Превърна ли се България в автоморгата на Европа?

Колко голям е проблемът със старите коли. Отговорите в "Директно"
Обновена: 12 апр 2018 20:59 | 12 апр 2018 20:46, Красимир Ангелов
27

Статистика показва, че 25% от катастрофите в страната стават заради техническа неизправност на автомобили. В някаква степен, това се дължи на търговците, които спестяват истината от купувача и се опитват да прикрият дефектите на колите. Проблемите са много, но как могат да се решат? Коментарите в предаването "Директно" от Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Регулацията на автомобили втора ръка е проблем в България. Процентът на катастрофите, предизвикани от технически неизправни автомобили, е сериозен, категорични са експертите. Чия е вината?

"България се превърна в автоморгата на Европа. Ние сме последната страна в ЕС, в която няма възрастово ограничение за автомобилите, които влизат на територията ни", категоричен е Тодоров.

Остарелите коли са с по-малко системи за пасивна и активна безопасност, имат скрити дефекти - липсващи въздушни възглавници, изместен геометричен център и поднасяне. Това го превръща в рисков за водача и пътниците.

"Има пробойни в текущия контрол. Ако има реални технически прегледи, голяма част от автомобилите въобще няма да са на пътя", коментира експертът.

Как може да се регламентира контролът?

"Трябва да спрем да прибираме всички трошки от Европа. Политиците трябва да сложат някакъв регламент и да има реални технически прегледи, които да дават обективна информация за състоянието на превозното средство", посочи Владимир Тодоров.

Още от разговора вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя Владко някакъв тесен специалист ли е че от сутрин до вечер ръси акъл по всички медии.явно е намерил начин да се прехранва от това.и защо трябва някой да се съобразява със неговото мнение и желания.
23
0
 
2
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Странно защо досега в новините няма нито една новина за ПТП поради техническа неизправност на колата. Може би защото шофьорите предпочитат да останат живи и се грижат колите им да са технически изправни. Сега върви едно масово промиване на мозъците на тема стари коли и екология и явно мафията пак е измислила нов начин да ни краде чрез данъци и такси.
22
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Досега няма случай тези като Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи да са предложили нещо смислено. Винаги предлагат наказания след като е станала белята и никога не предлагат нещо смислено, което да предотврати тази беля. В случая е нещо подобно - във всички държави, в които е въведено ограничение за възраст на внасяните коли, автопаркът е остарял още повече. Вместо да си смени 20-30 годишната кола с 10-15 годишна, като забранят вноса, ще си кара старата кола до 30-40 го
21
1
 
1
 
! Отговори
свинчо преди 6 години
Аз ще се ставам късно (понеже съм препил) ще ходя навсякъде с колата щото ме мързи. Аз редовно ходя с колата да пия кафе. Доста кила съм качил и едвам дишам, но няма страшно. Скоро ще пукна от затлъстяване и дишане на отровните изпарения от колата.
20
2
 
1
 
! Отговори
Николай преди 6 години
Това е една от причините да сме в ЕС.Морга за коли,камиони,автобуси,храни
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колите втора употреба в 90 на сто са хубави и здрави досега нито един приятел или познат не е недоволен от покупката си на такъв автомобил лично аз закупих такъв автомобил преди три години от ПЛЕВЕНСКА АВТ.къща ФИЯТСЕИЧЕНТО отличен във всяко отношение икономичен здрав нищо не съм правил по него така че стига с тези платени статии на дилърите на нови коли
18
1
 
7
 
! Отговори
Дайте пример преди 6 години
Трябва да спрем да прибираме всички трошки от Европа. Добре! Съгласен съм, но как да си позволим що годе нормален автомобил като пивечето сме на минимална заплата? Как да стане?
17
2
 
