"Модерно робство" или ангария без пари навън!

Една трета от 6000, измамени за работа в чужбина, са българи
Обновена: 23 фев 2018 14:31 | 23 фев 2018 13:07,
12
"Модерно робство" или ангария без пари навън!
Снимка: Rеuters

Те са хиляди и са българи, заминали в Германия, за да търсят по-добро заплащане на труда си. Но са измамени. Пред БНТ наши сънародници разказват, как отишли да работят на строителен обект, попадат в "модерно робство" - термин, който стана популярен напоследък.

Само два месеца, след "стигането" на мечтата за по-добро бъдеще, българите остават без заплати в Германия, където плащат и квартира, и то сами.

За така популярното последно време понятие "модерно робство" и за какво трябва да внимават хората, когато работят в чужбина, разказват в рубриката "Твоите права" Илина Бисерова, Антони Мирков и Георги Воденичаров.

"Общо за двете години ми се полагат 16 975 евро - разказва патилата си Георги Господинов. - Първите 2-3 месеца беше така добре, явно зарибително, после започнаха да бавят плащанията, а накарая съвсем ги спряха. Нито плащат заплати, нито извънреден труд. Уговорката беше, че заплащането е 1500 евро, като квартирата се поема от фирмата".

Същото споделя и Асен Настев. На пръв поглед горчивият опит на Асен и Георги изглежда тривиален, но оказва се и хроничен. Те са наети от Телеком сервиз България да изграждат оптични кабелни трасета в Германия.

Всъщност договорът за работа, който са подписали, е юридически парадокс. По документи са наети за 520 лева, а осигуровките са плащани върху максималната по закон сума.

Според Търговския регистър фирмата съществува. На адреса обаче журналистите от БНТ не откриват никой, както и на посочените телефони. Не успяват да се свържат и с бившата управителка Деяна Тонева.

"Малко хора имат заповед за командировка, защото това пак беше спестено - продължава разказа си Георги. - Обещава им се, директно на аерогарата дори им се прави среща, подписва се един договор в движение, за тези, които са от провинцията, и заминават."

"Някой път се чуваме, някой път не си вдигат телефоните. И последно, когато се изнасяха от офиса, ги засякохме. А отговорът им беше: "Правете ни каквото искате, пари - няма!" - казва Асен.

Георги издържа в Германия 9 месеца, а Асен - три. През цялото това време от Телеком сервиз обясняват, че са подизпълнител и чакат фирмата-майка да плати. Потърпевшите са поне 30 души. Подали са жалби до всички институции.

Виолета Микова, която е изпълнителен секретар на КНСБ, казва, че случая няма друг вариант освен потърпевшите да подадат иск до съда, за да си получат неизплатените заплати. "Може да се случи, ако е безспорно производството да се реши в рамките на една година, но може да се случи да е и повече от две" - добавя тя.

Относно търсенето на смисъл в това, Георги Господинов смята, че само времето може да покаже. От Инспекцията по труда са извършили три проверки, глобили са фирмата и дотук. А от април с новите законови правомощия инспекцията ще може да започне служебна процедура по несъстоятелност на фирмата.

Някои излъгани хора вече са завели дела, други като Асен и Георги още се чудят дали има смисъл да похарчат толкова средства за адвокатски хонорари. Оказва се, че специално в Германия измамените българи като тях са много.

КНСБ си сътрудничи по германски профсъюзен проект. Данните от него са, че само за миналата година случаите на злоупотреби с работници от Източна и Централна Европа са 6000.

От тях една трета са свързани с българи. Най-често сънародниците ни там работят в тези четири сектора- строителство, почистване, гастрономия и строителни услуги.

А най-честите оплаквания на хората са проблеми със заплащането, липса на договор за работа, уволнение, без основание и трудови злополуки. Всички потърпевши могат да се свържат с КНСБ или някои от профсъюзните 8 центъра в Германия за трудова и правна консултация.

Иван Иванов, съветник по германско право, проект "Справедлива мобилност" казва, че българите и румънците са с най-тежките проблеми. "Това може би се дължи на факта, че България по-късно се присъедини към ЕС, по-късно получи и достъп до европейския пазар.

Има специфични схеми във всеки един сектор в строителството, освен това ставките в строителния сектор не се спазват. За 2017 г. тя беше 11,30 евро на час и много често тази ставка си остава на документи само, т.е. работодателят казва: "Аз плащам не повече от 7-8 евро".

Манипулират се и часовете не се спазва графика. Действително има много българи, които работят в сферата на почистването, злоупотреби има много, често като чистят на база стаи, а не на часова ставка" - обяснява съветникът по германско право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
От Германия преди 6 години
Какво значи "обещали"? Не пише ли в договора?! Договорът е с българска фирма, нали? И като не сте си получили първите заплати защо сте продължили да работите за тия? Вижте, има си много начини да работите като германци за германци. В Германия има работа за всички китайци. Тъпо е да продължавате да тъпчете гушите на български фирмаджии, посредници и хрантутници. Безнаказани са! Работете за германци. Германското законодателство ще ви закриля и е желязно.
10
0
 
4
 
! Отговори
Ризван преди 6 години
Не пишете обаче кой най-често стои зад тези измами - това са "българи" с постоянно жителство в тези страни! Виждате ли сега колко сме задружни и сближени! Отиваш в "български" склад за хранителни стоки и плащаш 2-ва пъти по скъпо отколкото в турски - български стоки! Така сме си в България - така сме си и извън нея! А сме седнали да се кахърим за някаква конвенция, памтници на Левски, плочки и попове!? Моля Ви РЕДАКЦИАТА, не скривайте истината за тези измами защото са си пак от - НАШИ!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То това робство колко да е "модерно" не знам. Думата е съвременно, а не "модерно", но те "редакторите" тук освен нашенски и влашки друг не език не вдяват... Толкова могат - толкова правят. А на въпроса, картинката е ясна. Евроатлантическа България прилича на разграден двор и обран бостан, с щъкащи повсеместно "берачи". Но скоро ще вземем гьосата пак и тогава ще хвърчат глави...
8
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 години
До Krom,не са спали,като него,по германските паркинзи,сега щяха да си имат,къщи на Халкидики,или деси банова,щеше да бъде с тях.расим плевнелиев,е един от измамниците.
7
1
 
3
 
! Отговори
Krom преди 6 години
М да, тези двамата нямат късмета на Роската Плевналиев. Е, може би пък, куфарите им са били по малки или дънките по закърпени?
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато има телета ще има и касапи. Българска поговорка.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако на 1500 евро в Германия се платят данъци и осигуровки ще останат под 1000. И тук идва БЪЛГАРСКОТО. Да измамни. Осигуровки на 520 лева. Другото под масата. А сега плачат. Нищо им няма.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Телеком сервиз! Те сигурно ще купят Летище София! Имат опит как да не плащат.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поуката е по-скоро, ако някой иска да работи в чужбина да учи езици. Посредниците винаги ще намерят начин да измамят хората
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
модерно робствпр се нарича БАНКА !
1
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аааааа, още бягайте на запад, че тука било много лошо.