Проучване показа: Жените имат бизнес качества, но са подценени

Данните на "Галъп" сочат още, че като нация не страдаме от ниско самочувствие
Обновена: 25 фев 2018 18:04 | 25 фев 2018 18:00, Веселина Йорданова
130
Проучване показа: Жените имат бизнес качества, но са подценени
Снимка: flickr

Жените са по-коректни от мъжете, но са подценени. Редица бизнес качества са по-присъщи за жените, отколкото за мъжете, но ролята на жените като ръководители и бизнес хора у нас е все още пренебрегвана от обществото ни и явно има нужда от насърчаване.

Това са част от изводите и препоръките от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", по поръчка на сп. "Жената днес". Сондажът е проведен сред 801 души между 14 и 16 декември чрез телефонно интервю.

Според проучването българите като цяло имат завидно лично самочувствие - въпреки общия негативизъм, който от години се споделя във всевъзможни изследвания.

Мнозинство от 75 на сто са съгласни, че жените са по-дисциплинирани от мъжете, 69 на сто - че жените са по-лоялни и всеотдайни от мъжете, 65 на сто - че жените по-сигурно връщат заеми, 56 на сто - че жените са по-некорумпирани. Останалите не са съгласни или не могат да преценят.

Колебание в общественото мнение се наблюдава само по едно от тестваните твърдения - че жените са по-пестеливи. Тук съгласието е на практика колкото и несъгласието. Около 48 процента от всички респонденти изразяват съгласие с твърдението "Като цяло жените са по-пестеливи от мъжете", но на практика също толкова (47%) не са съгласни. Останалите се колебаят.

В повечето ситуации жените закономерно отговарят солидарно - далеч по-категорично в полза на своя пол, в сравнение с отговорите на мъжете. Единодушие обаче цари по отношение на корупцията - и мъже, и жени смятат, че жените са по-некорумпираният пол.

Въпреки по-голямата си коректност, жените изглеждат подценени. Например, на въпрос кого биха избрали за заместник, 38 на сто избират опцията "полът не е от значение", но сред останалите отговори преобладава отговорът "мъж" (34 процента) срещу "жена" (27 процента), а един процент не могат да преценят.

Според проучването жените изглежда сами се подценяват в по-голяма степен. Например, 55 на сто от българите смятат, че всъщност се подценяват или са се подценявали на работното си място. При жените този дял е по-висок - 58 на сто, а при мъжете - 52 на сто.

17% от българите признават, че се надценяват, 23% твърдят, че се оценяват реалистично, а около 5 процента не могат да формират мнение, или твърдят, че никога не са работили.

Мнозинство от 68 на сто от българите смятат, че биха били (или са) добри ръководители. При мъжете този дял е 72%, а при жените е 63%. И тук се оказва, че мъжете са по-самоуверени, възможно е и това да е стереотип - че мъжът именно е ръководител, а жената - не. А е възможно също в извадката да са попаднали повече мъже, които вече са ръководители - такива са обективните данни на статистиката у нас: сред хората с ръководни длъжности мъжете преобладават, коментират социолозите.

Жените не са подценени и не се подценяват по отношение на интуицията. На въпроса "Вие лично смятате ли, че имате добра интуиция" 88% от жените казват "да", а от мъжете 85 на сто казват "да". Така общо 87% от българите смятат за себе си, че имат добра интуиция.

Този въпрос всъщност потвърждава един от основните изводи на изследването - българите съвсем не страдаме от ниско самочувствие, допълват социолозите.

Те напомнят, че 68% смятат, че биха били (или са) добри ръководители; 55 процента смятат, че на работата като цяло им се налага (или им се е налагало) да се подценяват. 87 на сто смятат, че имат добра интуиция. Ако не се брои интуицията, жените имат по-ниско самомнение, а и общите мнения са по-неблагосклонни към тях. Към това трябва да се добави и по-високата склонност за заместници да се избират мъже, посочват от "Галъп".

Според социолозите така се оказва, че обществото ни признава, че жените имат повече качества, но донякъде неглижира тяхната роля. Високото самочувствие е факт, но при жените - не съвсем. Най-уверени в себе си са най-младите. Мнозинство от 59 на сто от запитаните казват, че биха били добри предприемачи. При мъжете 61 на сто, при жените 57 на сто.

Стереотипите и автостереотипите проличават и в още един индикатор - респондентите са били изправени пред хипотетичен избор от няколко възможни дейности, чието ръководство биха поели. Сред вариантите са фигурирали малка фабрика, ферма, туристическа агенция, средно голям магазин, ресторант, студио за красота. Тенденцията мъжете да се ориентират към ръководни дейности в областта на производството, а жените - в областта на услугите и търговията, се запазва. При мъжете "водят" фабрика и ферма.

Над една трета от мъжете биха избрали да оглавяват малка фабрика, докато при жените тази опция се споделя от около 15 на сто. Най-много от дамите (около една четвърт) биха ръководили средно голям магазин или туристическа агенция. Приблизително равни дялове се споделят от различните полове по отношение ръководството на ресторант. Явно остава навикът в общественото мнение - мъжете произвеждат и ръководят, жените обслужват и търгуват, коментират социолозите.