2
 
! Отговори
Превърна преди 6 години
се в човешката морга на Европа
16
1
 
6
 
! Отговори
Тн преди 6 години
Давайте по 3000? за полупката на нов автомобил и ще видим кой няма да иска да се възползва. В момента в цяла Европа има от 3000 до 6000? помощ при връщане на стар автомобил и закупуването на нов такъв. Дори ако ще да е Дачия, Смарт или Опел Корса. Лизонговите вноски излизат по 120? на някои автомобили. Тук с толкова хората изплащат Айфони и Самсунги.
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Производители на автомобили искат да продават новите си коли и ще извият ръцете на хората, използвайки политиците. Ще го направят по административен ред, без въобще да им пука, че всъщност мизерията в България не позволява на хората да си купуват нормални и нови коли. Въпрос на печалба, нищо лично.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"25% от леките произшествия са поради неизправност"Ново 5! Кой пък измисли тази глупост от къде е тази статистика? Факт е че най-тежките произшествия са точно с нови, скъпи и много мощни коли. Наскоро се сещам за една манекенка дето си замина след тежка катастрофа на Тракия и още много други.
13
1
 
9
 
! Отговори
Зайко-Байко преди 6 години
Кандъм от специялисти. На тоя "господин" лобист искам да му покажа своята кола Мерцедес Бенц W124 т.н.Японка. 3 л. дизел без турбо на 36 000 км. Не замърсява околната среда, защото не я карам, седя и се наслаждавам в гаража само. Иначе се придвижвам екологично чисто, зиме и лете с велосипед. Хем здравословно, хем природоцелесъобразно. :-)
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лакейската преса подготвя народа за нови данъци върху возилата, които ще бъдат оправдани с голямата грижа за безопасността ни и опазването на природата. Ще тече известно време медийна пропаганда, за да може мярката да не срещне голяма съпротива, когато бъде въведена. Зачестиха такива материали, така че очаквайте скоро да ви бръкнат дълбоко в джоба. А когато това се случи, по традиция българинът няма да протестира, а в кръчмата ще псува властта и ще проклина държавата.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Автопарка е адекватен на покупателната способност на хората. Направете заплатите като в Европа и колите ще бъдат като в Европа. Хората не работят като политици и не получават партийни субсидии и депутатски заплати - ако беше така щяха да карат само нови автомобили.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали доскоро статистиката показваше, че вина има несъобразената скорост, като хванат някой катастрофирал с алкохол в кръвта изведнъж статистиката според медиите почва да показва, че основно по пътищата катастрофите се предизвикват от убийци на пътя, солидно пийнали преди да седнат зад волана. Според сегашната м/ода, статистиката показва, че главно техническата неизправност е виновна за катастрофите. Статистиката работи според поръчката - сега има кампания да ни натоварят с данъци за старите коли
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено,че ДАНЯМА В СВЕТА ОСВЕН КУБА С ТОЛКОВА СТАР АВТОПАРК
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей така като кажат "трошките".Господинът на снимката какво кара?Ролс-ройс модел 2016-та?И догодина го сменя?Трошките в Бг се притежават от мърлячи.Един мърляч би превърнал и последен модел Мерцедес в коптоp стига да го има.
7
4
 
6
 
! Отговори
хахах преди 6 години
Какъв е тоя милиционер бе а се прави на некакъв долен лобист ала Цвъ.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пак ние обикновените хора сме виновни , като има евтина стока бедняците се хвърляме на нея , защо не е затегнат контролът когато тези морги се внасят, в тази опоскана държавица всеки , който се отчита "правилно " на властимащите му е позволено всичко , а другите плащаме ,с живота си . въздухът бил мръсен ,защо не махнат пиявиците от парното и да се дадат нормални цени -повечето хора ще са на централно отопление , КИА имат завод в Словакия и продава нови коли на словаци на ниски цени
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Запомнете го този добре- платено *** на производители на автомобили в Германия,КАТ или който му плати,за пари този ще продаде и майка си!Това не е държава щом такива платени клоуни като този са всеки божи ден по медиите!