Ултраси, сърпове, чукове... Тиранията от миналото vs. свободата

България през 21 век - страна, в която се шири деградация
Обновена: 16 май 2018 07:22 | 15 май 2018 20:00,
276
Ултраси, сърпове, чукове... Тиранията от миналото vs. свободата
Снимки: visualhunt.com; Facebook; колаж: Dnes.bg

Българският 9 май започна с тържествено вдигане на европейския флаг пред Президентството, с декларации в Народното събрание и с митинг пред Паметника на Съветската армия. И завърши с поредния организиран тормоз за гражданите на София, в какъвто се е превърнало практикуваното тук подобие на футболната игра. На пръв поглед между тези събития няма нищо общо. При по-внимателно вглеждане обаче ще открием в тях отгласи от едно страшно минало и стряскащи знаци за неговото неусетно завръщане.

Още по темата

Забравената част от историята

Сутринта оратори се редяха на опашка, за да повтарят, че Денят на Европа нямало да е възможен без Деня на победата. Призоваваха "да оценим достойно и спокойно миналото", но както стана ясно от думите им, за тях Денят на победата означава единствено ден на победата на Съветската армия. Само президентът се сети да спомене във Facebook и другите държави, без които тази победа нямаше да е възможна.

Да, Денят на Европа и Денят на победата са исторически свързани. Но онези, които представят тази връзка като проста и автоматична причинно-следствена зависимост, умишлено забравят много неща.

Когато говорят за 9 май 1945, за "кафявата чума" и почитта към милионите нейни жертви, забравят за другата кървава тоталитарна идеология на 20 век и за нейните милиони жертви. Забравят за пакта Молотов-Рибентроп и тайния му протокол, за подялбата на Полша, войната срещу Финландия, присъединяването на Литва, Латвия и Естония. Забравят за Катинската гора - първото масово убийство от началото на войната. За общите военни паради и дружеските срещи между съветски и германски офицери. Както и за това, че съветският НКВД предава на Гестапо своето ноу-хау за концлагерите и дългогодишния опит от ГУЛАГ.

Когато пък говорят за 9 май 1950, за Декларацията на Шуман и "хуманистичния идеал на Обединена Европа", забравят, че тогава този идеал е далеч от осъществяването си, защото половината от континента, "освободена" от същата тази съветска армия, остава в плен на сталинския терор и последващите му мутации. Когато казват, че "антифашизмът е вграден в ценностния фундамент" на обединена Европа, забравят да споменат, че в този фундамент в същата степен е вградено и отрицанието на съветския тоталитаризъм. Защото Европейският съюз е синоним на свободата и антипод на всяка тирания.

Днешните издънки на тиранията

Късата и избирателна памет за историята не е само български патент. Днес навсякъде в Европа може да се види как политическите и идеологическите издънки на двете тирании, странно преплетени една в друга, все по-неприкрито избуяват, набират сила и дори посягат към властта. Пъстър букет от крайнодесни, националисти и популисти проповядват и практикуват омраза, нетърпимост и агресия към различните и инакомислещите. Мини-диктатори, оплетени в мафиотски мрежи, под формата на защита на националните ценности с охота прилагат тоталитарни практики срещу върховенството на закона, демократичните институции, опозицията, свободата на медиите и гражданското общество.

Забележителното е, че всички те черпят пример и вдъхновение от Москва и несменяемия владетел в Кремъл, който си позволи да застраши мира на континента, като прекрои следвоенните граници. Нещо повече: включиха се активно като пионки в неговата голяма хибридна игра - да раздели и разбие Европейския съюз. Затова чувствата са взаимни, затова той им отговаря със симпатии и финансова подкрепа. Така тиранията от миналото все по-осезаемо се завръща, завладява територии и отново посяга на свободата и "хуманистичния идеал на Обединена Европа".

Всичко това ясно се вижда и на български терен. Леви и десни се надпреварват (а на 9 май стигнаха почти до бой) да доказват кой е по-предан на Русия и кой служи по-вярно на интересите на Кремъл. Опашка от национал-популисти и обикновени шмекери неуморно громят ЕС, натискат се да се запишат при крайнодесните в Европа, а после тичат да се кланят в Крим и на Червения площад. На 9 май дефилираха в София под руски знамена, заедно със сърповете и чуковете, червените петолъчки и портретите на Сталин и Ленин. Повели със себе си и невръстни деца.

Деградация

А вечерта камерите заснеха други две малки деца, пуснати на пистата на Националния стадион голи до кръста, за да се видят изрисуваните им тела. Едното с пречупен кръст на гърдите, другото с вдигната за хитлеристки поздрав ръка. Днес те са невинни жертви, но когато пораснат, могат да се превърнат в лицата на едно грозно и страшно бъдеще.

