Напред, науката е слънце! България празнува 24 май!

Отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост
Обновена: 24 май 2018 09:44 | 24 май 2018 07:40, Веселина Йорданова
98
Напред, науката е слънце! България празнува 24 май!
Снимка: архив, БулФото

България отбелязва днес Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

В цялата страна ще има празнични прояви и шествия по повод 24 май. В София празничното шествие ще започне в 10.30 часа. То ще тръгне от площада пред Археологическия музей, ще продължи по бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски" до паметника на "Св. Св. Кирил и Методий" пред Националната библиотека.

24 май е обявен за официален празник със Закона за изменение на Кодекса на труда, приет от Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г.

За първи път празникът в памет на делото на Светите братя Кирил и Методий, създатели на славянската писменост, се чества в епархийското училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив на 11 май по стар стил през 1851 г. - по инициатива на Найден Геров.

И днес Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий на 11 май.

През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата. Оригинално творческо дело, тя предава удивително точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език.

С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги - т.нар. Изборно евангелие, Хризостомовата /Златоустовата/ литургия, Служебник /молитви и четива за различните църковни служби/, части от Псалтира и Требника. С това се полагат основите на старобългарския литературен език.

В Моравия Кирил и Методий отиват през 863 г. и остават там три години и половина по молба на моравския княз Ростислав, който иска да създаде славянска църква и така да се противопостави на германизацията. През 867 г. двамата братя отиват да защитят делото си пред папата в Рим, където блестящият полемичен дар на Кирил принуждава папа Адриан Втори да признае официално славянските книги. В римската църква "Св. Марина" е отслужена литургия на славянски език.

Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата "Св. Климент". Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г. Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, припомня БТА.

В края на девети век двамата братя са канонизирани от църквата за светци. Още в най-ранното средновековие, 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Красимир Георгиев преди 5 години
До ОтговорГрешиш, След I Световна война на Ньойския Договор по искане на Гърция, Сърбия и Румъния, България е трябвало да се подели от съседите си. С това са били съгласни европейските победители Англия и Франция. Благодарение на американския президент Уилсън България е запазена от подялба. Не бъди неблагодарен!
70
1
 
7
 
! Отговори
До Рrimas преди 5 години
Прав си - точно преди 40 г- 24-05-1978 на абитуриентската ми вечер валеше - и Винаги на тази дата! Зная че това е знак Свише но не мога да го декодирам!
69
3
 
2
 
! Отговори
Абе друже! преди 5 години
Делото им е Велико - никой не го отрича - но те са пратени от кесаря по славянските земи - първо в Моравия с цел приобщаването ни към Византия!
68
3
 
6
 
! Отговори
Primas Prime преди 5 години
Народе Български от както 24 май бе обявен за празник на просветата и знанието на този ден винаги вали дъжд.Не се ли замисляте каква е причината за това.Когато сте ходили на минифестаций по социалистическо време винаги ви е завалявал дъжда и всеки друг ден всеки ама всеки 24 май вали защото природата страда зареди това, че знанието и благото от просветата се използват за лоши цели-за политика пари и създаване на технологии за унищожение на маса от хора.Хората не учите за знание а за пари.
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее и пребъде великото и свято дело на светите славянски Просветители Кирил и Методий и техните ученици! Доказано е,че светите братя Кирил и Методий имат СЛАВЯНСКА кръв. Гн/усни лъжи и клевети са, че Солунските Братя:- са научили славянски език от пазара в Солун- НЕ са имали нищо общо със славяните . - шпиони - и др. Благодарни сме на свети цар Борис- Михаил Български,че е приел светите ученици и им е дал добри възможности за просвета. Кирилицата е за всички славянски народи
66
1
 
5
 
! Отговори
Коко преди 5 години
Честит празник на всички българи !Чрез глаголицата , впоследствие кирилицата , българският гений се е разгърнал в пълна висота.Поклон пред Кирил и Мртодий !
65
5
 
4
 
! Отговори
Ох,пак ли?! преди 5 години
Не проумяхме ли че това са двама гърци,пратени от византийският кесар/цезар/император да разпостраняват нарочно преправената/за Улеснение/гръцка азбука сред славянските народи - с цел приобщаването им към Византия и Православната Вяра - Покръстването ни дойде след Азбуката..
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Терминът "славянски староцърковен" или "Old Church Slavonic" е използван за пръв път от Josef Dobrovsky във Виена през 1822г. Преди тази дата от 19-ти век е имало само "старобългарски език" и братята са създали "българска", а не "славянска" писменост.
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Думата "славяни" е измислена чак през 17-ти век от хърватите.
62
1
 
6
 
! Отговори
и сестра им преди 5 години
До ВикторАми нали Константин-Кирил философ е всъщност брата на Методий, човеко!!!!
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради празника съм решил да пиша на кирилица във Фейсбук за един ден.
60
5
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
Грешиш Отвсякъде - кат Русия няма втора и тн го знаем всички - с Америка освен бомбите над Софаята НЯМАМЕ по-силна връзка!
59
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Само да попитамБългарите имаме много повече общи неща с Америка. И българи и американци се кефят на Капитан Америка. С Русия може да имаме подобна азбука и език но нищо култирно не ни свързва с тази страна.
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит празник българи. До Монголия се пише на кирилица. Ще се спукам от надуване че съм български ездач.))))
57
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо да приемаме латиницата То и без това в чата всеки пише на латиница
56
3
 
7
 
! Отговори
Само да попитам преди 5 години
А защо непрекъснато се прекланяме пред англо-говорящите имразим и презираме Русия с която имаме общ език,писменост и История?!
55
9
 
5
 
! Отговори
Аман бе! преди 5 години
От Византия ни идват буквите - кво толкова?! И на латиница щяхме да сме същите рапони!
54
3
 
6
 
! Отговори
Виктор преди 5 години
Доста е странно, че се честват разпространителите на азбуката, а не и самия създател, автор на кирилицата. Все едно да честваме еди кой си разпространил масово ел. крушка, а да забравим за изобретателя, човека създал ел. крушката Томас Едисон.
53
3
 
4
 
! Отговори
Виктор преди 5 години
Константин-Кирил Философ е създател на кирилицата, а Св. братя Кирил и Методий са разпространители на кирилицата.
52
7
 
5
 
! Отговори
Киану преди 5 години
Македонски празник и македонски просветители!