Яйцата ни ще бъдат малки, но скъпи за Великден

Проблемът с големината идвал от ранната дата на празника!
15 мар 2018 14:15,
35
Яйцата ни ще бъдат малки, но скъпи за Великден
Снимка: Pixabay

До 40 стотинки може да стигне цената за едно яйце за Възкресение Христово, съобщават от Съюза на птицевъдите в България пред "България днес". Освен това яйцата няма да са много едри.

Факт е, че наличието на отровното вещество фипронил, принуди Агенцията по храните у нас да умъртви над 100 хиляди заразени птици, както и да унищожи големи количества яйца по време на драмата.

Скоро също бяха избити хиляди кокошки, за които имаше съмнение, че са болни от птичи грип, което се отрази пагубно върху цените на птичите продукти за потребителите.

"Загубите за родното производство не са малки - коментират от Съюза на птицевъдите. - Цената, на която производителите ще продават яйцата си, най-вероятно ще е около 20 стотинки. Това означава, че крайният потребител ще ги купува за 15 стотинки повече. И това се отнася за големите вериги.

В малките магазини цената може да скочи над 0,40 лв. за бройка. Важно е да се знае, че вносните яйца, които подбиват пазара с нереално ниски цени, са с по-ниско качество от българските".

Най-често внасяме яйца от Полша и Румъния. Потребителите трябва много да внимават, защото в момента в Европа има няколко големи огнища на птичи грип. Последното е открито в Италия.

"В по-голямата част от континента птиците се отглеждат свободно и имат контакт с дивите птици, няма как да ги изолират. Така по-голям терен може да бъде замърсен. Страни като Холандия, Германия, Франция ще пострадат. Важно е хората да следят с какъв произход са яйцата, които купуват", разясняват още специалистите.

Първото нещо, което обикновеният потребител трябва да погледне, е двете букви на опаковката. Те показват от коя държава са яйцата. Маркировката на родната продукция е обозначена с BG.

Относно по-малкия размер на яйцата, които предстои да бъдат пуснати в продажба, от Съюза на птицевъдите обясняват проблема с това как са заложени кокошките през есента, за да снасят. Също така Великден се пада по-рано от минали години - в началото на април, и на пазара ще се предлагат първите продукции на пернатите, които са по-дребни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Ot kide sa namerili beli yajtsa za snimane?
28
0
 
1
 
! Отговори
ПЕНСИИТЕ преди 6 години
КОГА ще се дават; обикновено на 7.04. Но е събота, а 8.04.ВЕЛИКДЕН.Този въпрос е жизненюо важен за нАС, защото нито яйца ще приготвим, нито козунаци ще купим на 11.04 когато е работен ден. А от 7- до 11 няма и кой да ни погребе- като нямаме пари.ПИшете КОГА Ще се дават ПЕНСИИТЕ ПРЕДИ 7.04.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
27
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ами те сега са 3 лв за 6 бр не се ли наядохте не се ли напихте до сега та нипредупреждавате да се готвим изобщо няма да боядисваме яица и да месимкозунаци хаиде да видим какво ще стане
26
0
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
В момента по магазините си има доста големи яйца. Не схващам.
25
1
 
1
 
! Отговори
... преди 6 години
То е същото като с дините и доматите и краставиците и много други земеделски продукти! Лятото на борсите и в Любомец и в Плодовитово и в Бургас дините вървят по 3-7 ст за килограм, същия този килограм изминал от 20 до 100 км растояние вече става от 80-90ст до 1.2-1.3лв за килограм! Еми разликата между 3ст. и 1.3лв ами сметнете си я! Отделно, че нормален производител не може да продава на пазари в София Бургас и Пловдив! Тук губят само производителя и купувача! Всичкото други са на голям кяр!
24
0
 
0
 
! Отговори
scott преди 6 години
аз затва имам безпогрешна стратегиес.на великден ше празнувам коледата. ше праим козунаци, баници, свинско... НА РЕАЛНИТЕ ИМ ЦЕНИ. ЯЙЦАТА - НА 1-ВИ ЮНИ.
23
0
 
4
 
! Отговори
Мене преди 6 години
Спекула в България има откакто аз се помня. Проблемът е в прекупвачите. Трябва да бъдат унищожени.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
40ст яйцето, тоз на власт ли е винаги спекула има.Ще боядисвам луканка по- евтино е!!!
21
1
 
3
 
! Отговори
Прасчо преди 6 години
Демек - гответе се да станете спонсори на Съюза на птицевъдите ! Как кога ? По Великден естествено и логично. Само че си мисля, че първо трябваше да питате поляците и после разни алчни ***, които се именуват и съюз даже. Щото тя търговията не е шега работа, като да гледаш пилета и да чакаш златни яйца по Великден !!!
20
2
 
7
 
! Отговори
ПРИ ГЕРБ Е ТАКА преди 6 години
МИ ТО ПРИ ГЕРБ БЪЛГАРИТЕ СКОРО И ЯЙЦА НЯМА ДА ИМАТ.СПОРЕД РАЗНИ КОНВЕНЦИИ ТАКИВА СА ИЗИСКВАНИЯТА НА ЕВРОПА.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те и сега са 40ст
18
0
 
16
 
! Отговори
Nfx преди 6 години
Статия, посветена на очакваната СПЕКУЛА по идващия празник. Яйца има предостатъчно - и големи, и малки. А големите производители вземат страшно много пари под формата на субсидия - за изхранване, за хуманно отношение към птиците, за какво ли не, дори и за акциз на горивата. Истината е, че просто живеем в една много глупава и нещастна държава.
17
0
 
14
 
! Отговори
1 преди 6 години
Не случайно слави пее,цитирам, ''е няма такава държава''на най-големия християнски празник,търговците умишлено вдигат цената на яйцата,за това се обръщам към всички православни,да бойкотираме магазините,да не купуваме от тях,а от бабичките по пазарите,даже с цената,да нямаме традиционните боядисани яйца,на трапезата ни,моля не купувайте яйца,от никакви магазини.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ни манипулират само!?"Малки, но скъпи", все едно ти казват "малки, но ефтини"Не "но", а "и" използвайте!!!!
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моите яйца са си ОК.
14
1
 
8
 
! Отговори
Григорий Распутин преди 6 години
Моите яица са голями и евтини,ама как здраво чукат...Половата мощ на Българина не е мит.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всеки един уважаващ себе си мъж яйцата са му скъпи.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2017-2018 кокоши холокост. :D
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз си имам 10 кокошчици които през ден ми снасят по едно ячице. Също така имам една дойна кравичка която всеки божи ден ми дава по 15 литра пресно млечице. Също така си имам и едно сви.нче което се опраси и сега си имам и малки бебенца сви.нчета. Фризера ми е препълнен с месо яйца и мляко. На всички комшии раздавам това което ми идва в повече. В магазин не влизам тама има само ГМО и надути цени до пръсване. От 5 години си садя и пшеница от старият сорт с нормалният глутамин.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9Не е работа на ХЕИ, а на БАБХ!