Всъщност, и настоящето вече е достатъчно грозно и страшно. Футболът в България отдавна не е спорт, който носи радост и удоволствие (нивото му е толкова деградирало, че има много малко общо с оригиналната игра, която се играе по света). Нито пък е бизнес, който носи приходи (поне така твърдят собствениците на клубове, които въпреки това, кой знае защо, продължават да влагат пари в него). Футболът е по-скоро развъдник на долни страсти, омраза и насилие. Забавление за шепа хулигани, чиято единствена цел изглежда е да се псуват, замерят и бият помежду си на стадионите и извън тях, да чупят всичко по пътя си, да тероризират всички останали. А в свободното си от футбола време да създават хаос и безредици по поръчка.

Сега за пореден път властите обещават "жестоки" мерки срещу футболното хулиганство, но това едва ли ще помогне. Защото футболът е само един от белезите на същинския проблем. А той е ширещата се деградация - морална, ценностна и интелектуална. За нея усилено "работят" хулиганстващи политици и медии. Тя също е в услуга на тиранията, която отново посяга на свободата ни.

И още нещо - за да е по-пълна картината на българския 9 май. В края на въпросния мач ликуващият президент на победилия отбор свали червената си блуза, за да се преоблече за награждаването в бяла фланелка с лика на Путин във военна униформа и с надпис "Армия России".

Някои ще кажат: голяма работа, какво толкова, миналото е необратимо. Но нека не се заблуждаваме: улеснено от късата и избирателна памет, то има склонност да се връща, ако знаците му не бъдат разпознати и посочени навреме.

Автор: Ясен Бояджиев
Източник: "Дойче веле"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
0
 
2
 
! Отговори
Polska преди 5 години
Долу комунизма, слава на Полша!
252
0
 
0
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 111То Рузвелт казва, че японското нападение е непровокирано и изненадващо, а накрая се оказва, че нито е непровокирано нито е изненадало някой във вашингтон. Изненадва само главнокомандващия в Пърл Харбър, поради факта, че всички предупреждения удобно не стигат до него навреме (изпращат ги едва 6 часа след атаката, нищо, че са знаели от месец и нещо). Той казва много неща които са му удобни. Пък и не е казвал такова нещо в началото защото конгреса разрешава война само срещу Япония!
251
0
 
1
 
! Отговори
Генерал Колев преди 5 години
Днешна Русия все още използва лагери като мярка за наказание и напоследък се увеличават. Със закони като обида към Путин от 3 до 6 год., съдии и прокурори не подлежат на наказателна отговорност, за шофиране в нетрезво състояние... Не законите само, цялата държава е абсурдна и в историята си и днес.Първата Световна война започва 1914 год., но Русия започва да се подготвя за нея още от 1883 год., когато сключва споразумение с Франция за нападение над Германия! Франция плаща, Русия строй ЖП релси
250
3
 
3
 
! Отговори
tony t преди 5 години
Ден на победата ? Ако не беше десанта при Нормандия и помощта по ленд - лийз, сега тия в Кремъл и тия около него щяха да шпрехат на немски.
249
2
 
3
 
! Отговори
111 преди 5 години
Само цитирам Франк Делано Рузвелт,президент на САЩ, в обръщението му към американския народ:"Обявявам включването на САЩ във втората световна война,за да защитим от унищожение човешката цивилизация от фашизма!"Ако някой от пишещите тук може да дабави нещо към казаното,моля!
248
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като толкова го искате тоя комунизъм, съставете си партия, съберете си гласовете, съставете си велико народно, променете си конституцията и се прекръстете на БКП ...
247
3
 
6
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До рускиня до авторВторо какви 13 хил. евреи те гонят тебе?Трето драга прочетете някоя некомунистическа книга и ще разберете, че има разлика между фашизъм и национал социализъм. Руснаците никога не са стигнали до Италия за да победят Фашизма. Научете ги вече тия неща. Не сме през 1950, че мозъка ви да е пълен само с това което партията ви е закодирала да имате.А за избитата интелигенция и предприемачи на България през 1945 от комунистите нещо?
246
2
 
0
 
! Отговори
Тошо артиста преди 5 години
До255пишеш глупости. В НС ДЕПУТАТИТЕ МЕ НАГРАДИХА С ОРДЕН. ПОСЛЕ ВЛЕЗНАХ В ЗАТВОРА ЗА КРАТКО.ПОСЛЕ СЕ ОТКРАДНАХА ОТ ПАРТИИНИЯ ДОМ СЕКРЕТНИ ДОСИЕНА И ОТИДОХА В МОСКВА.КАКВО ДА ПРОДЪЛЖАВАМ ЛИ.
245
4
 