Сондажът е проведен сред 801 души между 14 и 16 декември чрез телефонно интервю по панелна методика, която осигурява представителност на данните за пълнолетното население в страната. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души. Абсолютна максимална грешка е ± 3.5 при 50% дялове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
5
 
! Отговори
! преди 6 години
Видиш ли феминистка, бягай надалече!
48
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Жените са по-добри от мъжете в едно единствено нещо - т.нар. multitasking. Признавам си, че ние мъжете повече от 2 неща едновременно не можем да правим. Жените могат 3 или повече. Което в повечето случаи не води до никакъв резултат, защото когато вършиш няколко дейности едновременно, не свършваш нито едната както трябва. Истината боли.
47
2
 
2
 
! Отговори
до 44 преди 6 години
Въобще не си прави труда. В днешно време всичко е феминистка пропаганда. Да ми дадат една жена успешен политик също така. Маргарет Тачър не се брои.
46
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в фирмата ми , трите най - големи отдела се ръководят от жени!
45
0
 
6
 
! Отговори
ЧЕЗ преди 6 години
ЖЕНИТЕ ИМАТ БИЗНЕС КАЧЕСТВА- НАЙ-ПРЕСНИЯ ПРИМЕР Е ГИНКА ВЪРБАКОВА- ЦЯЛ ЧЕЗ КУПИ. АКО ТОВА НЕ СА КАЧЕСТВА ЗДРАВЕ МУ КАЖИ!!!ДА ПРАВИ МИНЕТИ НА БОЙКО НЕ Е МАЛЪК БИЗНЕС!!!
44
3
 
4
 
! Отговори
До алфа тъпанаря преди 6 години
Като говориш за затлъстелите българи вярваш ли си?НИКОГА до сега не е имало толкова назобени мъже по улиците.Накъдето се обърнеш виждаш татуирани батки с мускули.
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я гледай?Покажете тогава една жена постигнала нещо като Роберт Бош, Хенри Форд, Акио Тойода, Соичиро Хонда, Вилхелм Даймлер,Илон Мъск, Бил Гейтс, Стив Джобс,Акио Морита и т.н. няма да ми стигне цял ден да ги изброявам мъже освен предприемачи и иключителни бизнесмени постигнали едва ли не всичко, което може да бъде постигнато.Посочете една такава жена..
42
2
 
2
 
! Отговори
Китайче преди 6 години
До Анонимен 47Крим ваш, Сибир наш
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Масларова и Фидосова не са корумпирани значи :))) Аз пък не знам за жена на ръководна позиция, да не е корумпирана, а познавам доста ;)
40
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите имате всички черти на един лузъp - липса на самочувствие, неспособност за справяне с проблеми, раздразнителност, слаб тecтостерон, неудачи винаги в живота
39
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ежедневието на българския "мъж"-плюcкане на сланинa-филoсофстване във форумите-тотално лузъpcко поведение-цeлия свят му е виновен-липса на каквато и да е aгресия
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37Спри с тая дрога че си изпушил.И *** на лекар.
37
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жените не стават за нищо и това не е тайна за всеки с IQ над средното.Всичко останало са празни приказки.
36
4
 
13
 
! Отговори
Браво на Ани преди 6 години
Абе бизнес качества, дойде онова време от месеца и всичките бизнес качества отидоха та се не видяха...Всичките ми шефки жени,лакоми и алчни за пари до не май каде,не могат нито да разпределят времето нито задачите,ама претенции оле майко иначе едно им признавам многодобре се мазнят на шефовете ама то очи се връткат то един весел смях маани мани.И при мъжете има мазници ама не им идва отръки.Аа и още нещо така и не чух досега някоя ако се издъни нещо да поеме отговорност и да каже аз съм виновна
35
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България мъже няма, има лyзъри. Кaтo чyкaм българки имам чувство че за първи път виждат мъж. Аз съм алфа мъжкар, 6% подкожни мазнини, целия изтъкан от мускулна маса, обичам да ги доминирам. Жените ми казват че 99% от българите са с наднормено тегло, кореми, тлъcтини, че caмо мрънкат и се оплакват. Казват ми че това ги отвpъщава, казват ми че харесват самоуверени алфа мъжкари, лидери, които могат да ги защитят при обир, нападение, които могат дa ги чyкaт яко!!
34
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жените много се дразнят от това, е мъжете винбаги ги побеждават. За това гледат да изменят правилата в своя полза. Основното правило им е, че 'жената винаги печели". Е, никой не очаква от некадърни претенциозни тутурутки да бъдат и справедливи и реалистични. Мъжете сме свикнали и с това. Специално за тях в Канада сеят по - малки дръвчерта с по - лека дървесина за да може да има и жени - дърводекачки. И се разкриват специални рудници с по - лека руда... А задачите по математика се правят по...
33
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като имат бизнес качества да правятр бизнес. Аз съм мъж и нямам бизнес качества и не правя бизнес.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дисциплина ,връщане на заеми и така нататък говорят и цяло за качества на добри служители.Т.е. автора по бизнес качества разбира добър служител.По по различен начин стоят нещата за ръководители на бизнеса ,инвеститори и така нататък.Просто тяхната роля е доста различна ,основната им задача е да работят с хора, да могат да преценят кои служители могат да изпълнят целите, и как да извлекат максимума от способностите на своите служители(да ги мотивират правилно), и продадат този труд.
31
2
 
7
 
! Отговори
интересаклатикаката преди 6 години
затова сека втора на фенерите в брюксел дортмунд и амстердам е българка или поне от украйна и румъния ...корупция интереси източна европа едва ли джъст кавали
30
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъжете сте бъгнати в главата от тестостерона, наричам го тестостеронова интоксикация.От вътре ви идва да се конкурирате, сражавате, да се подреждате йерархично, което има и друга страна-да се подчинявате на по-големия пр-ъч без да мислите.За доказателство-всеки бабаит с бодигардове били те с мръвки или с вратовръзки.