Българинът предпочита киното пред пърформансите

Над 5,5 милиона нашенци влезли в киносалони през 2016-а
23 авг 2017 10:00, Петя Славова
9
Българинът предпочита киното пред пърформансите
Снимка: Блок Кино

Българинът е предпочитал повече посещения на кино, отколкото на пърформънси /концерти, изпълнения, прояви на живо/, показват данни от анализ на Евростат за някои от културните предпочитания на европейците през миналата година.

Над 5,5 милиона българи са гледали различни филми през миналата година, като близо 1 милион са се оказали заклети киномани и са посещавали 4 или повече пъти кината в страната, пише БТА.

От прожектирани у нас около 6 500 различни филма - най-много са били американските продукции - близо 4000, европейските - около 1800 и българските - около 700. Най-многобройна е групата на любителите на кино във възрастовата граница 25-54 години /близо две трети от посещенията .

Близо 9 на сто от българите се оказват киномани, като посещават 4 или повече пъти филмови прожекции при среден показател за ЕС - 17 процента.

През изследвания период са били реализирани над 1000 концерта на живо, като повече от една трета от тях /383 концерта/ са били поп, рок или фолк изяви. Редовни посетители на подобни концерти /повече от 4 посещения/ са били около четвърт милион българи на възраст 25-34 години. Редовни любители на пърформънсите /концерти или представления на живо/ са около 7 на сто от българите, при среден показател за ЕС - 14 на сто.

По показателите посещения на кино и на концерти и представления на живо България се оформя като своеобразен културен остров на Балканите, показват данните на Евростат.

Почти всичките ни съседи имат по-ниски показатели при посещения на кино: Гърция и Сърбия - 6 на сто, Македония - 3 на сто, Румъния - 7 на сто.

Най-големи киномани в Европа се оказват французите - близо 30 на сто са любители на киното, Люксембург - 26 на сто, Белгия - 22 на сто и др.

По отношение на посещенията на живо на концерти и други представления съседите ни имат също ниски показатели - Гърция /4,6 на сто/, Румъния /6,7 на сто/, Сърбия /7 на сто/.

Най-големи любители на пърформънсите се оказват жителите на Словения - 28 на сто, Люксембург - 27 на сто, Финландия - 24 на сто и Австрия - 22 на сто.

Поляците пък се оказват най-незаинтересовани към този вид изкуство - едва 3,7 на сто са посещавали концерти или представления на живо, отчита Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато "бежанец" се изсейе пред теб е пърформънс, а когато вече се е изсрЕл, тогава се нарича инсталация.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"пърформансите"???? Как може такава подигравка с българският език?? СРАМ И ПОЗОР!!!
5
0
 
2
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Това е доста спорна, а пък и излишна стъкмистика. Ако да речем довечера има концерт на любима група, няма никакъв начин вместо това да предпочета да отида на кино! Просто живите изпълнения са доста по-редки, но пък задължително се посещават от повече хора. За това и билетите за такива събития се пускат доста по-рано.
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нормално,като се има в предвид колко са скучни театрите.седни на 15 ред и ще виждаш само едни малки фигурки, нито физиономии, нищоможе да е изкуство, но като не са го ъпдейтнали за 21 век, никой не му пука за това.съвет 1: сложете големи екрани зад сцените и там показвайте в близък план, както по тв.съвет 2: ако искате развитие, правете интересни пиеси, не само разни пенсионерски, дето и баба ми наизуст ги знае.съвет 3: освежете с повече музика, шоу и сцена, както е на запад
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
суха статистика и нищо повече.Ако искам да отида на концерт довечера мога ли? не защото няма.ако искам на театър? не съм си купил билет преди 30 дни, няма свободни не мога.Но мога да ида на кино, защото кината са N на брой във всеки град и места винаги има.Затова е малко несъизмеримо киното с театрите.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2Искат да кажат "театър, опера и тн" ама нали сега е модрен да се използват чуждици...
1
0
 
19
 
! Отговори
drp преди 6 години
Към авторката: Уважаема г-жо Славова, много високопарно и свръхинтелигентно ли Ви звучи "пърформанс" вместо "представление"? Не мога да разбера тази "любов" към чуждите думи, които не говорят нищо на над 50% от населението.