Танева иска нов поземлен кодекс: Без спекулативни сделки!

Депутатката защити ограничението за земеделската земя
21 юли 2017 10:45, Екип на Bulgaria On Air
15

Ограничение за земеделската земя категорично трябва да има и то трябва да доведе дотам, че тя да се ползва от земеделските стопани за земеделски цели. Трябва да има нова регулация и нов поземлен кодекс. Малките стопанства трябва да имат достъп до земята, за да развиват земеделската си дейност.

Това посочи председателят на Комисията по земеделието и храните Десислава Танева пред репортера на Bulgaria ON AIR Мария Папазова във връзка с казуса за продажба на земеделска земя на чужденци.

"Има обществена необходимост от ново визия и отношение към земеделската земя. Тя следва да бъде изключена като стоков ресурс на спекулативните пазарни сделки, тъй като е невъзобновяема", отбеляза тя.

И допълни, че се очаква комуникация с Европейската комисия, която следва да излезе есента. Чрез нея, продължи Танева, ще бъдат описани допустимите критерии и ограничения по правото на Европейския съюз за управление на поземлената собственост.

Според нея сме станали свидетели на редица нередности и груби нарушения след смяната на политическия режим у нас и връщането на частната собственост. По нейни думи точно те трябва да бъдат коригирани от новия поземлен кодекс.

"Концентрацията на поземлената собственост в ръцете на мултинационални финансови компании е една от нередностите след 1989 г. Това доведе до покачване на цената на земеделската земя и несъразмерно увеличение на рентите спрямо дохода, който може да се генерира от земеделско производство", заяви председателят на Комисията по земеделието и храните.

Още новини четете на Bulgaria On AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
чочо преди 6 години
До Анонимени да допълня - по време на масовия мор на овце в южна българия в авгиевите кошари дали имаше и 10 умрели овце, но екарисажите написаха, че били стотици ... в резултат държавата възстанови толкова много пари, че овце повече не трябваха и влезе в парламента... после същото същество искаше на безценица екарисажите да вземе, ама платиха и се отърваха... помним още сагата с гръцките предприятия дето уж щяха да извозват от БГ отпадъците... баси - нема такава държава Божее, нема ...
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя ли преди време беше внесла законопроект, арендаторите да изкупуват земята на собствениците с предимство
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая не беше ли слугинята на варненските мафиоти, която Тиквата не назначи за министър през първия си мандат, поради скандала който избухна около госпожата.Тогава назначи Миро Мършата, а май вече и за него се позабрави в какви скандали и корупционни схеми беше замесен.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди няколко години нали наеха срещу "високи ренти" земи във Видинско. Наемателя даде земята на друга фирма и не плаща наема а другата фирма не дължи наем. Хората не могат да се вземат земята или рентата. Хайде пуснете "чужденци" да ареноват и гледайте как бг мутри през офшорни фирми пратят тази далавера масова практика
6
1
 
5
 
! Отговори
българина преди 6 години
Абсоллютно правилно, в германия също има ограничение за концентрацията на земя. Не може да се изземва поминъка на всички в 5 човека. Същото трябва да се направи и с жилищните имоти. В швейцария от 5 г имат закона който забранява повече от едно основно жилище. Така спекулантите няма да купуват поредното жилище а други 30г да го плащат. Цените на жилищата се държат от спекулантите и хора изкарали лесни пари и просто купуват поредния имот, защото няма какво друго. Надценени са спрямо доходите
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази е от "Мелинвест холдиг", крадливи, алчни и безскрупулни типове, изкупили на безценица стотици хиляди декари земя из страната, занимаващи се с производство на зърно, което освен за износ се използва и за приватизираните от същия холдиг мелници из цялата страна. Притежават много кооперации представляващ кръг за изпочване на ДДС, както и предприятия от хран.-вкусовата промишленост като хлебозаводи, пивоварна "Болярка" - Търново и др. Айде гласувайте, гласувайте !
4
3
 
4
 
! Отговори
dl преди 6 години
Аз лично не одобрявам този подход за ограничение.Най-важно е да не се променя статута на земята-щом е земеделска,значи е такава и точка.Като има пазар на земята,цената ще се повиши,което е нормално.А "ние"искаме почти без пари да е земята и 5 лв. за рента на декар,за да могат"разни хора"да я изкупят на безценица,както е сега.А субсидиите?Чиста печалба за "тези хора".Това е,много им се виждат тези 50 лв рента.Браво,няма що!
3
2
 
13
 
! Отговори
контра Танева преди 6 години
Тази Танева още първият път като я издигнаха имаше доказателства , че обслужва крупните земевладелци. Сега подкрепя забраната! Кой има интерес от забраната: 1. Арендаторите-ниска рента 2. Крупните собственици на земя- задържат и цената и и ни я купуват на ниски цени. Не се притеснявайте - т. нар. патриотари и всички други дружон ще ни обяснят колко е вредна тази забрана----след като ни изцкупят земята на безценица. Гласувайте , само гласувайте,--те ще Ви оправят!
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рента от 50лв. за декар практически убива възможността малки земеделски стопанства да се развиват а земята се концентрира във големите кооперации и "зърнари". От друга страна обаче тази рента е станала такава по пазарен принцип. Най-добре вместо да се налага неефективна регулация, да се уреже допълнително субсидията за арендатори с над 2000 декара
1
1
 
9
 
! Отговори
ЗЕМЕДЕЛЕЦ преди 6 години
Забрави, че тя го писа трети мандат. Къде го този кодекс. Три мандата открива градинки и прави п-а!!!.