Като има реклама на цигари: Нека показва умиращ от рак!

Милион българи пушат, доста повече от средното в Европа
Обновена: 22 апр 2018 20:49 | 22 апр 2018 20:45, Камелия Цветанова
49
Като има реклама на цигари: Нека показва умиращ от рак!
Снимка: Reuters, архив

СЗО и експерти от България, Европа и света настояха за подобряване и прилагане на политиката за контрол на тютюна в България и ЕС в контекста на ограничаване на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия.
На кръгла маса, посветена на темата, д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим, коментира, че у нас имаме големи традиции в производството на тютюневи изделия, но имаме и големи традиции в борбата с тютюнопушенето.

Още по темата
"През 2005 г. беше приета рамковата конвенция за контрол на тютюна на СЗО. В България беше създадена и голямата гражданска инициатива "България без дим“, която обединява хиляди българи, които искат да не бъдат опушвани от тютюневия дим”, обясни Гешанова.

Тя припомни, че тази гражданска инициатива помогна много за забраната на пушене на закрити обществени места.
Според нея рекламата на цигари никога не показвала лошата страна на нещата.

"Те никога не показват болница или човек, който не може да диша и умира от рак. Те показват една фалшива прекрасна страна на тютюнопушенето, която подлъгва голяма част от младите хора. В България сме извървели дълъг път - имаме забрана на пушене на обществени места на закрито, грозни снимки, висок акциз, забрана за реклама в медиите. Но все още има изключително дълъг път, който да извърви страната ни, за да достигнем най-добрите практики по света“, посочи още Гешанова, цитирана от Нова телевизия.

"Готови сме да работим заедно с правителството и гражданските организации, за да постигнем мисията си. Това е бъдещето на децата на тази красива страна. Всяка година си отиват без време над 20 000 души в България поради тютюнопушене. Това е абсолютно неприемливо и трябва да работим много усърдно, за да се справим с това предизвикателство“, заяви д-р Скендер Сила, представител на СЗО и ръководител на офиса на Световната здравна организация за България.

Той коментира, че всяка година тютюнът убива 7 милиона души и развива много болести.

"Тютюнът не само утежнява здравната система, но и икономиките. Следователно всички здравни организации призовават всякакви форми на реклама на тютюневи изделия да бъдат забранени, за да може да се намали броят на тютюнопушещите. Съвсем ясно е доказано, че при излагане на реклами се увелича процентът на млади хора, които пушат. При това младите хора до 25-годишна възраст казват, че редовно са изложени на подобни реклами“, посочи представителят на СЗО.

Скендер Сила изтъкна още, че в последното десетилетие в България тютюнопушенето се е увеличило.

"Днес над 1 млн. от зрелите българи пушат. Това е поради липсата на стратегия и политика. СЗО е изключително угрижена за положението в България“, каза Сила.

43% мъжете и 27% от жените пушат, което е далеч по-висока стойност спрямо глобалното ниво. България трябва спешно да се опита да се справи с тази епидемия, категоричен бе още представителят на СЗО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като избирате министри,направете им реклама кой какви щети нанася на хората,и от какво да се пазят!
43
0
 
0
 
! Отговори
Емил Михов преди 5 години
Няма нужда от глупави реклами.Да направиш на клиент -пушач такава реклама /той и без това ще си купи/ е все едно да направиш реклама на лавка за билети от Национална лотария ,че парите отиват при някои хора/не уточнявам кои?/ и тий да не си купува билети
42
0
 
1
 
! Отговори
Thraddash преди 6 години
Много по ефективно ми се вижда на кутийте да има надпис "Ако опитате един единствен път от това, ще се пристрастите към него до краят на живота си, ще хвърлите пари на вятъра колкото за един апартамент и твърде вероятно ще умрете от страшно мъчителна болест" и вече под този надпис да има картинки с раково болни.
41
0
 
2
 
! Отговори
пука му на някой преди 6 години
Отбиват номера!
40
1
 
0
 
! Отговори
не ги гледам преди 6 години
Като има реклама на цигари: Нека показва умиращ от рак!.... Авто реклами с дечица на пешаходните има ли? Реклама на хероин? Всичко е право на избор, демокрация!
39
2
 
0
 
! Отговори
Продават смърт преди 6 години
Терористите на власт в София И Брюксел не им пука на стотиците милиарди живи евра които ограбват жестоко от тежко уврежданите мъже и жени.Напомняме че пушенето е диверсия с използване на микро импланти .заразените са принудени с пси активатори да палят цигара след цигара.следят се в подпико проникващ режим на следене.За първи път подобни оръжия са описани при Юстиниановата пандемия убила над 100 000 000 човека /вижте византиiски хроники
38
3
 
