Йотова зове: Национална политика за българите зад граница

Стратегията, приета преди 4 години, все още не работи, смята тя
Обновена: 20 май 2018 17:26 | 20 май 2018 16:35, Красимир Ангелов
16
Йотова зове: Национална политика за българите зад граница
Снимка: БТА

Крайно време е да имаме обща национална политика за българските общности зад граница, призова вицепрезиденът Илияна Йотова, след като положи венец пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий в Нитра и се поклони пред мощите на Св. Кирил в катедралата в словашкия град Нитра.

Още по темата
Тя разговаря и с епископа на Нитранската епархия, Негово високопреосвещенство Вилиям Юдак.

Посещението в Нитра, считана за словашкия Витлеем, е в навечерието на 24 май и част от своеобразната обиколка на Илияна Йотова по стъпките на двамата равноапостоли. След официалната част Йотова коментира пред медиите, че в момента темата за българите в чужбина е в правомощията на пет институции и всяка "тегли чергата към себе си и накрая координацията не се получава".

По думите й националната стратегия, приета преди четири години, все още не работи. Затова през следващите дни ще бъде създадена работна група, която ще изготви проект на национална политика по отношения на сънародниците ни и "ще я предложим на Народното събрание и на Министерския съвет".

Вицепрезидентът подчерта още, че при обиколката си в навечерието на 24 май навсякъде е срещнала радушно отношение, много съвместни проекти за изследване делото на Кирил и Методий.

За съжаление в България занемарихме тази голяма тема, макар че ние като че ли имаме най-голямата възможност и най-сериозните аргументи да продължим кирило-методиевото дело, да ги изучаваме не само в училищата, но и да бъде основна част от славистика, смята Йотова, цитирана от БТА.

По думите й в момента говорим в Европа за солидарност, за обща култура, за ценности, които слагаме в харти за права, а преди 11 века, без да ги записват, тези хора са създали тези ценности,.

По-късно през деня Илияна Йотова ще посети парка Калемегдан в Белград, където са били посрещнати учениците на светите братя Кирил и Методий и ще поднесе венец пред паметника на двамата равноапостоли.

Сърбия е последната точка от четиридневната обиколка на вицепрезидента по стъпките на двамата братя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
ПВ преди 5 години
Ако следяхте темата щеше малко по различно да мислите. Преди няколко дни имаше статия в която се казваше, че в България за миналата година са влезли повече пари от работещи в чужбина отколкото са чуждестранните инвестиции в страната. Според друга статия, властта се опитва да наложи нещо като двойно даначно облагане за работещите в чужбина. С две думи някой е видял поредната възможност да си напълни джоба и сега умиват как да откраднат нещо от тези зад граница.
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 5 години
Българите в чужбина са най-неуважаваното племе от всички в гастарбайтерската лига...! Има си причини разбира се - липсата на елементарна сплотеност и взаимно уважение м-у Българите ни лишава от някакъво осезаемо гражд. общество ! Ужасните ни навици и липса на цивилизованост...! И разбира се тоталната липса на функц. държавност и уважение към страната като цяло, хич не помага !
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе първо нека се погрижи за българите в България защото една голяма част са от доста отдавна само по долни *** даже и без.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йоткова може да се премести в чужбина и да е по-близо до избирателите си за политиката.
11
1
 
5
 
! Отговори
Какви "работни преди 5 години
-пак заплати! Българите си работят, живеят в чужбина- какво ще ги "ОБХВАЩАТЕ"?!!?? Пак събрания, отчети и командировки на нкг.ЗАЩО?? Нямат време хората да дават ОТЧЕТИ на някой, дошъл от България по СОЦ. ОБРАЗЕЦ- да докладва.Абсолщтно излишано ВРЕМЕГУБЕНЕ за оня, който работи, живее в чужбина.И безцелни командировки на някой българин.
10
1
 
13
 
! Отговори
ист преди 5 години
Йотова ще прави работна група, която нищо няма да работи.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРАВЯТ СИ ПИАР,НИКВА РАНОТА НЕ ВЪРШАТ В ЧУЖБИНА
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** МРЪСНИ КОМУНИСТИ
7
3
 
11
 
! Отговори
168 преди 5 години
Е как да стане Идиотова , след като вие комунистите сте *** ??????
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сетила се Мара
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До сега искаше , сега започна да зове.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВЪН ЧЕРВЕНА КРАДЛИВА УРОДЛИВА И БЕЗРОДНА!
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Празна държава без народ.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за българите в България.....................докога с тия заплати и пенсии???
1
2
 
26
 
! Отговори
Политика да искаш преди 5 години
А някаква политика за българите отсам границата ще има ли скоро или да се местим и ние от другия край на границата ....