2
 
! Отговори
Тошо артиста преди 5 години
До254 " да живее международното положение"Така се казва. Каква Русия като е било СССР и ФАЛИРА.
244
2
 
8
 
! Отговори
РАстрел за виновните преди 5 години
Нагли престъпници заграбили власта с измама 1989 година ползват доказано престъпни групировки маскирани като партии и ограбват десетки милиарди от БЪлгарския народ годишно..След като избиха милиони крави,овце..1991 - 1998 ограбиха банките въведоха ДДС раздадоха на престъпници най ценните заводи сега крадат милиарди през оперативни програми и еврофондове нагло..
243
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Владимир Ленин е палач на руския народ. Владимир Ленин е един от главните виновници за убийството на последния руски цар- Николай Втори и неговото семейство. Йосиф Джугашвили Сталин е помогнал на Русия да оцелее през ВСВ. Той е победителят. Сталин и Русия побеждават Хитлерова Германия.А днес, можем да кажем,че демокрацията е ЗЛО за човечеството и народите;ЗЛО и за България! Очевадна е бедноста и безнадежността Така,че:Да живее Русия! Да живее България! Да живее руско-българската дружба
242
8
 
3
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
А колкото до прословутите газови камери - първо имаше изследване от американци и поляци което доказа, че никога в тях не е ползван газ. Което събаря цялата история с масовото избиване. Да не говорим за факта, че за избиването на 6 мил. евреи биха били нужни 68 години на база на технологията която са имали тогава, а и най простото доказателство-защо ще ползват газ за ***, а не боен газ? Бойния газ е създаден да убива хора,а циклон Б за да убие човек е нужно голямо количество(непродуктивно е)
241
2
 
4
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До юбералесПо програмата Сила чрез радост или KDF както са кръстени отначало цената им е 990 райхсмарки което я прави евтина колкото малък мотоциклет.Премахва базираната на дългове банкова система. Вместо парите да се печатат без покритие всички пари са обезпечени със стоки или услуги от германските работници. Безработица е премахната, дават се помощи на млади семейства и за всяко родено дете им се опростява 250 марки ако са теглили кредит за първи дом.И чрез работни места намалят престъпността
240
0
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До Iceblast88VW струваше 1500 райхсмарки при средна заплата от около 100-120 райхсмарки на месец.Разработката беше на Порше, дизайнът много модерен за времето си и по идея на Хитлер. ''Колата трябва да има формата на бръмбар през юни'' тези думи Порше твърди че му ги е казал Хитлер. За българите бръмбар през юни е майски бръмбар.
239
2
 
3
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 248Така като гледам всичко написано от него е доста вярно. Пуснаха африканци и *** в Европа и всички виждаме какво става. Скоро или народите ще станат и ще изгонят поканените от политиците ни диваци или просто ще изчезнем. Всички виждаме какво става около нас. Я да видим колко % от престъпленията са от малцинствата? Тогава ми говорете за права и равенство.
238
2
 
5
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 230А колкото до народната кола - да си чувал за Фолксваген? Фолк - народ, Ваген - кола.Прочети малко история ама не писана от комунисти защото в нея няма да намериш и капка истина!
237
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88Нещо повече - в Моята борба не се споменава заличаването на нито един народ. Авторът твърди че европейците(арийци) не трябва да се смесват с други неевропейски народи(семити,*** и др.) което би довело до изчезването на европейската култура.
236
5
 
7
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Четвърто - на пътя Свищов - Ценово все още има мост които е строен от немците и се ползва. Какво точно построиха или оставиха руснаците след тях? Освен изнасилени жени и избити мъже?И ти с цялата си наглост заставаш и ги хвалиш, е да нормално е за бивши БКП, част от националните предатели да се радва на руснаците които са избили всички над него и са го направили от овчар някои значим държавен служител. Добре, че беше комунизма, че да ви изкара от копторите и да ви вкара в офисите!
235
6
 
4
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 230Понеже за разлика от теб съм чел Моята Борба, би ли ми показал на коя страница си срещнал изказ за заличаване на българите (които са признати от нацистите за арийци)?Второ - през 1933 по официално преброяване евреите са 15 мил. по светът. След войната са 18 мил. по света - егати естествения прираст ако са избити 6 мил.Трето - цифрите с избитите евреи се намалят всяко десетилетие, но тотала остава същия. Защо?
234
1
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До чичо Тайните преговори между Полша и Франция са за нападение на Германия, а не срещу СССР. Те се водиха още от 1934г. по настояване на Полша. но Франция не се съгласи. Впоследствие в преговорите се включи и Британия, която също оказа натиск на Франция.Всичко това стана на яве след влизането на Вермахта във Варшава.