0
 
! Отговори
Warning teror преди 6 години
черни масови убиици ползват зомбирани на власт и произвеждат милиарди тежко терористични black dead cancer cigarette paks ..ползват пакетите като военно терористични бази за декодиране на дъното на атмосферния океан. в Домове на пушачи принудени от престъпници на власт д а купуват военно терористични оръжия има настанени врагове видими.на записи може да чуете техни разговори.вероятно с а от военно терористичната мафия
37
0
 
7
 
! Отговори
направи си сам! преди 6 години
ОТГЛЕДАЙ СИ 10 СТРЪКА ТУТУН, ИЗСУШИ СИ ЛИСТАТА ИМ И СИ СВИВАЙ САМ МАЛКИ ДОМАШНИ ПУРИ.НЕ ИМ ПУШЕТЕ НА ОТРОВИТЕЛИТЕ ШИ.БАНИТЕ ЦИГАРИ
36
0
 
7
 
! Отговори
НАРОДЕ МИСЛИ преди 6 години
ракът на белите дробове се развива от ползваните химикали за направата на цигарената хартия, от лепилото с което е залепена тръбичката и от изпаренията които пушачът поглуща от парите изпускани от филтрите когато пушекът минава през тях с по-висока температура.В Куба където от 5-6 годишни пушат пури нямат такова чудо (рак на Б дробове, носоглътката и стомаха) каквото е тук у нс и ЕУ с цигарите. в Индия кудето дъфчат тутуни имат рак на езика защото никотина се отлага на ранички, от горещ чай.
35
1
 
8
 
! Отговори
Гербални метастази! преди 6 години
като показват умиращ от рак, да показват министра на здравеопазванетоа когато министърът на здравеопазването е показван- да покажат кой му е министър председателя и партийното му знамета толкоз за тутуните и катраните
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като рекламирате голяма търговска верига или нов продукт с аспартам или консерванти, оцветители, подобрители, ГМО соя, царевица и т.н. месо, мляко и млечни и месни произведения от натъпкани с хормони животни... т.е. като рекламирате храна, трябва да направите същото.
33
1
 
10
 
! Отговори
El преди 6 години
Дядо ми,майка ми и детето ми ,никога не са пушили и пили,а си отидоха от рак!!!
32
0
 
21
 
! Отговори
Пушач преди 6 години
ОК.Показвайте каквито си искате гадости.Само искам да ви припомня че годишно загиналите от рак на белия дроб в следствие на тютюнопушене представляват под 1% от всички загинали от РАК.Тук идва въпроса.Какво освен Цигарите ни мори повече?Според Световната Здравна Организация основната причина да си докараш рак е некачествената храна и замърсяването на околната среда. Консервантите в храните и други химикали морят повече хора от Цигарите .Сложете и на евтините колбаси снимки с умиращи от рак!
31
4
 
1
 
! Отговори
haha преди 6 години
ne proi3vezdajte i ne prodavajte zigari. pr0sr0 e kato edno +nula
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не стига че търпя рекламите на тая отрова, но и ще ме наказват да гледам нелицеприятни гледки.Разбирам да ползвах гадния продукт или да съм подтиквал някого да пуши..
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като има реклама на алкохол нека да показват умиращ от цироза. Като има реклама на автомобили нека да е на умиращ в катастрофа и т.н.
28
3
 
19
 
! Отговори
А НЕЩО ЗА АЛКОХОЛА?! преди 6 години
Защо НИКОЙ НИЩО не казва за рекламите за алкохол?!?Или е модерно да се ходи с двулитровка по улиците?!?
27
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като има реклама на автомобил, нека показва катастрофа. Като има реклама на банка, нека показва как банката взема жилището на някого. Като има реклама на телефон, нека показва как пържи мозъка.
26
0
 
17
 
! Отговори
Лицемери преди 6 години
Нощните смени, в които умишлено за ненаситни печалби на шефове и фирми са тласнати над 50% от бедните работници убиват още по- бързо от цигарите, но за това ни дума не пишат или говорят! - Защо?!
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само 1 милион. В чужбина съм, 95% от българите, които съм срещала тук пушат. Пуши се масово, особено от по обикновените хора, които хем са бедни, болни, но пушат. Лято е погледнете кафенетата навън. Масата са пушачи.