e mares.
93
0
 
16
 
! Отговори
Фен преди 6 години
Как няма да платят,то това е конштунство..гипса струва пари...ахахах.Баси държавата...нямам думи..
92
0
 
25
 
! Отговори
Мрррррръъ преди 6 години
И аз висях така 6 часа в Пирогов със счупена ръка, умирайки от болка!"НЕ се водело спешен случай" А ако има вътрешни кръвоизливи, които не се третират? А хематом? А венозна тромбоза? А ампутация след посочените усложнения? Оставката ВЕДНАГА! На другия ден в Токуда лекарите пропищяха като ми видяха нескопосаната гипсова отливка и поставената диагноза! Нямало да ги бият ли? Да ми разходят така на мен детето и ще им потроша повече от ръцете!!!!
91
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо триете коментарите???
90
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Налагало ми се е да се лекувам в наши лечебни заведения(няколко на брой), нищо освен лошо отношение и усещането ми че съм подвижна касичка в период от около 2-3 години докато си признаят че нищо не могат да направят. И така потеглихме за Турция -Три ходения до Истанбул,една опаковка витамини(хранителна добавка) за шест месеца, добро отношение и усмихнат персонал и срещу съответното заплащане(не по скъпо отколкото в България) ми решиха проблема.
89
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От целата работа разбрах, че нема лекари в България. Сичко бега навън. И ще продължава да бега. И кой ще ни лекува?То не са само лекарите, няма медицински сестри, учители, вече и чистачки няма.Всичко бяга.Младите като станат на 18 и като започнат някоъде работа и работят като луди за 500-600 лв. и започват да се замислят какъв е смисълът на такъв живот и логично избират да отидат на Запад.Политиката в България от 73 г. е сбъркана с тези ниски заплати.Комунизмът продължава.Хората бягат.
88
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що не се уточни веднъж завинаги ще плащаме или няма. Децата осигурени, ние осигурени, а като отидем в болница -дай още. За къв ни е здравна каса тогава, да и плащаме само оборудването и заплатите на служителите и ли?
87
1
 
23
 
! Отговори
до 94 преди 6 години
За мен наистина е интересно на каква база в България са поискани 125 лева - трудът на лекаря ли е по-високо платен, по-висококачествена услуга ли са получили? Дори с тези уж дребни разлики е ясно, че с тези цени касата се точи умишлено, а пари за здравеопазване все няма.
86
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забравих да уточня - в Германия като турист получих сметката за сведение, иначе нищо не съм плащал - признаха българската ни здравна осигуровка.
85
0
 
7
 
! Отговори
до 93 преди 6 години
Ок прав си, но едва ли са те прехвърляли в други болници докато си намериш доктор за те прегледа. Второ плащаш ли там някакви осигуровки? И трето, което не е чак толкова от значение, там си дал 80лв тук - 125лв ?! Не е голяма разлика, но защо ?!
84
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ми е ценообразуването на българските здравни услуги. Счупих ръка в Германия, бях в спешен център късно вечерта, получих помощ и сметката - 42 евро (преглед, рентгенова снимка, шина, превръзка, обезболяващи, включително за следващите 24 часа). Както и да го смятам, не са 125 лева. Правете си изводите сами.
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До славянинПрав си... В Русия евакуация!
82
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не сте посмели да кажете нещо лошо срещу лекарите, или не дай си боже, да си помислите нещо друго - те всеотдайно се грижат за здравето и живота ни, особено някои от тях, ако имаме пари, разбира се!
81
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А сега ми кажете как да убедим по-лабилните родители да не бият лекарите?....
80
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България пропадна във всички посоки. Няма един сектор който да е наред. Това показва най-добре що за хора водят страната и личи некадърността и нищоправенето на политиците и всички на високи постове. Не може хора с посредствени възможности да изправят страната, те водят към дъното.
79
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо има само една каса? Ако са много като по света, нещата ще се наредят. Защо има толкова болници? Нужни ли са толкова много на България? Просто системата е направена в изгода на шепа хора.
78
2
 
12
 
! Отговори
боят им е малко!!! преди 6 години
До АнонименТрябва повече бой за некадърността им!